Evcil hayvan sahibi olarak çevreye fark ettiğinizden daha fazla zarar veriyorsunuz

Evcil hayvanlar hakkında gerçekleri söylemek acılı bir süreç olabilir ama özellikle kediler ve köpekler gezegen üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip

BK'da 1981'de 6 milyon olan kedi sahibi sayısı tahminen 10,9 milyona ulaştı (Reuters)

Evcil hayvanlar evlerimizdeki elektrikten iki kat fazla karbon emisyonuna neden olabilirken ve Birleşik Krallık'ta (BK) her yıl 200 milyona kadar vahşi hayvan öldürebiliyorken sessiz kalamayız. Ne yazık ki çoğu durumda evcil hayvan sahipliği sadece yıkıcı tüketimciliğin başka bir türü.

Bariz nedenlerden dolayı arkadaşlarımıza evcil hayvanlarla ilgili gerçekleri söylemek acı verici bir süreç olabilir fakat bu kaçınmamız gereken bir şey değil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hasta Hayvanlar için Halk Dispanseri (PDSA) Birleşik Krallık'ta evcil hayvan sahipliği konusunda her yıl bir anket düzenliyor. 2019'da yetişkinlerin yüzde 50'sinin evcil hayvanı olduğunu, 1981'deki 6 milyon olan kedi sahibi sayısının çarpıcı bir şekilde 10,9 milyona ulaştığını tespit ettiler. Bu rakamlar tecrit sırasında arttı. The Kennel Club, tecrit sırasında yanlarında birisi olması dürtüsüyle evcil hayvan satın alan insanlar nedeniyle evcil hayvan kayıtlarında yüzde 25 artış görüldüğünü bildirdi. Şimdi insanlar işe döndükçe bunların çoğu terk ediliyor.

Bu yabani kuşları avlayan hayvanların doğal popülasyonlarıyla hiçbir şekilde uyumlu değil. Kakım ve gelincik sayısından 20 kat, tilki sayısından 38 kat daha fazla. Bazı kentsel alanlarda evcil kedi yoğunluğu kilometrekare başına 2 bine kadar çıkabiliyor.

The Mammal Society, 1998'de her yıl 63 milyon küçük memelinin, kurbağanın ve yılanın ve 27 milyon kuşun Birleşik Krallık'taki kediler tarafından öldürüldüğünü tahmin etmişti. Ev serçeleri, mavi baştankaralar, ardıç kuşları ve karatavuklar en çok öldürülenler arasında. BK'de yapılan başka bir araştırmada, her kedinin yılda 18,3 vahşi hayvan öldürdüğü tahmin ediliyor. Bu, 2019'da 54 milyon kuş dahil 200 milyon yabani memelinin ve kuşun öldürülmesine denk düşüyor.

Gerçek endişe kaynağıysa, şehirlerdeki kedilere yakın habitatlarda yaşayan ve nesli tükenmekte olan kuş türlerinin savunmasızlığı. Bazı türler artık sayı olarak onlarla ifade edilirken, kedilerin avlanmasıyla kaybedilen her biri yok olma yolunda son adım olabilir. Araştırma ayrıca kedilerin avlarının yalnızca yüzde 24'ünü tükettiğini gösterdi; yüzde 28'ini evdeki sahiplerine getiriyorlar ve geri kalanını öldürüldüğü yerde bırakıyorlar.
 


9,9 milyonumuzsa köpek sahibi. Bir köpeğin veya kedinin etkisi çok büyük olmasa da BK'deki 20,8 milyon, tüm dünyadaysa yaklaşık çeyrek milyar evcil hayvanın toplu etkisi çok büyük.

Bahçemi doğa dostu olacak şekilde tasarladım. Tecrit sırasında, güneşin altında oturup kitabımı okuduğum yerden sadece bir metre ötede, bahçemdeki kulübemi saran sarmaşığın üzerine kondurulmuş ve anne babalarının uçarak girip çıkarak yavrularını beslediği dağ bülbülü yuvası bana muazzam bir keyif veriyordu.

Tabii ki komşulardan birinin çok sayıda kedisi tarafından mahvedilene kadar. Kalbim kırılmıştı. Aynısı kurbağalarıma da oldu. Bir grup kedi göletimin yanında hata yapıp çitlerin arasında inceleme yapmak üzere ortaya çıkacak her kurbağayı parçalayıp yutmak için sabırla bekliyor. Kurbağaların çığlık attığını bilmiyordum, ta ki bir gün yürek parçalayan tiz bir ses duyup kendisini kovalayan kediden kaçan bir kurbağa çimenlerde okuduğum gazeteye sıçrayana kadar.

Ama konu sadece yaban hayatı değil. Sadece BK'de günde yalnızca bir teneke veya geri dönüştürülemez plastik ambalajlı mama tüketen 20,8 milyon köpek ve kedi, her yıl 7,6 milyar kap üretilmesine neden oluyor. Buna ek olarak tahminen 1,2 milyon ton köpek kakasını toplamak için 3,6 milyar plastik torba da gerekiyor ve ayrıca 200 milyon ton kedi atığının imha edilmesi sorunu da var.

Topaklaşan kedi kumlarının çoğu, ulaşmak için ağaçların ve toprağın yok edildiği açık ocak madenciliği kullanılarak çıkarılan ve geri dönüştürülemeyen bir mineral olan bentonit kilden yapılır.

Bir de tabii ki teneke kutulara ve paketlere giren ve nihayetinde dışkı üreten gerçekten yüksek karbonlu ve büyük zulme yol açan balık, tavuk ve et var. Köpek ve kedilerin besinlerinin et içeriği yaklaşık yüzde 33 ve bu oran Amerikalı insanların ortalama öğünlerindeki yaklaşık yüzde 19'luk orana nazaran önemli ölçüde daha yüksek.

Bunların hepsi önemli karbon etkileriyle birlikte geliyor. 2019'da yapılan bir araştırma, Hollanda'da bir köpeğin ortalama karbon emisyonun sadece yiyecek için 1,4 tona, kedilerdeyse 0,25 tona kadar çıktığını ortaya koydu. BK'deki ortalama bir hanede sadece köpek mamasının karbon emisyonu, yıllık elektrik kullanımıyla yayılan karbonun yaklaşık iki katı, ortalama kedi mamasıysa bir hanenin elektrik emisyonlarının yaklaşık üçte biri.

Vereceğim acı mesaj, sürdürülemeyecek kadar yüksek sayıda evcil hayvana bakmaya devam edersek BK'nin karbon hedeflerine ulaşamayacağı veya geriye kalan biyolojik çeşitlilik kırıntılarını koruyamayacağıdır.

Bu yüzden lütfen arkadaşlarınıza nazik bir şekilde yeni bir evcil hayvan almamalarını veya mevcut evcil hayvanları evcil hayvan cennetine geçtiğinde kesinlikle (kesinlikle!) mecbur kalmadıkları sürece yerine yeni bir hayvan almamalarını söyleyin.



independent.co.uk/climate-change/opinion

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU