Artık başkan olan Biden'ın yaşını önemsemeliyiz, ama düşündüğünüz şekilde değil

Donald Trump'ın başkanlığından sonra, hâlâ inandırıcı şekilde duygusal olgunluğun yaşla birlikte geldiği iddiasında bulunabilir miyiz?

78 yaşındaki Biden, ABD'nin son üç yüzyıldaki en yaşlı başkanı olacak (Reuters)

Amerika, Joe Biden'ı tercih ederek üç yüzyıldır en yaşlı başkanını seçti. Biden 77 yaşında; göreve başladığındaysa 78 yaşında olacak. (Doğru, yeni başkan 20 Kasım'da doğdu ve bu onu Akrep burcu yapıyor.)

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biden'dan önce Amerika'nın seçilmiş en yaşlı başkanı, seçimi kazanıp göreve geldiğinde 70 yaşında olan Donald Trump'tan başkası değildi. (Merak ettiğinizi biliyorum, o yüzden söyleyeyim: Trump 14 Haziran'da doğdu ve bu nedenle İkizler burcu.)

Biden'ın yaşı çok konuşuldu. Bu, bir dereceye kadar mantıklı. Her başkan Beyaz Saray'da 8 yıla kadar uzun, stresli ve zorlu yıllar geçirmeyi umabilir. Elbette olası ölüm ve hastalık gibi hoş olmayan öngörülere biraz kafa yormalıyız. Succession dizisinin bize öğrettiği bir şey varsa o da servetin yeniden dağıtılmasının önemli olduğu ama bir de, iktidar pozisyonundaki yaşlı adamların geleceği iyi planlayacakları.

Biden'ın şu ana kadarki stratejisi, esasen olası halefi olarak görece genç bir başkan yardımcısını seçmekten ibaretti. Kamala Harris 56 yaşında; 36 yaşında göreve gelen en genç başkan yardımcısı John C. Breckinridge'den 20 yaş büyük ama 71 yaşında göreve gelen en yaşlı başkan yardımcısı Alben W. Barkley'den de 15 yaş genç.

Trump'ın kampanya ekibinin Harris'e karşı kullandığı tüm konuşma konuları arasında Harris'in yaşı çoğunlukla mesele değildi, çünkü muhtemelen 56 yaş politikacılarımızda tercih etme eğiliminde olduğumuz o rahatlatıcı ne çok yaşlı ne çok genç aralığına denk düşüyor.

Trump'ın kendisinin de aynı soruyla yüzleşebileceği düşünülürse, Trump'ın kampanya ekibi ironik bir şekilde Biden'ı yaşı üzerinden sıkıştırdı ve defalarca onu gerekli dayanıklılığa sahip olmayan bunak bir ihtiyar olarak resmetmeye çalıştı. Bu durum, Biden'ın yaşı yüzünden istemeyerek "radikal" (Cumhuriyetçi Parti'den Ronna McDaniel'in ağustosta attığı tweet'inde kullandığı kelime) Harris'in önünü açacağı ve böylece Harris'in ülkeyi kendi dünya görüşüne uygun olarak sosyalizm ve evrensel sağlık hizmetleri üzerine inşa edilmiş bir cehenneme sürükleyeceği şeklinde tekrarlanan imaları beraberinde getirdi.
 


Harris'in karakterine yönelik saldırılar, muhtemelen Trump'ın kampanya ekibinin geri kalanımızla aynı şeyden şüphelenmesinden kaynaklanıyordu: Aksi yöndeki iddialara rağmen, Biden muhtemelen tek dönem başkanlık yapacak ve yarış arkadaşını bunu düşünerek seçti.

Bir sonraki seçimde Biden'ın tekrar aday olabilmesi veya Demokratların partinin ilerici kanadına biraz daha uygun birini (örneğin Elizabeth Warren veya Julian Castro gibi biri) veya kendi suretinde bir ortayolcuyu (burada Pete Buttigieg size bakıyor veya Beto O'Rourke, muhtemelen artık size bakmıyor) seçmesi bile olanaksız değil. Fakat en olası senaryo, Harris'in 4 yıl boyunca sadakatle Biden'ın yanında durması ve ardından kadınların yükselmesinin önündeki engelleri sonunda yıkıp 2024'te Amerika'nın ilk kadın başkanı olmayı hedeflemesi.

Yaşla ilgili düşünme biçimimiz, bize iktidar hakkında düşünme biçimlerimiz hakkında çok şey söyleyebilir. ABD'nin başkan adayları için bir asgari yaş (35 yıl) sınırının olduğunu ancak üst sınır olmadığını söylüyor. Yaş ayrımcılığını demokratik sürecinizin merkezine yerleştirecekseniz, bu neden yalnızca tek yönlü işlemeli? Nasıl olur da başkanlık için çok genç olabilirsin ama çok yaşlı olamazsın? Sanırım bunun nedeni bilgelik, tecrübe ve itidal gibi belirli özellikleri, bu varsayımlar doğrulansın ya da doğrulanmasın, yaşlılığa atfetme eğiliminde olmamız. Ancak Trump'ın başkanlığından sonra, hâlâ inandırıcı şekilde duygusal olgunluğun yaşla birlikte geldiği iddiasında bulunabilir miyiz?

ABD'deki ortalama yaş 2018'de 38,2'ydi. O nesil adına konuşma yeteneğine haiz bir başkana sahip olmak mantıklı olmaz mı? Bu Dünya'da geçirilen 70 yıl, Oval Ofis'in şu anki (20 Ocak'a kadar) sahibinin öfke nöbetleri geçirmesini, tamamı büyük harflerden oluşan tweet'leri gereğinden çok daha fazla atmasını ve başarısız olan yeniden seçilme girişiminin son günlerinde (unutursak kalbimiz kurusun) Amerikan demokrasisini baltalamaya çalışmasını engellemedi.

Öyleyse neden hâlâ olgunluğun mizaçtan ziyade yaşla birlikte geldiğine dair o inatçı yalana tutunuyoruz? 31 yaşındaki Alexandria Ocasio-Cortez gerçekten ondan daha az başkanlığa yakışır bir tavırla davranır mıydı?

Bugün Birleşik Devletler'de yaşayan biri olarak, yeni seçilen başkanın yaşını çok fazla dert etmiyorum. Ve kesinlikle şu anki yaşının onu başkanlık görevlerini yerine getirmekten herhangi bir şekilde alıkoyacağını düşünmüyorum. Ancak gelecekte, oyun sahasında daha çok genç aday görmeyi memnuniyetle karşılarım.

Muhtemelen gezegendeki en önemli iş için başkanlık yarışlarının 70 yaşın üzerindeki iki adam arasında geçmesi norm haline gelmeden önce, deneyim ve yeterlilik arasında bir fark olduğunu anlamamızın zamanı geldi. Şahsen beklemekten yoruldum ve artık gençleşmiyorum.

 

independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU