10 yıllık ölümcül çatışmanın ardından Suriye savaşı "unutuluyor ve göz ardı ediliyor"

The Independent Özel: Dernek, yerinden edilmiş ve yoksulluk çeken nüfusun, 10 yıldır süren çatışmanın ardından "bizim bu yıldönümüne bir tarih dersi olarak yaklaşmamızı kaldıramayacağı" uyarısında bulundu

İdlib'de Kafr Aruk yakınlarındaki bir kampta Suriyeli mülteciler (AP)

Britanyalıların üçte ikisinden azının Suriye'deki çatışmanın hâlâ devam ettiğini bildiğini gösteren verileri yayımlayan bir dernek, ülkedeki iç savaşın "unutulduğu ve göz ardı edildiği" uyarısında bulundu.

Syria Relief, savaşa saplanan insanların "bu yıldönümüne bir tarih dersi muamelesi yapmamızı kaldıramayacağını", çünkü oradaki milyonlarca kişinin yeterli gıda ve barınaktan yoksun olduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuruluş, çatışmaların başlamasından bu yana geçen 10 yıla dikkat çekmek için YouGov tarafından derlenen anket verilerini yayımladı.

Ankete katılan Britanyalıların sadece yüzde 58'i savaşın 10 yıl sonra hâlâ sürdüğünü bildiklerini söylerken, yüzde 4'ü bittiğine inanıyor. Katılımcıların yüzde 38'iyse emin değil. YouGov 16 ve 17 Şubat arasında bin 753 yetişkine soru yöneltti.

Syria Relief, sadece bir buçuk yıl önce farkındalığın çok daha yüksek olduğunu, Ağustos 2019 tarihli bir ankette olumlu yanıt verenlerin oranının yüzde 77 olduğunu belirtti.

Kuruluşun başkanı Osman Moqbel, 10 yıllık savaş gerçeğinin "Suriye halkının acılarının BK'de ve Batı genelinde unutulduğu ve göz ardı edildiği hakikatiyle büyüdüğünü" söyledi.

Moqbel, "Şu anda Suriye'deki nüfusun yüzde 80'inden fazlası yoksulluk içinde yaşıyor, 9,3 milyon kişi yeterli gıdaya erişemiyor ve 2,2 milyon kişi de gıda güvencesizliğinin eşiğinde" dedi.

(Yaklaşık) 15,5 milyon Suriyeli bizim kıymetini bilmediğimiz temiz ve hijyenik suya temel erişimden yoksun. Sağlık sistemi Kovid-19'dan çok önce felç oldu ve 2,4 milyon çocuk eğitim alamıyor. Bu durum büyük ölçüde sivil hayatın, yani evlerin, okulların, hastanelerin, çarşıların ve hayati altyapının kasten ve ayrım gözetmeksizin bombalanmasından kaynaklanıyor.

Küresel pandemi, sefaleti ve acıyı daha da kötüleştirdi. Suriyeliler giderek tırmanan enflasyon ve büyüyen işsizlikle de karşı karşıya. İnsanlardan temel maddeleri karşılayamayacakları kadar yüksek fiyatlar isteniyor. 6,2 milyon kişi Suriye içinde yerinden edilmiş durumda. 5,6 milyon Suriyeli komşu ülkelerde sığınmacı konumunda ve bunların yaklaşık yarısı çocuk. Birçoğu kışın dondurucu soğuklarında bile çadırlarda ve derme çatma barakalarda yaşamak zorunda.

Suriyeliler bizim bu yıldönümüne bir tarih dersi muamelesi yapmamızı kaldıramaz. Aksi takdirde acıları gelecek 10 yıl ve daha uzun süre boyunca devam edecek.

Suriyelilerin karşı karşıya olduğu bir diğer tehdit de İslamcı terör. Son raporlar, ülkenin kuzeydoğusundaki El Hol mülteci kampında çocukların IŞİD unsurlarınca radikalleştirilme riski altında olduğunu ortaya koyuyor. Bir araştırmacı, söz konusu kampı "yeni nesil aşırılık yanlılarını doğuracak rahim" olarak niteledi.
 


El Hol'de yaşayan 27 bin çocuğun şartlarını "korkunç bir durum" ve "bugün dünyanın en acil sorunlarından biri" diye tanımlayan BM terörle mücadele şefi, geçen ay bu çocukların yurtlarına geri gönderilmesi çağrısında bulundu.

El Hol'da kalan 62 bin kişinin çoğu Iraklı veya Suriyeli.

Suriye'de savaş, Arap Baharı gösterilerinin bölgedeki diğer ülkeleri sarstığı bir dönemde Dera kentindeki demokrasi yanlısı protestolar sonrası 2011'de başladı. Beşar Esad rejiminin 15 Mart'ta "öfke günü" düzenleyen muhalifleri ezmesiyle çok daha fazla sayıda kişi Esad'ın istifası talebiyle sokakları doldurdu.

Aynı yıl isyancılar silahlanmaya başladı ve sonuç, tam anlamıyla bir iç savaş oldu. Daha büyük isyancı gruplar, o zamandan bu yana bombalarla enkaza dönüşen Halep dahil büyük şehirler ve başkent Şam'da mücadeleye girişti.

Esad kuvvetleri yıllardır hastaneler dahil sivil alanları hedef almakla suçlanıyor. Uluslararası soruşturmalar rejimin kimyasal silahları da kullandığı sonucuna vardı.

Esad'ı destekleyen ve muhaliflerine karşı 2015'ten bu yana hava ve füze saldırıları gerçekleştiren Rusya gibi dünya güçlerini içine çeken çatışma, IŞİD gibi örgütler aracılığıyla aşırılıkçılığın yayılmasına yardım etti. BK ve ABD de Suriye'de IŞİD'e saldırılar düzenledi.

Toplamda 400 bine yakın kişinin öldürüldüğü ve çatışma nedeniyle 5 milyondan fazla Suriyelinin ülkeden kaçtığı düşünülüyor.



independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU