AB'den Çin'e yaptırım hazırlığı

Diplomasi trafiği hızlandı

Rusya'nın Şubat 2022'de başlattığı Ukrayna işgalinin ardından Çin, Rus petrolünün bir numaralı müşterisi oldu (Reuters)

Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'dan doğalgaz ve petrol almayı sürdüren ülkelere yaptırımlar getirmeyi planladığı ve listenin başında Çin'in yer aldığı iddia edildi. 

Financial Times'ın (FT) ad ve görevlerini açıklamadığı kaynaklara dayandırdığı habere göre, AB yetkilileri bu meseleyi pazar günü görüşmeye başladı. 

Bir kaynağın müzakerelerin "çok erken safhada" olduğunu söylediği aktarıldı. 

Doğrudan Rusya'yı hedef almadığı için ikincil yaptırım diye adlandırılan bu adımın atılabilmesi için AB'nin 27 üyesinin oybirliği gerekiyor. Ancak hâlâ Rus doğalgazı ve petrolüne bel bağlayan Macaristan ve Slovakya'nın karşı çıkması çok muhtemel görülüyor. 

AB'nin en çok ticaret yaptığı ülkenin, ABD'nin ardından Çin olması da yaptırım ihtimalini düşürüyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

FT, Pekin'e karşı bu hamleyi yapmadan önce Brüksel'in ABD'den destek alıp Washington'la tam koordinasyon sağlama niyetinde olduğunu bildirdi. 

Bunun için AB yetkililerinin pazartesi günü ABD'ye gittiği, ABD Enerji Bakanı Chris Wright'ın da perşembe Brüksel'i ziyaret edeceği belirtildi. 

FT'ye konuşan Wright, Washington'ın Moskova'ya daha fazla yaptırım uygulaması için önce AB'nin Rusya'dan doğalgaz ve petrol alımını bitirmesi gerektiğini söyledi. 

AB'nin Enerji Komiseri Dan Jorgensen ise 2027'ye kadar bu alışverişi bitireceklerini savunuyor. 

Rusya lideri Vladimir Putin'i barışa ikna etme çabaları henüz başarıya kavuşmayan ABD Başkanı Donald Trump, Moskova'ya karşı yeni adımlar atmaya hazır olduğunu söylemişti. 

Pazar günü Rusya'nın Ukrayna savaşındaki en büyük hava saldırısını düzenlemesinin ardından gazetecilere konuşan Trump şu ifadeleri kullanmıştı:

Bunun çözüleceğine inanıyorum. Bu savaşla ilgili hiçbir şeyden memnun değilim.

Trump, Vladimir Putin ve Rusya konusunda "kendisinden daha sert" bir lider olmadığını savunarak savaşı sonlandırma çabalarını sürdüreceğini belirtmişti.

Rusya-Ukrayna savaşını sonlandırmaya yönelik barış anlaşmalarıyla ilgili "çok ilginç görüşmeler" yapıldığını dile getiren Trump, bu kapsamda Avrupalı liderleri bu hafta başkent Washington'da ağırlayacaklarını kaydetmişti.


Independent Türkçe, Financial Times, RT, AA

Derleyen: Eren Umurbilir

DAHA FAZLA HABER OKU