Renkçilik yıkıcı olabilir: Bazı rahatsız edici konuşmaları yapmanın zamanı geldi

Siyahi kadınlar arasındaki anne ölümleriyle ilgili bir belgeseli Rochelle Humes mu yoksa Candice Brathwaite mi sunmalı tartışması, Avrupai yüz hatları olmayan siyahi kadınlara hâlâ daha açık tenli ve melez kadınlardan farklı davranıldığını gösteriyor

Yewande Biala: Renkçilikle onun toplumumuzdaki varlığını kabul etmek arasında bir çelişki var  (ITV)

#StopErasingBlackWomen (SiyahiKadınlarıSilmeyiBırakın), beni bırakmayan bir etiket. Bu etiket, siyahi kadınların eğlence sektöründeki renkçilikten Ulusal Sağlık Hizmeti'ndeki (NHS) siyahi annelerin sağlık durumu sonuçlarının kötü olmasına kadar her şeyi tartışabileceği güvenli bir alan yarattı.

Renkçilikle (ten rengine dayalı ayrımcılık -çn.) onun topluluklarımızdaki/toplumumuzdaki varlığını kabul etmek arasında bir çelişki var. Renkçiliğin karmaşık tarihini nadiren tartışıyoruz. Oxford sözlüğüne göre 1982'de türetilen renkçilik ifadesi, "aynı ırktan insanlara yalnızca ten renklerine dayanarak ön yargılı veya ayrıcalıklı muamele etmeyi" tanımlamak için kullanılıyor. Bu tarihi anlamak, bizi olumsuz yönde etkilemeye devam eden politika ve pratiklere son vermek için hayati öneme sahip.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beyaz erkeklerin köleler üzerindeki mülkiyeti düzenli olarak siyahi kadınların fiziksel zarar görmesi ve tecavüze uğramasıyla sonuçlandı ve 1600'lerde "ırkların karışmasına" yol açtı. Bu toplumsal bir hiyerarşi yarattı: Irkların karışmasıyla doğanlar ten rengi daha koyu olanlara kıyasla bazı ayrıcalıklara sahip oldu.

Birçok köle sahibi, Avrupa merkezli yüz hatlarından ötürü daha açık tenli köleleri tercih etti. Bu tercihlerini daha açık tenli köleleri daha az yorucu işlere atayarak ve korkunç koşullarda dışarıda çalışmak yerine ev içinde kalmalarına izin vererek gösterdiler.

Zaman geçtikçe toplum, bu renk farklılıklarına aralarında sosyoekonomik sınıf, zeka, fiziksel çekicilik ve duygusal ve zihinsel güce dair varsayımların da bulunduğu çeşitli anlamlar yükledi. Bu nedenle ten rengi daha açık olanlar, fenotipik açıdan beyaz insanlara daha çok benzemeleri sebebiyle toplumsal ve ekonomik imtiyazlarla ödüllendirildi.

Sanırım artık bu zor konuşmaları yapmanın, bu konuşmalar bizi rahatsız ettiğinde veya bize kendi şahsi acılarımızı hatırlattığında bunu kabul etmenin zamanı geldi. Renkçiliğin toplumumuzdaki etkileri yıkıcı olabilir. Koyu tenli siyahi bir kadın olarak tenime duyduğum nefretle; toplum ve çevremdekiler tarafından takdir edildiğimi, sevildiğimi veya fark edildiğimi hiç hissetmeden büyüdüm.

Koyu tenli kadınlar kendilerine acınmasını istemiyor; biz duyulmak ve önemsenmek istiyoruz. Kendi travmamızın ön saflarında olmamıza ve kendi hikayelerimizi anlatmamıza izin verilmeli.

Geçen hafta Rochelle Humes, Instagram'da Birleşik Krallık'taki siyahi kadınlar arasındaki anne ölüm oranlarının daha yüksek olmasını inceleyen bir araştırma belgeseli çekmekte olduğunu duyurdu. Sonrasında Twitter'da Candice Brathwaite'in bu belgeseli sunmak için kendisinin seçilmemesine "içerlediğini" söylemesiyle bir tartışma başladı.
 


Brathwaite daha sonra "yerine başkasının getirilmediğini" ama Humes daha önce görevlendirildiği için birlikte çalıştığı yapım şirketinin belgeselle ilerlememeye karar verdiğini açıkladı. Brathwaite'e göre Humes'la çalışan yapım şirketi, Braitwaite'in hiç bir zaman bu belgeselin sunuculuğu için düşünülen "adaylardan biri olmadığını" söyledi. Neden? Brathwaite'in Instagram'da yaptığı açıklamaya göre bunun nedeni, bir keşif unsuruna izin vermek için sunucularının "söz konusu duruma uzak olmasını" istemeleri.

Bunlar televizyon dünyasındaki siyasetin gerçekleri. Fakat Brathwaite gibi konuyu bizzat deneyimlemiş kişilerin ön planda olduğu belgesellerin çok daha içten olacağını ve seyircinin kendisinden bir şeyler bulabileceğini dile getiren, eşit derecede ikna edici bir argüman daha var.

Anne ölümleri siyahi kadınların kalbinde büyük öneme sahip ve işte bu sebeple belgesel siyahi bir kadın tarafından seslendirilmeli. Brathwaite gibi tutkulu ve bu kampanyada çok fazla emek harcamış biri mükemmel bir aday olurdu.

Raporlar siyahi kadınların hamilelik veya doğum esnasında ölme ihtimalinin hâlâ beyaz kadınlardan 4 kat fazla olduğunu gösteriyor. Yaşadığınız travmanın aynı travmayı deneyimlememiş birisi tarafından anlatılması ve bir kenara itilmek epey sinir bozucu olabilir.

Peki bu neden önemli? Siyahi kadınları etkileyen meselelere odaklanan bir belgeseli karışık etnisiteden bir kadının sunması neden önemli? Büyük tecrübeye sahip siyahi bir kadının bu belgeselin sunuculuğu için "asla adaylardan biri olmaması" neden önemli? Çünkü bu, toplumun büyük çoğunluğunun hâlâ, Avrupa merkezli yüz hatlarına sahip olmayan siyahi kadınların daha açık tenli ve melez kadınlara kıyasla zeki, güzel, nazik ve hassas olmadığına inandığını gösteriyor.

Brathwaite'in kızının doğumuna dair deneyimi detaylarıyla belgelenmiş durumda. Aynı durumdaki diğer beyaz annelerden farklı muamele gördüğünü dile getiriyor.

Bana 'Fazla düşünüyorsun, bu senin ilk çocuğun' denildi. (Daha sonra) 'Seni ameliyathaneye alıyoruz yoksa yarın burada olmayacaksın' dediler. 

Siyahi kadınlar tıptaki önyargı yüzünden hayatlarını kaybediyor.

Amerika'da yapılan araştırmalar, Afrikalı Amerikalılarda ten rengi tonuyla fiziksel sağlık arasındaki ilişkiye vurgu yapıyor. Önceki çalışmalar Afrikalı Amerikalılar arasında koyu tenin yüksek tansiyon ve hipertansiyon riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu ortaya koydu. Çalışmalar ayrıca sosyoekonomik hiyerarşideki konumlarının sonucu olarak özellikle daha açık tenli Afrikalı Amerikalıların koyu tenlilere kıyasla daha iyi sağlık hizmeti alabildiğini gösteriyor.

Bundan dolayı renkçiliğin daha açık tenli bireylere özel avantajlar sağlayan ideolojik ve yapısal bir eşitsizlik sistemi oluşturduğu tartışılmaz bir gerçektir. Hepimiz bu sorunu kabul etmeli ve toplumumuzda ve topluluklarımızdaki varlığını ortadan kaldırmak için bilinçli çaba göstermeliyiz.

Siyahi kadınların sürekli karşılaştığı zorluklar arasında sektörde iş ararken düşmanca ve ırkçı kurumsal medya çevreleriyle mücadele etmek de var. Koyu tenli siyahi bir kadın olarak yerimize başkalarının getirilmesi yerine sektör kanallarının hepsinde temsil edilmemizi istiyorum. #SiyahiKadınlarıSilmeyiBırakın.

* Kanser alanında çalışan bir bilim insanı olan 24 yaşındaki Yewande Biala, 2019'da ITV2'de yayımlanan reality şov "Love Island'a (Aşk Adası)" katılmıştı



independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU