Seçimleri yok sayıp yönetime el koyan ordudan Myanmar halkına ilginç uyarı: "Demokrasiyi yok etmeyin"

Askeri yetkililer ayrıca, "devletin istikrarına, kamu güvenliğine ve hukukun üstünlüğüne zarar veren" kişilerin yasal işlemlerle karşılaşacağı ikazında bulundu

Halkın cunta lideri Genelkurmay Başkanı General Min Ang Hlaing'a öfkesi sürüyor (AP)

Myanmar'da seçimlere hile karıştığı iddiasıyla demokrasiyi askıya alarak yönetime el koyan ordudan vatandaşlara tartışmalı bir uyarı geldi.

1 Şubat'ta iktidarı ele geçirip demokratik seçimlerde elde edilen kazanımları altüst eden askeri cunta, tepki için sokakları dolduran halkı "demokrasiyi yok etmemeleri" konusunda uyardı.

Ordu yetkilileri, devlet kanalı MRTV'ye yaptıkları açıklamada, disiplin olmaksızın "demokrasinin yok edilebileceği" ve "devletin istikrarına, kamu güvenliğine ve hukukun üstünlüğüne zarar veren" kişilerin yasal işlemlerle karşılaşacağı ikazında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Askeri makamların uyarısı, tutuklanan Devlet Danışmanı Ang San Su Çi'nin lideri olduğu Ulusal Demokrasi Birliği'nin salı günü başkent Nepido'da polis memurlarının protestoculara ateş açtığı ve iki kişinin ağır şekilde yaralandığını açıkladığı bir sırada geldi.

CNN'in haberine göre NLD sözcüsü Kyi Toe, Facebook paylaşımında, "Genç bir adam göğsünden kurşunla yaralandı ve bir kadın da motosiklet kaskını delen kurşunla kafasından vuruldu" ifadelerini kullandı.

Yaralı kadının durumunun kritik olduğunu ve solunum cihazına bağlandığını belirten Kyi, "Doktor yaranın plastik bir mermiden değil, gerçek bir mermiden kaynaklandığını söyledi" dedi.

Yönetime el koyan ordu yetkilileri salı günü halkın toplanmasına yönelik kısıtlamalar getirmiş ve başkentin yanı sıra ülkenin en büyük şehri Yangon'un da aralarında bulunduğu büyük şehirler ve kasabalarda sokağa çıkma yasağı ilan etmişti.

Devlete ait The Global New Light of Myanmar gazetesinde yayımlanan bildiriye göre, insanların 5 kişiden fazla gruplar halinde toplanması, yaya ya da arabayla protestolara katılmaları ve kamuya açık yerlerde siyasi konuşmalar yapmaları yasaklanmıştı.
 


Kasım 2020'de yapılan seçimlerde Ang San'ın partisi NLD, 2015 seçimlerinden bile büyük oranda oy toplamıştı.

Rakamlar NLD'nin parlamentoda 396 sandalye elde ettiğini, ordu destekli Birlik Dayanışma ve Kalkınma Partisi'ninse (USDP) beklentinin altında oy alarak 33 sandalye kazandığını göstermişti.

Sonuçları kabul etmeyen ana muhalefet partisi USDP seçimlerin yeniden yapılmasını talep ederken, ülkeyi son 60 yılın büyük bölümünde yönetmiş olan Myanmar ordusu da seçimlerde usulsüzlükler yaşandığını savunmuştu.

Devlet Danışmanı ve Dışişleri Bakanı Ang San ve onun başında olduğu hükümetle askeri yetkililer arasında haftalarca süren gerilim 1 Şubat'ta darbeyle sonuçlanmıştı.

Devlet Başkanı Win Myint ve Ang San ile NLD sözcüsü Myo Nyunt'un da aralarında bulunduğu yetkililerin gözaltına alınmasının ardından cuntaya tepki gösteren binlerce kişi sokaklara dökülmüş ve sivil itaatsizlik eylemleri başlatmıştı.


Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU