Prof. Dr. Öztürk: Bakanlık acilen yangın bölgesinde ölçüm yapmalı ve verileri kamuoyuyla paylaşmalı

Milas'taki Kemerköy Termik Santrali içerisindeki kirletici gazların insan sağlığına zararlı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Öztürk, belediyenin, bölgedeki vatandaşlara aktif karbonlu maske dağıtması gerektiğini söyledi

Fotoğraf: AA

Muğla'nın Milas ilçesindeki orman yangını Kemerköy Termik Santrali'nin tel örgülerine kadar yaklaştı.

Santral çevresinde güvenlik önlemi alındı. Alevlere su tankerleri, TOMA'lar ve itfaiye aracı müdahale ediyor. Kemerköy Termik Santrali personeli tahliye edildi, yanıcı ve patlayıcı maddeler dışarı çıkarıldığı açıklandı. Yangın nedeniyle Kemerköy Termik Santrali personeli tahliye edildi.

Yangının termik santrale kadar ulaşmasıyla birlikte bölgede tedirginlik başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Alevler henüz termik santrale ulaşmadan evvel uyarılarda bulunan çevrebilimci Prof. Dr. Mustafa Öztürk, "Termik santral yanarsa, tesiste bulunan kömürün gelişigüzel yanması sonucu ciddi oranda SO2, CO, PM2.5, PM10 gibi sağlık için tehlikeli kirleticiler salımlanır" açıklamasında bulundu.
 

aa (2).jpeg
Fotoğraf: AA


Termik santralden rüzgarın etkisiyle sürüklenecek gazların zehirli olduğuna dikkat çeken Prof. Öztürk, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada, alevlerin ulaştığı santralde yanan kömür içerisindeki kükürt miktarının önemli olduğunu belirtti.


"Kükürt felaket bir gazdır; tahriş ede ede öldürür"

"Kömürün gelişigüzel yanması sonucu oluşacak kirleticiler, PM10, SO2, CO, NO2 kirleticileridir. Bu kirleticiler sağlık için çok tehlikeli" diyen Prof. Öztürk, şunları söyledi:

Santralde 40 bin ton kömür bulunduğundan söz ediliyor. Önlemler nasıl alındı, bilemiyorum. 'Santrale alevler nasıl saçıldı' hususunda ben uzman değilim. Fakat santralin, yangından 7-8 saat öncesine dek çalıştığını biliyorum. Kömür olmadan da bu santral çalışamayacağına göre, bu durum bize içeride kömür olduğunu gösteriyor. Kömür oranı için de 40 bin ton deniliyor. Bu çok fazla bir rakam, ortalama 4 bin kamyona eşdeğer. 


Burada en önemli olaylardan birinin kömür içerisindeki kükürt miktarı olduğunu belirten Prof. Öztürk, "Kükürt yandığı zaman kükürtlü oksit oluşur. Bunlar da sağlık için son derece zararlıdır. Kükürt felaket bir gazdır. Ciğerlere kadar ulaşıp, büyük zararlar verebilir. Boğarak; tahriş ede ede öldürür. Termik santral yetkilileri, tesiste ne kadar kömür ve diğer yanıcı madde olduğunu acilen kamuoyu ile paylaşmalı" ifadelerini kullandı.
 

Prof. Dr. Mustafa ÖZtürk.jpg
Prof. Dr. Mustafa Öztürk, 2014-2018 yılları arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda müsteşar olarak görev yaptı / Fotoğraf: AA


"Bakanlık acilen ölçüm yapmalı ve kamuoyuyla verileri paylaşmalı"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, bölgede hakim rüzgar yönünde, hemen ölçüm aleti yerleştirmesi gerektiğini söyleyen Öztürk, "Bakanlığın elinde şu an alet de vard; ben Çevre Bakanlığı'nda müsteşarken bu ölçüm aletlerinin alımını yapmıştık. Bu aletlerin bir tanesi seyyar olarak, acilen, hakim rüzgar yönünde; vatandaşın yoğun olduğu yerlere koyulmalı. Ölçüm değerleri de kamuoyuna aktarılılmalı. Santralde ise ne kadar yanıcı, parlayıcı madde varsa bakanlık bunu kamuoyuyla paylaşmalı" diye konuştu.


"Motorin tanklarının boşaltılıp boşaltılmadığı kamuoyuna açıklanmalı"

"Kömürleri taşımak için santral içerisinde bantlar olduğu ifade ediliyor. Eğer böyle bir durum varsa, bu daha zararlı bir durum oluşturur" diyen Prof. Öztürk, "Çünkü bunlar kauçuk esaslı, plastik malzemedir. Bunlarla 'kanser yapıcı uçucu organik maddeler' dediğimiz maddeler salımlanır. Bu durum çok tehlikeli" şeklinde konuştu.

Santral içerindeki depodaki gazların boşaltıldığına dair bilgi aldıklarını söyleyen Prof. Öztürk, motorin tanklarının boşaltılıp boşaltılmadığı hakkında ise herhangi bir bilginin olmadığını belirtti. 
 

aa (3).jpeg
Fotoğraf: AA


"Kömür yavaş yavaş yanar; ama bu gazlar çok daha fazla alev saçar, çevreye korkunç derecede kirlilik salar"

Santral içerindeki motorin tanklarının boşaltılma meselesinin önemli olduğuna vurgu yapan Prof. Öztürk, "Bu gazlar daha parlayıcı, daha çok alev saçıcı… Kömür yavaş yavaş yanar; ama bu gazlar sağa sola çok daha fazla alev saçar ve çevreye korkunç derecede kirlilik salar. Motorin tankları boşaltıldı mı? Acilen bu tankların boşaltılıp boşaltılmadığı hakkında kamuoyu bilgilendirilmeli" dedi.


"Belediye, vatandaşa aktif karbonlu maske dağıtmalı"

Kirletici gazların etkisine karşı alınacak en önemli tedbirin aktif karbonlu maske kullanımı olduğunu ifade eden Prof. Öztürk, belediyenin, bölgedeki vatandaşlara bu özel maskeleri dağıtması gerektiğini söyledi:

Nasıl afet bölgesinde çocuk bezi vs. acil ihtiyaç malzemeleri dağıtılıyorsa, bugünlerde belediyeler aktif karbonlu maske dağıtmalı. Bölgedeki en büyük ihtiyaç aktif karbonlu maskedir. Özellikle bölgede solunum hastalığı olanlar, yaşlılar ve çocuklara aktif karbonlu maske sağlanmalı. Bu önemli bir önlem, çünkü bu yangın ne yazık ki birkaç gün sürecektir.

aa (6).jpeg
Fotoğraf: AA


"Termik santrale 5 kilometreden yakın mesafede kesinlikle durulmamalı"

Ayrıca Prof. Öztürk, önlem olarak aktif karbonlu maske takılsa dahi, rüzgar bir yöne estiği ve zehirli gazları da bir yöne doğru götürdüğü için, hakim rüzgar yönünde, vatandaşın bulunmasının tehlikeli olduğunu belirtti:

Termik santrale 5 kilometreden yakın mesafede kesinlikle durulmaması gerekiyor. Bölge, ilk etapta boşaltılmalı. Boşaltma işleminde çalışanlara aktif karbonlu maske dağıtılmalı.  Vatandaşın dışarı çıkması sağlanmalı. Yöre halkının evlerinde pencereleri kesinlikle sıkı sıkı kapalı olmalı. Aktif karbonlu maske orada dahi takılmalı.


"Ölçümler acilen tamamlanmalı ve gizlenmeden kamuoyuyla paylaşılmalı"

"Şu anda ben maziyi tartışmıyorum. 'Öncesinde önlem alındı, alınmadı' bu, şu anda tartışılmamalı. Bölgede şimdi artık alınması gereken önlemler, yapılması gerekenleri önemsiyorum" şeklinde konuşan Prof. Öztürk, son olarak sözlerini şöyle tamamladı:

Şu an tüm bilgiler kamuoyuyla paylaşılmalı, veriler şeffaf olarak vatandaşa aktarılmalı. Neticede buradan çıkan gazlardan şu anda o yöredeki insanlar etkilenecek. Bu gazlar sağlık için son derece zararlıdır. Bu sebepten dolayı ölçümler acilen tamamlanmalı ve tüm veriler gizlenmeden, sağlıklı ve güvenli bir şekilde kamuoyuyla paylaşılmalı.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU