Birleşik Krallık, tansiyonun yükseldiği Güney Çin Denizi'ne kalıcı olarak iki savaş gemisi gönderiyor

Savunma Bakanı Wallace, "Çin'e saygı göstereceğiz ve Çin'in de bize saygı göstermesini bekliyoruz. Uluslararası hukukun gitmeye izin verdiği bölgelere açılacağız" dedi

HMS Queen Elizabeth, Birleşik Krallık'ın en büyük uçak gemisi (Reuters)

Birleşik Krallık (BK) iki savaş gemisini, tansiyonun yükseldiği Asya sularına kalıcı olarak konuşlandıracağını duyurdu.

Japon mevkidaşı Nobuo Kishi'yle salı günü görüşen BK Savunma Bakanı Ben Wallace, HMS Spey ve HMS Tamar'ın bu yılın sonlarına doğru bölgeye yerleştirileceğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki egemenlik hakkı iddiaları, bölgedeki ülkelerin arasındaki gerilimi artırıyor. Hollanda'nın Lahey kentindeki Daimi Hakemlik Mahkemesi 12 Temmuz 2016'da, Çin'in iddialarının hukuka aykırı olduğuna hükmetse de Pekin, kararı tanımadığını açıklamıştı.

Çin, Doğu Çin Denizi'nde Japonya'nın kontrol ettiği Senkaku Adaları üzerinde de hak talep ediyor. Bu yılın şubat ayında Çin'e ait iki gemi tartışmalı adalara yaklaşmış, Tokyo "kabul edilemez" diye nitelediği ihlali protesto etmişti.

ABD merkezli AP haber ajansı, Japonya'nın baş müttefiki ABD'nin yanı sıra BK, Avustralya, Fransa ve Güneydoğu Asya ülkeleriyle ilişkilerini geliştirerek güvenliğini sağlama almaya çalıştığını yazdı.

Bu çerçevede Wallace ve Kishi arasında gerçekleşen görüşmede de F-35 hayalet uçakları taşıyan HMS Queen Elizabeth uçak gemisinin, kendisine eşlik edecek iki destroyer, iki firkateyn ve iki destek gemisiyle eylülde Güney Çin Denizi'nden geçerek Japonya'ya gideceği açıklandı.

BK gemilerinin ABD, Avustralya, Fransa, Japonya, Yeni Zelanda, ve Güney Kore'yle Filipinler Denizi'nde askeri tatbikat yapması planlanıyor. Bunun ardındansa HMS Spey ve HMS Tamar, Asya sularında konuşlanacak.

Daily Mail'in aktardığına göre Wallace, konu hakkında şöyle konuştu:

Çin'in uluslararası sulardan meşru şekilde geçen gemileri yakından takip ettiği ve onlara meydan okuduğu biliniyor. Çin'e saygı göstereceğiz ve Çin'in de bize saygı göstermesini bekliyoruz. Uluslararası hukukun gitmeye izin verdiği bölgelere açılacağız.

 

Independent Türkçe, Reuters, Daily Mail, AP, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU