Brezilya'da Çin aşısıyla ilgili "şeffaflık" tartışması: Verilerin yayınlanması ertelendi

Brezilya'da sağlık düzenleme kurumu, Türkiye'de de kullanılması planlanan Çin aşısı CoronaVac'ın Çin'deki sağlık makamları nezdindeki onay sürecinin şeffaf olmadığını öne sürdü

Türkiye'nin 50 milyon adet sipariş verdiği Çin aşısı CoronaVac ile ilgili Brezilya'da da yoğun tartışmalar yaşanıyor / Fotoğraf: AFP

Türkiye'nin 50 milyon adet sipariş verdiği Çin aşısı CoronaVac ile ilgili Brezilya'da da yoğun tartışmalar gerçekleşiyor.

Ülkenin en kalabalık eyaleti Sao Paulo'da Ocak ayında vatandaşlar üzerinde kullanımına başlanması planlanan Çin aşısıyla ilgili Brezilya'nın sağlık düzenleme kurumu Anvisa'dan bir uyarı geldi.

Anvisa, "Bu aşının Çin'de geçen Haziran ayından beri acil kullanım ruhsatı var. Ancak Çin'de acil kullanım ruhsatı verilmesine ilişkin kriterler şeffaf değil ve Çinli makamların bu kararları vermesinde belirleyici olan kriterler hakkında erişilebilir bir bilgi yok" açıklamasında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin karşıtı söylemleriyle tanınan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro da daha önce CoronaVac'a kuşkuyla yaklaştığını dile getirmişti.

Buna karşın Bolsonaro'nun en büyük siyasi rakiplerinden biri olan ve Sao Paolo Valisi Joao Doria, Çin aşısını 46,2 milyon nüfusa sahip bu eyalette 25 Ocak'ta uygulamaya başlamayı planladıklarını açıklamıştı. Bolsonaro ise CoronaVac'ı, bir sonraki devlet başkanlığı seçimlerinde karşısına çıkması beklenen Doria'ya atıfla "Joao Doria aşısı" diye niteleyerek itibarsızlaştırmaya çalışıyor.

Çin'den savunma

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin ise Sinovac'ın güvenliliğine ve etkililiğine "büyük önem" verdiklerini belirterek Çin'deki aşı geliştirme sürecini savundu.

Wang, basın brifigindeki açıklamasında, Çinli şirketlerin aşıları "bilimsel mevzuat ve düzenleyici koşullarla sıkı bir uyum içinde" geliştirdiklerini ifade etti.

Anvisa'nın onayı şart

Çin şirketi Sinovac, Brezilya'daki üçüncü faz çalışmalarını Sao Paolo'daki Butantan Enstitüsü'yle birlikte sürdürüyor. Aşının Sao Paolo'da kullanılabilmesi için Anvisa'nın onayı gerekiyor. Sao Paolo'daki enstitü, aşının ne derece etkili olduğuna dair verileri 23 Aralık'ta açıklayacak ve kullanım izni için Anvisa'ya başvuracak.

Brezilya hükümeti daha önce 300 milyon doz aşı tedarikini garanti altına aldığını duyurmuştu. Bunların büyük bölümünü Oxford Üniversitesi'nin geliştirdiği aşı oluşturuyor. Brezilya hükümeti ayrıca Pfizer ile de 70 milyon doz aşı alımı için görüşmeler yürütmüştü.

Bugüne dek 6 milyon 880 bin 595 vakanın görüldüğü, virüs nedeniyle 181 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Brezilya, dünyada en fazla vakanın tespit edildiği üçüncü, virüse bağlı en fazla ölümün görüldüğü ikinci ülke konumunda bulunuyor.

Yüksek Mahkemeden hükümete: Covid-19 aşı planınızı 48 saat içerisinde açıklayın

Öte yandan Brezilya Yüksek Mahkemesi, 14 Aralık’ta Sağlık Bakanlığı'nın federal hükümetin halka açık aşılamayı ne zaman başlatacağı konusunu 48 saat içerisinde netliğe kavuşturmasına hükmetti.

Türkiye ve Endonezya'dan da sonuçlar bekleniyor

CoronaVac'ın üçüncü faz çalışmalarına Türkiye ve Endonezya da katılıyor. Endonezya, çalışmaların devam ettiğini ve sonuçların Ocak ayında açıklanacağını duyurmuştu. Türkiye'nin de yakında üçüncü faz sonuçlarını açıklaması bekleniyor.

 

Independent Türkçe, DW Türkçe, Euronews

DAHA FAZLA HABER OKU