Prens Philip ve Kraliçe nasıl tanıştı: Bir kraliyet ilişkisinin hikayesi

Olivia Petter çiftin ilk görüşmelerinden 13 yıl sonra nişanlandığını yazıyor

Çift, 1947'de balayındayken Hampshire'daki Broadlands Konutu'nda poz veriyor (AFP)

Edinburgh Dükü ve Kraliçe II. Elizabeth, Prens Philip 9 Nisan Cuma günü vefat edene kadar 73 yıl evli kaldı.

Çift ilk defa çocukken, Prens Philip'in kuzeni Prenses Marina'yla Kent Dükü Prens George'un 1934’teki düğününde tanışmıştı.

Korfu doğumlu Philip, o zamanlar Yunanistan ve Danimarka Prensi idi. Prens 13, o zaman Prenses olan Elizabeth ise 8 yaşındaydı.

Çift, 5 yıl sonra 1939'da Dartmouth Kraliyet Deniz Koleji'nde tekrar bir araya geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Elizabeth'in mürebbiyesi Marion Crawford'a göre prenses, Philip'in "Viking" yakışıklılığından etkilenmişti. Crawford, The Little Princesses (Küçük Prensesler) adlı anı kitabında genç Elizabeth’in Philip’i gördüğünde "yüzünün kızardığını" anlatıyor.

Elizabeth'e yakın olan ve Philip'e ilgisini erkenden fark eden bir diğer kişi, kuzeni Margaret Rhodes, The Final Curtsey: A Royal Memoir by the Queen's Cousin (Son Reverans: Kraliçe'nin Kuzeninden bir Kraliyet Anısı) adlı otobiyografisinde prensesin "en başından beri gerçekten aşık olduğunu" yazıyor.

Görünüşe göre Elizabeth'in Philip'e duyduğu çekim, günlüğünde ilk karşılaşmalarını "büyük bir başarı" olarak tanımlayan amcası Lord Louis Mountbatten tarafından da fark edilmişti.

İlk görüşmelerinden sonra, İkinci Dünya Savaşı sırasında Philip, Akdeniz ve Pasifik Filolarında görev yaparken mektuplaşmaya başladılar.

Philip döndüğünde, Elizabeth'in babası Kral VI. George'dan ona evlenme teklifi etmek için izin istedi.

Çift, 9 Temmuz 1947'de nişanlandıklarını açıkladı. Yüzük, Philip Antrobus kuyumcuları tarafından Philip'in annesi Battenberg Prensesi Alice'e ait bir taçtan aldıkları elmaslarla yapılmıştı.

Düğün, nişanlarının duyurulmasından sadece 4 ay sonra 20 Kasım'da, Westminster Abbey'de düzenlenen bir seremoniyle gerçekleşti.
 


Prenses Elizabeth, kraliyet ailesinin Westminster Abbey'de evlenen 10. üyesiydi. Cambridge Dükü ve Düşesi de 2011'de Westminster Abbey'de evlenmişti.
 


Düğünden önce Prens Philip, Edinburg Dükü olarak atanmış, ayrıca kendisine Merioneth Kontu ve Londra Bölgesi'ndeki Greenwich’e atıfla Greenwich Baronu unvanları da verilmişti.

Çift, Canterbury Başpiskoposu Geoffrey Fisher ve York Başpiskoposu Cyril Garbett'in görev yaptığı düğün töreninde 2 bin misafir ağırlamıştı.

Elizabeth'in elbisesi Sir Norman Hartnell tarafından tasarlanmıştı. Boticelli'nin Primavera resminden ilhamla tasarlanan ve yere kadar uzanan elbisesinde çiçek ve yıldız desenleri vardı.

Düşes sateninden yapılan ve ABD'den ithal edilen 10 bin inci tanesiyle süslenen elbisenin 15 fit (yaklaşık 5 metre) uzunluğunda bir tülü de vardı.

Çift, platin yıl dönümü kabul edilen 70. evlilik yıldönümlerini 2017'de kutlamıştı.

Bu vesileyle o gün Westminster Abbey’nin çanları çalınmıştı.

Çift, Windsor Kalesi'nde aile ve arkadaşlar arasındaki özel bir akşam yemeğiyle kutlama yapmıştı.



https://www.independent.co.uk/life-style/royal-family

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU