Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD’nin Karayipler’deki askeri faaliyetlerine sert tepki göstererek, ülkesinin her türlü çatışmaya hazır olduğunu açıkladı.
Başkent Caracas’ta uluslararası basın mensuplarına konuşan Maduro, ABD Başkanı Donald Trump’ın Venezuela’ya yönelik tehditlerine değinerek, “Eğer silahlı bir mücadeleye girmek zorunda kalırsak, buna fazlasıyla hazırız.” dedi. Maduro, ülke genelinde 2,5 milyon asker ve milisin savunma için görevlendirildiğini belirtti.
Trump’ın Venezuela’yı uyuşturucu kartelleriyle ilişkilendirmesini “asılsız” olarak nitelendiren Maduro, “Trump’ın uyuşturucu kaçakçılığıyla ilgili verdiği rakamlar yalandır. Elindeki bilgileri teyit etmeden video yayımlıyor, bu ciddi bir durum.” ifadelerini kullandı.
ABD ordusunun kısa süre önce Venezuelalı bir balıkçı teknesine saldırdığını ileri süren Maduro, bu olayı “rezalet” olarak tanımladı. “ABD, kara sularımızda balıkçılara saldırarak askeri bir provokasyon yaratmaya çalıştı.” dedi.
Venezuela halkının bağımsızlığını kendi mücadelesiyle kazandığını hatırlatan Maduro, “Ülkemizin her köşesinde halkımızı eğittik, birleştirdik ve savunmaya hazır hale getirdik.” diye konuştu.
ABD’nin Latin Amerika kaynaklı uyuşturucu kaçakçılığına karşı operasyon gerekçesiyle ağustos sonunda Venezuela kıyılarına savaş gemileri göndermesinin ardından Caracas yönetimi, 4,5 milyonluk milis gücünü seferber etmişti. ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth ise ülkesinin ordusunun Venezuela’da “rejim değişikliği operasyonuna hazır” olduğunu söylemişti.
AA