Oxford'un Kovid aşısı pandemiyi sona erdirmek için yapbozun son parçası olabilir

Analiz: Aşı normal buzdolabı sıcaklıklarında saklanabiliyor, kolayca taşınabiliyor ve depolanabiliyor

İlk veriler, Oxford Üniversitesi aşısının etkili olduğunu gösteriyor (AFP)

Oxford Üniversitesi'nin aşısının insanları koronavirüs enfeksiyonundan korumakta etkili olduğu belirlendi. Aşı, Kovid-19 tehdidini sona erdirmek ve normal yaşam üzerindeki kısıtlamaları kaldırmak için yapbozun son parçası olabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Genel olarak aşının yüzde 70 etkili olduğu açıklandı fakat ilginç bir şekilde sonuçlar, ilk önce yarım doz ardından tam doz aşı verilen hastalarda etkinin yüzde 90'a yükseldiğini gösteriyor. Bu da muhtemelen yarım aşının bir şekilde iki tam dozluk rejimden daha etkili şekilde bağışıklığı artırdığını gösteriyor.

Ve haberler daha da güzelleşiyor; bilim insanlarının virüsün asemptomatik yayılmasında düşüş gözlemlemesinin ardından aşı denemesi ilacın bağışıklık kazananlar arasındaki bulaşmayı gerçekten azaltabileceğine işaret ediyor.

Yüzde 70 etki Pfizer veya Moderna'nın yüzde 95 etki iddialarından daha az iyi görünebilir, yine de böyle bir performansın koronavirüse karşı etkisi gribe karşı mevsimsel grip aşısına (yaklaşık yüzde 40-60) nazaran daha yüksektir ve bu da topluma yaygın koruma sağlamaya yetecektir.

Oxford'un aşısı, koronavirüsteki dikenli proteini insan hücrelerine taşımak için gen üretmek amacıyla şempanzelerdeki bir grip virüsünü kullanıyor. Modifiye edilmiş virüs çoğalamaz ve bu yüzden tek başına enfeksiyona neden olamaz. Fakat dikenli proteine karşı bir bağışıklık tepkisi oluşturmaya yardımcı olur, böylece hasta koronavirüsle temas ederse korunması gerekir.

Klinik deneyler de virüsün güvenli olduğunu gösteriyor. Birleşik Krallık (BK), Brezilya ve Güney Afrika'daki klinik deneylere katılan 24 bin gönüllünün yer aldığı bir veri tabanında önemli bir yan etki görülmüyor, yalnızca bazı hastalarda ateş ve hafif kol ağrısı mevcut.

BK hükümeti 100 milyon doz Oxford aşısı satın aldı ve yarım doz rejimi daha iyi bir seçenek olarak seçilirse, bu dozu 150 milyona çıkaracak. Nüfusu birçok kez tekrar aşılamak için fazlasıyla yeterli bir doz.

Oxford Üniversitesi, ilaç devi AstraZeneca işbirliğiyle birkaç hafta içinde BK'nin ilaç regülatörü tarafından onaylanabilecek aşı dozlarını üretmek için büyük ölçekli üretim kapasitesine sahip.

Pfizer ve Moderna aşılarının yanı sıra bu, BK'nin Kovid-19'a karşı üç etkili aşıya sahip olduğu ve aşılamaların aralık sonunda başlayabileceği anlamına geliyor.
 


Sağlık Bakanı Matt Hancock doz sayısının "tek haneli milyonlarla" sınırlı olacağını söyledi.

Oxford Üniversitesi aşısının diğerlerine göre önemli bir avantajı var; özel soğuk hava deposu dondurucularına ihtiyaç duymuyor ve normal bir buzdolabı sıcaklığında muhafaza edilebiliyor. Bu BK'de grip aşıları ve benzer ilaçlar için kullanılan mevcut dağıtım ağının uyarlanabileceği anlamına geliyor.

Eğer belirtildiği gibi etkisi Pfizer ve Moderna aşılarından daha azsa, kitlesel aşılama planı kolayca en savunmasız olanlara en etkili aşının verilmesine, ardından daha az duyarlı hastaların bir sonraki seviye aşıyı almasına olanak sağlayabilir.

Bu kararlar ancak regülatörler verileri inceledikten ve her aşının ayrıntılarını onayladıktan sonra mümkün olacak.

NHS halihazırda okul salonlarında ve eğlence merkezlerinde oluşturulacak büyük aşılama merkezlerinin yanı sıra, daha kırsal bölgelerde yaşayanlara ulaşmak için daha küçük ve hızlı kurulabilen mobil aşı üniteleriyle toplu bir aşılama kampanyası başlatma planlarını hazırladı.

Regülatörler başlama talimatı verdikten sonra BK'nin haftalar içinde, yıl sonundan önce aşılamaya başlama olasılığı şu anda yüksek görünüyor. Büyük çoğunluksa takip eden aylarda aşılanacak.

Bilim şimdi insanlığa karanlıktan çıkabileceği bir yol sundu. Bir sonraki zorluk bağışıklık kazanmak için aşılara şüpheyle yaklaşan kayda değer azınlığı aşı olmaya ikna etmek olacak.



independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU