Katar'ın başkenti Doha'daki patlamaların ardından İsrail ordusu, Hamas'ın üst düzey isimlerine hava saldırısıyla suikast düzenlediğini bildirdi.
Katar'ın başkenti Doha'da patlama seslerinin duyulduğu belirtildi.
Yerel basında çıkan haberlerde, Doha'nın merkezindeki bir noktada patlama seslerinin duyulduğu aktarıldı.
Amerikan X şirketine ait sosyal medya platformundaki görüntülerde, Doha'daki bir noktadan dumanların yükseldiği görüldü.
İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, hava saldırısıyla Hamas'ın üst düzey isimlerine yönelik suikast düzenlendiği ifade edildi.
Ordudan yapılan açıklamada, saldırının nerede gerçekleştirildiğine ilişkin ise detay verilmedi.
Öte yandan İsrail'in Kanal 12 televizyonuna konuşan ve adı açıklanmayan İsrailli yetkili, Doha'daki patlamaların İsrail saldırısı sonucu yaşandığını iddia etti.
Söz konusu yetkili, İsrail'in Doha'da Hamas'ın üst düzey isimlerine suikast girişiminde bulunduğunu öne sürdü.
Katar makamlarından ise saldırıya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.
İsrail yönetimi daha önce Hamas'ın yurt dışındaki üst düzey isimlerine suikast tehdidinde bulunmuştu.
Al Jazeera: Hamas kaynakları, liderlerinin İsrail suikastından kurtulduğunu bildirdi
Katar merkezli Al Jazeera'nın Hamas kaynaklarına dayandırdığı haberinde, İsrail'in Doha'da Hamas'ın lider kadrosunun toplantı yaptığı merkezi hedef aldığı belirtildi.
Haberde, "Dr. Halil El-Hayye başkanlığındaki Hamas liderleri heyeti saldırıdan sağ kurtuldu." ifadelerine yer verildi.
Hamas heyetinin toplantı yaptığı aktarılan haberde, "Hamas heyeti, (ABD Başkanı Donald) Trump'ın son önerisini görüşmek üzere bir araya geldiği sırada İsrail'in hava saldırısıyla hedef alındı." ifadeleri kullanıldı.
İsrail basınında çıkan haberlerde, İsrail ordusunun Doha'ya düzenlediği saldırıda Hamas'ın üst düzey yöneticilerinden Halil el-Hayye'nin hedef alındığı, Halid Meşal'in ise orada bulunmadığı iddia edildi.
Daha önce hem İsrail hem de uluslararası basında çıkan haberlerde, saldırının düzenlendiği binada Hamas'ın üst düzey yöneticilerinden Halil el-Hayye ve Halid Meşal'in de bulunduğu öne sürülmüştü.
Guterres, İsrail'in Katar'da Hamas yetkililerine yönelik suikast girişimini kınadı
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail’in Katar’da Hamas yetkililerine yönelik suikast girişimini kınayarak, bunun Katar’ın egemenliği ve toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini söyledi.
New York’taki BM binasında basına açıklamalarda bulunan Guterres, İsrail’in Katar’a yönelik saldırılarına ilişkin yeni bilgilerin gelmeye devam ettiğini belirtti. Katar’ın Gazze’de ateşkes sağlanması ve esirlerin serbest bırakılmasına yönelik müzakerelerde çok olumlu rol oynadığına işaret eden Guterres, “Katar’ın egemenliği ve toprak bütünlüğünü açık bir şekilde ihlal eden bu saldırıyı kınıyorum.” ifadelerini kullandı.
Guterres, tüm tarafların kalıcı ateşkese odaklanması gerektiğini vurguladı.
Katar’ın başkenti Doha’da meydana gelen patlamaların ardından İsrail ordusu, Hamas’ın üst düzey isimlerini hedef alan bir hava saldırısı düzenlediğini duyurmuştu.
Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Hamas müzakere heyetine saldırısını kınadı
Dışişleri Bakanlığı, "İsrail'in Katar'ın başkenti Doha'da Hamas müzakere heyetine yönelik düzenlediği saldırıyı lanetliyoruz. Ateşkes müzakereleri devam ederken Hamas müzakere heyetinin hedef alınması, İsrail'in barışa ulaşmayı değil, savaşı sürdürmeyi amaçladığını göstermektedir" açıklamasını yaptı.
Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in bugün Doha'da Hamas müzakere heyetine yönelik saldırısını kınadı. Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:
"İsrail’in Katar'ın başkenti Doha'da Hamas müzakere heyetine yönelik düzenlediği saldırıyı lanetliyoruz. Ateşkes müzakereleri devam ederken Hamas müzakere heyetinin hedef alınması, İsrail'in barışa ulaşmayı değil, savaşı sürdürmeyi amaçladığını göstermektedir.
Bu saldırıyla beraber, İsrail'in bölgede hedef aldığı ülkeler listesine ateşkes müzakerelerine arabuluculuk yapan Katar da eklenmiştir. Bu durum, İsrail'in bölgedeki yayılmacı siyasetinin ve terörizmi bir devlet politikası olarak benimsediğinin açık bir kanıtıdır. Egemenliğini ve güvenliğini hedef alan bu alçakça saldırı karşısında Katar'ın yanında yer almaktayız. Uluslararası topluma İsrail’in Filistin’de ve bölgede devam eden saldırganlığının durdurulması için baskı yapılması yönündeki çağrımızı bir kez daha yineliyoruz."
Çelik’ten İsrail’e tepki: Barbarca terör eylemi
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İsrail’in Katar’da Hamas müzakere heyetine düzenlediği saldırıya sert tepki gösterdi. Çelik, saldırıyı “barbarca terör eylemi” olarak nitelendirerek, bunun barış isteyen tüm ülkelere yönelik bir tehdit olduğunu söyledi.
Ömer Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada, “İsrail’in Katar’da gerçekleştirdiği saldırı barbarca bir terör eylemidir. Bu barbarca saldırı, uluslararası hukukun açık bir ihlalidir. İsrail bu terör eylemiyle barış için arabuluculuğa ve ateşkese düşman olduğunu bir kere daha göstermiştir. Dost ve kardeş Katar’ın güvenliğini tehdit eden bu saldırıyı lanetliyoruz” ifadelerini kullandı.
Çelik, Hamas heyetine yönelik saldırının sadece Katar’ı değil, ateşkes ve barış çağrısı yapan tüm ülkeleri hedef aldığını belirterek, “Hamas heyetine müzakere çağrısı yapıp ardından hedef almak, barbarca terör eylemidir. İsrail, barış isteyen tüm ülkeleri hedef almıştır” dedi.
Mustafa Destici'den İsrail'in Doha saldırısına tepki: İsrail'in saldırılarına sessiz kalanlar, terörist İsrail'in suç ortaklarıdır
Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, İsrail’in Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin, "Bir devletle değil, bir terör örgütü ve cinayet şebekesiyle karşı karşıyayız. İsrail'e destek olanlar ve İsrail'in saldırılarına sessiz kalanlar, terörist İsrail'in suç ortaklarıdır. Saldırıları bir kez daha lanetliyor, dost ve kardeş Katar halkına ve saldırıya maruz kalan Filistinli kardeşlerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" dedi.
Destici sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İsrail'in Katar'a gerçekleştirdiği saldırıyı doğru tanımlamamız gerekir. Yaşanan bir 'terör saldırısı'dır. Bunun dışında yapılacak her değerlendirme 'yanlış'tır. Tıpkı saldırının niteliği gibi. 'Uluslararası hukuk'un, Katar'ın 'egemenlik hakları'nın ve Katar halkının 'güvenliğinin ve yaşama hakkının' ihlali anlamına gelir. Bir devletle değil, bir terör örgütü ve cinayet şebekesiyle karşı karşıyayız. Yaşananlar, sayısız kez ifade ettiğimiz bu gerçekleri bir kez daha doğrulamıştır. İsrail'e destek olanlar ve İsrail'in saldırılarına sessiz kalanlar, terörist İsrail'in suç ortaklarıdır. Saldırıları bir kez daha lanetliyor, dost ve kardeş Katar halkına ve saldırıya maruz kalan Filistinli kardeşlerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum." ifadesini kullandı.
Ali Babacan'dan İsrail'in Doha saldırısına tepki: Uluslararası toplumu İsrail'e karşı daha güçlü bir duruş sergilemeye davet ediyorum
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, İsrail’in Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin, "Sadece Katar’ın egemenliğine ve güvenliğine değil aynı zamanda uluslararası düzeni de hedef alan bu saldırının kabul edilemez olduğunu vurguluyor ve uluslararası toplumu hem İsrail’in bölgedeki istikrarsızlaştırıcı politikalarına karşı daha güçlü bir duruş sergilemeye hem de BM Şartı’nın düzen ve kural koyucu rolünü korumaya davet ediyorum" dedi.
Babacan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada İsrail’in Doha saldırısına tepki gösterdi. Babacan, şu ifadeleri kullandı:
"İsrail’in Katar’ın başkenti Doha’da Hamas müzakere heyetine yönelik düzenlediği saldırıyı en güçlü biçimde kınıyorum. Barış görüşmeleri sürerken gerçekleştirilen bu saldırı İsrail’in çözüm iradesinden uzaklaştığını ve bölgedeki çatışmayı derinleştirmeyi hedeflediğini bir kez daha açıkça ortaya koymuştur. İsrail, sınır tanımayan bu eylemiyle birlikte artık yalnızca Filistin halkını hedef almadığını, aynı zamanda müzakerelere ev sahipliği yaparak Birleşmiş Milletler Şartı’nın öngördüğü arabuluculuk görevini üstlenen Katar’ı da hedef alan tehlikeli bir evreye geçtiğini göstermektedir. Sadece Katar’ın egemenliğine ve güvenliğine değil aynı zamanda uluslararası düzeni de hedef alan bu saldırının kabul edilemez olduğunu vurguluyor ve uluslararası toplumu hem İsrail’in bölgedeki istikrarsızlaştırıcı politikalarına karşı daha güçlü bir duruş sergilemeye hem de BM Şartı’nın düzen ve kural koyucu rolünü korumaya davet ediyorum."
AA