Pfizer-BioNTech'in aşısını olanlarda yüz felci görüldü, uzmanlar "Merak etmeyin" dedi

Uzmanlar aşıyla hastalık arasında bağlantı olduğunu düşünmüyor

Birleşik Krallık, toplu aşılamaya 8 Aralık'ta başlamıştı (AFP)

ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA), 10 Aralık’taki Pfizer-BioNTech aşısıyla ilgili toplantısından önce yayımladığı raporda, denemelerde aşı olan yaklaşık 22 bin kişiden 4’ünün yüz felci geçirdiği ortaya çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rapora göre, denemelerde plasebo alan katılımcıların hiçbirinde söz konusu hastalık tespit edilmedi. Daily Mail, yüz felci geçiren 4 kişiden birinin, aşı vurulduktan sonraki üç gün içinde semptom göstermeye başladığını, üç gün sonra da normale döndüğünü aktardı.

İkinci katılımcı, aşı olduktan 9 gün sonra semptom gösterirken üçüncü 37, 4. ise tam 48 gün sonra yüz felci geçirdi. Daha sonra üç hasta da 10 ila 21 gün içinde yüz felcinden kurtuldu.

Kaliforniya Üniversitesi'nin Los Angeles kampusünden Doçent Dr. Jason D. Hinman, Health’e yaptığı açıklamada yüz felciyle aşı arasında doğrudan bir bağlantı kuramadığını, bunun tesadüf olduğundan şüphelendiğini belirtti.

Dr. Hinman, 100 bin kişiden yaklaşık 20'sinin Bell paralizisi olduğunu, Pfizer'in çalışmasındaki 38 bin kişide 4 vakanın gerçekleşmesinin normal olduğunu ifade etti.

FDA de raporda “Aşı grubundaki dört vaka, genel popülasyonda beklenenin üzerinde bir sıklığı temsil etmiyor” ifadelerini kullandı.

Bir tür yüz felci olan Bell paralizisi, yüz sinirlerinden yedinci kranialin bozulmasıyla ortaya çıkıyor. Dr. Hinman, travma sonucu da meydana gelen Bell paralizisinin daha çok sinirde viral enfeksiyon oluşması sebebiyle yaşanabileceğini belirtti. Hastalığın Kovid-19’a yol açan SARS-CoV-2 virüsünden kaynaklanmadığını da vurguladı.

Bell paralizisi her yaştan insanı etkileyebilir. ABD Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve İnme Enstitüsü’ne (National Institute of Neurological Disorders and Stroke - NINDS) göre, risk faktörleri arasında hamilelik, obezite, hipertansiyon, diyabet ve üst solunum yolu rahatsızlıkları bulunuyor.

Bell paralizisi genellikle yüzün sadece bir tarafını etkilerken, NINDS, her iki tarafında da meydana gelebileceğini bildiriyor. Semptomları arasında yüzün bir tarafında ani güçsüzlük, göz kapağı ya da ağzın bir tarafında sarkma, tükürük akması bulunuyor. 

Dr. Hinman, Bell paralizisinin zamanla sınırlı olduğunu ve hastaların genellikle birkaç hafta içinde hızlıca iyileştiğini, buna rağmen ciddi vakaların, kalıcı yüz felcine neden olabileceğini ekledi.

Benzer bir sorun, on yıllar önce grip aşısı olan birkaç kişide daha meydana gelmiş, ancak gerçekleştirilen hiçbir çalışma, grip aşısı ve Bell paralizisi arasında bir bağlantı kuramamıştı.

 

Independent Türkçe, Health, Daily Mail

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU