Pandeminin kökenine dair "soğuk" savaş: Çin'in gözü dondurulmuş gıda üreten ülkelerin üstünde

Global Times gazetesi, salgının kaynağı sayılan Vuhan'a bu virüsün başka ülkelerden gelmiş olabileceğini iddia etti

Çin'in yurtdışından getirilen dondurulmuş gıdalara koronavirüs testi uygulaması ilgili ülkelerin tepkisini çekiyor (Reuters)

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) çıkış noktası olarak görülen Çin bir yandan aşı diplomasisi üzerinden itibarını tazelemeye çalışırken, diğer yandan bu ülkedeki medya kuruluşları pandeminin kökenine dair genel kabul gören anlatıyı değiştirme arayışını sürdürüyor.

Hubey eyaletinin Vuhan kentinde "gizemli" bir virüsün ortaya çıktığı ve insanların birer birer hayatını kaybettiğinin duyulmasının üzerinden yaklaşık bir yıl geçti. Şu anda 67 milyonu aşkın enfekte ve 1,5 milyondan fazla can kaybına yol açan virüsün kökeni olarak genelde Vuhan işaret edilirken, Pekin yönetimiyse bugüne dek farklı yönde iddiaları gündeme getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son olarak ülkenin yayın organı Global Times'ta hafta sonu yayımlanan "Soğuk zincir ithalatı Vuhan'ın erken Kovid-19 salgınını tetiklemiş olabilir mi?" başlıklı araştırma yazısında pandeminin kaynağına dair birtakım iddialar tartışmaya açıldı.

Yazıda, Batılı ülkelerin Vuhan'ı "koronavirüsün başladığı yer" olmakla suçlayarak, "anlatıyı kendi eksikliklerinden başka yöne çekmeye" çalıştığı ileri sürüldü.

Dünyanın duyduğu ilk Kovid-19 vakalarının, Vuhan'da canlı hayvan satılan Huanan Deniz Ürünleri Pazarı'ndan geldiği belirtilmiş, Çinli uzmanlar da ocak ayında virüsün vahşi hayvanlardan insanlara sıçradığını söylemişti.

Söz konusu pazara gidip satıcılarla konuşan Global Times ekibinin yazdığı makalede, "Çin'de ara sıra artan salgınların ithal soğuk zincir ürünleriyle ilişkili olduğu tespit edildiğinden, Avrupa ve Amerika kıtası da dahil olmak üzere dünyanın diğer bölgelerinde koronavirüsün belirtilerini Vuhan'dan daha önce keşfettikleri bildirildiğinden yeni bir varsayımın ortaya konması gerekiyor: Vuhan'daki erken salgın ithal donmuş gıdalardan mı kaynaklandı?" ifadeleri kullanıldı.

Gazete görüştükleri neredeyse tüm Vuhanlıların, bu şehrin dış dünya tarafından "koronavirüsün kaynağı" olarak adlandırılmasının "haksızlık olduğuna" inandığını aktardı.

Yazıda, bu pazardaki dükkanların kral yengeci ve kutuplara özgü kabuklu deniz ürünleri gibi ithal soğuk zincir deniz ürünlerinin yanı sıra Brezilya ve Almanya'dan et ürünleri getirttiği; 2019'dan önce de Avustralya bifteği, Şili kirazı ve Ekvador deniz ürünlerini ithal ettiği belirtildi.

Haberde Hubey Eyalet Ticaret Bakanlığı tarafından 2018 ve 2019 yıllarında yayımlanan açıklamalara göre, dış ticaret işletmelerinin Kanada, Brezilya ve İspanya'dan et ithal ettiği bilgilerine yer verildi.

Bununla birlikte Vuhan Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi de son olarak pazar günü yaptığı açıklamada, Brezilya ve Uruguay'dan bu şehre getirilen donmuş etlerin dış ambalajının koronavirüs testinde pozitif sonuç verdiğini bildirdi.

Öte yandan gazetenin "şüpheli" ülkeler arasında adını saydığı Avustralya ile Çin arasında bir süredir anlaşmazlık yaşanıyor.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison'ın nisan ayında virüsün kökenine ilişkin bağımsız bir soruşturma çağrısında bulunması Pekin tarafından öfkeyle karşılanmış, NZ Herald gazetesine göre o tarihten bu yana ilişkiler kötüye giderken Çin yönetimi Avustralya ticari mallarına bir dizi cezalandırıcı gümrük vergisi uygulamıştı.
 

 

Diğer yandan Çin'in yurtdışından gelen gıdaları koronavirüs testinden geçirmesi ilgili ülkelerde tepkiye yol açıyor.

Başlıca gıda üreticisi ülkelerin, Çin'in ithal ürünleri incelemesinden giderek daha fazla rahatsızlık duyduğu ve Pekin'i "ticaret kısıtlamasına eşdeğer" görülen bu tür testleri durdurmaya çağırdığı belirtiliyor.

Çinli yetkililer Almanya'dan domuz eti, Brezilya'dan sığır eti ve Hindistan'dan balık ürünleri dahil olmak üzere, 20 ülkeden gelen ürünlerin ambalajında virüs tespit ettiklerini belirtirken, yabancı yetkililerse kanıt eksikliğinin ticarete zarar verdiğini ve ithal gıdaların itibarını sebepsiz yere zedelediğini söylüyor.

Cenevre merkezli bir ticaret yetkilisinin geçen ay Reuters'a verdiği bilgiye göre Kanada yönetimi, Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) 5-6 Kasım tarihlerinde düzenlediği toplantıda, Çin'in ithal gıdaları test etmesini ve nükleik asit testleri pozitif olan ürünleri reddetmesini "haksız ticari kısıtlama" olarak nitelendirirken, muhatap ülkeyi bu uygulamayı durdurmaya çağırmıştı.

Bu çağrıda ABD, Avustralya, Brezilya, Meksika ve Birleşik Krallık'tan da destek alan Kanada, Çin'in söz konusu tedbirlere bilimsel gerekçe sunmadığını belirtmişti.


Independent Türkçe, Global Times, NZ Herald

DAHA FAZLA HABER OKU