Oy kullanamayan Kate Middleton'ın günlük hayatta yapamayacağı şeyler

Cambridge Düşesi'nin kıyafet yönetmeliği var, sosyal medya hesabı açması yasak ve saraydaki akşam yemeklerinde makarna yemesi güç

(Reuters)

Sussex Dükü ve Düşesi'nin Oprah Winfrey'le yaptığı röportajda Meghan Markle, sarayda yaşarken akıl sağlığının nasıl bozulduğundan bahsetmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Yapmaya iznim olan çok az şey vardı" iddiasında bulunan Markle, yalnızlıktan mustarip olduğunu fakat "aylarca evden ayrılmamış" olmasına karşın medyada "fazlaca yer aldığı" gerekçesiyle arkadaşlarıyla öğle yemeğine çıkmamasının tavsiye edildiğini söylemişti.

"Hepimizin tecrit döneminde yaşadıklarının, halkın bunu anlayabileceği en kolay yol olduğunu düşünüyorum" diyen Meghan, pandeminin halkın (kendisiyle) bağlantı kurabileceği yollardan biri olduğunu açıklamıştı.

Markle, kraliyet yaşamının bir parçası olarak yapılabilecek ve yapılamayacak şeylere dair açık talimatları detaylı biçimde anlatmıştı.

Firma, 'Şöyle görüneceği için bunu yapamazsın' derdi.

Bu da akla şu soruyu getiriyor: Bir Düşes'in yapamayacağı başka neler var? Kate Middleton ve kraliyet ailesinin diğer mensupları, bizim günlük hayatın bir parçası olarak yaptığımız hangi şeyleri yapamıyor?

Düşes oy kullanamaz

Kate Middleton'ın sandığa gitmesi yasak. Kraliyet ailesine girdikten sonra kamuoyu önünde siyasi görüşünü artık açıklayamayan Kate, röportaj ve etkinliklerde de siyasi açıdan her zaman tarafsız kalmak zorunda.

Kraliyetin resmi internet sitesine göre bu durum kanundan ziyade bir "gelenek".

Geleneksel olarak Kraliçe oy kullanmaz ve seçimlerde aday olmaz fakat Majestelerinin Birleşik Krallık (BK) hükümetiyle ilişkili önemli törensel ve resmi rolleri bulunuyor.

Bu kural tüm kraliyet ailesi için geçerli. Kraliyet ailesinin üyelerinin seçimlerde aday olması yasak. Prens Harry, ABD'ye taşındıktan sonra, başkanlık seçimleriyle ilgili olarak, "Çoğunuz tüm yaşamım boyunca BK'de oy kullanamadığımı bilmiyor olabilirsiniz" dedi.

Düşes uygunsuz giyinemez

Kraliyet ailesinin tüm üyelerinin mütevazı ve şık giyinmesi gerekiyor. Tarihi açıdan, kraliyet ailesinin kadın üyeleri, erkek üyelere göre ne giydikleri konusunda basında daha fazla inceleniyor.

Örneğin, hayır amaçlı tenis müsabakası gibi özel bir durum olmadıkça, halka açık yerlerde eşofman ve spor ayakkabı giymeleri pek olası değil.

İlaveten, 12. yüzyıl hükümdarı Kral III. Edward tüm kraliyet mensuplarını kürk giymekten men ettiyse de bu kural yıllar içinde ihlal edildi. Kraliçe sahte kürk tercih ediyor.

Belirtilen diğer yönergeler arasında Kate'in resmi tüm etkinliklerde şapka giymesi gerektiği yer alıyor. Etkinlik 18.00'den sonraysa (45 derecelik doğru açıyla) mücevherli taç takması gerekiyor. Düşes halka açık yerlerde ve resmi görevlerde paltosunu giymek zorunda ve çıkarması da yasak. Parlak ojeler yasak, kadın kraliyet mensupları külotlu çorap giymeli ve etekler diz hizasında olmalı.

Yurtdışına giderken siyah bir kıyafet götürmesi gerekiyor

Ayrıca Cambridge Düşesi'nin, muhafazakar giyimin bir uzantısı olarak, herhangi bir ölüm halinde cenaze merasimine uygun bir kıyafete sahip olması için yurtdışına seyahat ettiğinde yanına siyah bir kıyafet alması gerektiği belirtiliyor. Bu tüm aile için geçerli.

Seyahat hususunda, iki varisin birlikte seyahat etmesine izin verilmemesi de yazılı olmayan bir kural. Prens George 12 yaşına geldiğinde, kendisi ve babası William ayrı uçmak zorunda kalacak.

Selfie çekmesine izin verilmiyor

Kraliyet ailesi üyelerini telefonlarıyla kendi fotoğraflarını çekerken göremeyeceksiniz. Kişisel sosyal medya hesabı açmalarına da izin verilmiyor. Meghan bunu geçmişte, 2017'de Nottingham'da bir kalabalığa "Selfie çekmemize izin verilmiyor" diyerek teyit etmişti. Kraliyet yorumcusu Victoria Arbiter ise Insider'a yaptığı açıklamada, "Kraliyet ailesi mensupları halkın selfie için yaygara koparmasındansa kişisel etkileşime geçmeyi her zaman tercih etmiştir" diyor.

Kalabalıklar tarafından sıklıkla istenmesine karşın imza da vermemeleri gerekiyor. The Express, bunun sebebinin kraliyet imzalarının kopyalanması veya sahtesinin üretilmesi olduğunu belirtiyor. Kate Middleton ve kraliyet ailesinin diğer üyeleri hediyeleri de nezaketle kabul etmeli.

Akşam yemeğinde kabuklu deniz ürünleri, kaz ciğeri veya makarna yiyemiyor

Kraliyet ailesinin birçok üyesi kabuklu deniz ürünlerini tatsa da, Kraliçe gıda zehirlenmesi riski nedeniyle kabuklu deniz ürünleri yememe kuralına bilhassa riayet ediyor.

Kahya Grant Harold, Woman & Home dergisine şunları söylemişti:

Dışarıda ve kamu görevleri icra etmek üzereyken deniz ürünleri yememeyi tercih etmek çok mantıklı bir hareket. Kraliyet ailesinin bir üyesinin, özellikle de yurtdışı gezisindeyse, gıda zehirlenmesinden ciddi şekilde etkilenmesini istemeyiz.

Fakat William'ın suşi sevdiği söyleniyor. Charles da geçmişte deniz ürünlerini denemişti. Kraliyet personeli, Kraliçe'nin sarmısağı hiç sevmediği hususunda da yorumlarda bulunmuştu. Bu sebeple Buckingham Sarayı'nda sarmısak sunulması pek olası değil. Eski kraliyet aşçısı Darren McGrady, RecipesPlus'a, "Asla sarmısaklı veya çok fazla soğanlı bir şey servis edemeyiz" demişti. Kraliçe'nin bir diğer eski aşçısı John Higgins de daha önce National Post'a, "Buckingham Sarayında sarmısaklı yemek yapılmaz. Sanırım, kraliyet geğirmesi olursa diye" demişti.Öte yandan patates, pirinç ve makarna da akşam yemeği menüsünde yer almıyor. McGrady, The Telegraph'a "Akşam yemeğinde patates, pirinç veya makarna yer almaz" demişti.

Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler'in (PETA) internet sitesine göre, Prens Charles hayvan sağlığı endişeleri sebebiyle 2008'de Fransız kaz ciğeri yemeğini yasakladı.

Düşes yabancılarla gayri resmi temas edemez

Birinin fotoğraf çekilirken elini omzunuza koyması veya sizi doğru yöne yönlendirirken kolunuza dokunması gibi gayri resmi selamlaşmalar kraliyet ailesinin üst düzey mensupları açısından büyük tabular teşkil ediyor. Bu geleneğin Orta Çağ'a kadar dayandığına inanılıyor. Debrett görgü kurumundan Lucy Hume, Reuters'a "En iyisi, kraliyet ailesi mensuplarıyla kişisel fiziki temasa geçmemek" demişti.

Bu kural zaman zaman ihlal ediliyor. Resmi bir tokalaşma elbette Kovid öncesi ve sonrası zamanlarda kraliyet mensuplarından birini selamlamakta kesinlikle iyi bir yol.
 


Reverans yapmalı

Her ne kadar Britanya Monarşisi internet sitesinde "Kraliçe veya Kraliyet Ailesinin bir üyesiyle buluşulduğunda uyulması zorunlu davranış kuralları bulunmuyor" denilse de Kate'in Kraliçe, Prens Philip, Prens Charles ve Cornwall Düşesi gibi yüksek kademedeki kraliyet ailesi mensupları için reverans yapması bekleniyor.

Bu da başını eğerek bir ayağı diğerinin önünde olacak şekilde dizlerini kırmasını gerektiriyor.

Topluluktaki mevcut konumu dikkate alındığında, çok fazla reverans yapması lazım. Ancak William'ın taht sırasında Galler Prensi Charles'ın arkasında yer aldığı düşünüldüğünde sonsuza kadar reverans yapması gerekmeyecek. William kral olunca, Middleton hükümdar kralın eşi konumuyla Kraliçe olacak ve William kendisini her gördüğünde reverans yapmasında ısrarcı olmazsa, çok daha az reverans yapması gerekecek.

Düşes'e ne zaman konuşmayı sonlandırması gerektiği söylenebilir

Kraliçe birinin konuşmayı sonlandırmasını istediğine, Majestelerinin el çantasını sol kolundan sağ koluna aldığı iddia ediliyor. Kraliyet tarihçisi Hugo Vickers, bu husus hakkında People'a "Kraliçeyle konuşurken el çantasını bir elinden diğerini aldığını görmek çok endişe verici olurdu" demişti.

Bu herkes için geçerli olsa da özellikle Kraliçe'nin maiyetinin dikkat etmesi gereken bir husus: Böylece muhataba (Kraliçe'nin yanından) ayrılması için yol gösterebilirler. Vickers, "Bu çok hoş bir şekilde yapılırdı" diye eklemişti. "Biri gelir ve 'Efendim, Canterbury Başpiskoposu sizinle tanışmayı çok istiyor' derdi". Ayrıca kimse Kraliçe'ye sırtını asla dönmemeli.

Düşes, Kraliçe'den önce yatamaz

Majestelerinden önce yatmanın görgüsüzce bir davranış olduğu kabul ediliyor. Kraliçe'nin eski özel sekreteri Sir William Heseltine, The Royals in Australia (Avustralya'daki Kraliyet Mensupları) isimli kitabında, "Kimse Kraliçe'den önce yatmaya gitmeyi doğru bulmazdı" demişti.

Diana için uzun kraliyet akşamları ıstırap vericiydi. Herkesin oturma odasında oturup sohbet ettiği bir saat kadar bir süre olurdu. Diana o kadar aşırı uçlara sürüklendi ki, izin isteyip yatmaya giderdi. Bu, Kraliçe'den önce yatmak, epey uygunsuz bir davranış olarak düşünülürdü.



https://www.independent.co.uk/life-style/royal-family

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU