Çin, kuantum üstünlüğüne ulaşmayı başardı

Çin'de üretilen makine, dünyanın en etkili süperbilgisayarının neredeyse 100 trilyon misli hızda hesap yapabiliyor

Çin, kuantum üstünlüğü olarak bilinen önemli bir programlama başarısına erişti (AP)

Çin, çağdaş süperbilgisayarların milyarlarca yılda tamamlayabileceği bir hesaplamayı yaparak kuantum programlamada büyük bir atılıma imza attı.

Kuantum üstünlüğü olarak bilinen bu önemli aşama, Google'ın bu başarıya erişen ilk şirket olmasından bir yıl sonra katedildi.

Science'da yayımlanan bir araştırma makalesine göre Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi mensuplarından oluşan ekip, dünyadaki en etkili süperbilgisayarın neredeyse 100 trilyon katı hızda hesaplama yapabilen bir kuantum bilgisayarı tasarladı.

Çin'in önde gelen kuantum programlama araştırmacıları, gelecek nesil makinenin Google'dan tamamen farklı bir kurulum kullandığını açıkladı. Böylelikle bu yeni teknolojiye ilişkin birden fazla yaklaşımın mümkün olduğu da görüldü.

Devlete bağlı haber ajansı Şinhua'ya göre, araştırmacılar prototiplerinin Google'ın makinesinden 10 milyar kat daha hızlı olduğunu savunuyor.

İlk kez neredeyse 40 yıl önce fizikçi Richard Feynman tarafından kuramsal olarak öngörülen kuantum bilgisayarları, ancak yakın zamanda dizayn edilebilidi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Makineler, dijital veriyi '1'ler ve '0'larla kodlayan geleneksel bitleri, kübit olarak da bilinen kuantum bitleriyle değiştirerek çalışıyor. Bu bitler, süperpozisyon prensibi sayesinde aynı anda hem '1' hem de '0' olarak işleme girebiliyor. Dolayısıya, bilgisayara eklenen her kübit makinenin etkinliğini doğrusal değil üstel olarak artırıyor.

Kuantum bilgisayarlarının ortaya çıkışı, veri işleme süreçlerini üstel olarak daha etkili hale getirerek hastalıkların tedavisinden trafik sıkışıklığını çözmeye kadar her şeyin dönüştürülmesi umudunu da beraberinde getiriyor.

Öte yandan, güvenlik uzmanları akılalmaz hızdaki bilgisayarların finans, iletişim ve hükümet sistemlerinin temelde kullandığı çağdaş şifreleme biçimlerine yönelik ciddi tehdit oluşturduğu konusunda uyardı.

Nihayetinde ulusal güvenliğin tehlikeye girmesi sözkonusu olabilir. ABD de Çin'deki ilerlemelerin, kendilerini teknolojik silahlanma yarışında geride bırakabileceği konusunda bir süredir uyarıyor.

ABD ulusal güvenliği üzerine çalışan Center for a New American Security'nin 2019'daki raporunda şu ifadeler yer aldı:

ABD, geleneksel teknolojik üstünlüğünün yeni ve belki de emsalsiz zorluklarla karşı karşıya kalacağı bir geleceğe hazırlıklı olmalı.


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU