Eli Lilly'nin koronavirüs tedavisine acil kullanım izni verildi

Bu, piyasaya sürülmesi beklenen aşıdan önce acil durum kullanım izni alan son tedavi

ABD, koronavirüs hastaları için antiviral ilaç Remdesivir'in kullanımına izin vermişti (AFP)

İlaç şirketi Eli Lilly & Co.'nun koronavirüs için geliştirdiği antikor tedavisine acil kullanım izni verildi. Böylece söz konusu tedavinin erişim kapsamı genişletilip hafif ila orta düzeyde Kovid teşhisi konulanların hastaneye yatmasının önüne geçilebilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şirketin geçen ay görüştüğü ABD Gıda ve İlaç Dairesi (US Food and Drug Administration), tedavi için izin verdi. Kurum daha önce, daha ciddi vakalarda kullanılacak başka tedaviler için de benzer bir statü vermişti. Bahsi geçen tedaviler arasında iyileşen hastaların plazmasının kullanılması ve Gilead Sciences'ın antiviral ilacı Remdesivir de vardı.

Sağlık uzmanları, hastaların, hastaneye kaldırılmalarına sebep olan koronavirüs kaynaklı ciddi akciğer hasarından kaçınmalarını sağlayacak bir erken adım olarak antikor bazlı tedavileri araştırıyor. Bu tedaviler, huzurevi personelleri gibi yerel salgına maruz kalan kişilerin hastalanmasını önlemek için kısa vadeli çözüm olarak da tartışılıyor.

ABD'nin en önemli bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Anthony Fauci, bu tedavilerin bir aşıya “köprü” olabileceğini söyledi.

Dr. Fauci, Journal of the American Medical Association'a verdiği röportajda şu ifadeleri kullandı:

Şu anda çok yoğun şekilde erken enfeksiyon tedavisine ve/veya enfeksiyonun önlenmesine odaklanıyoruz.

Bu, aşıya giden köprü.

Ekim sonlarında ABD hükümeti, gelecek iki ay içerisinde teslim edilecek şekilde tedaviden 300 bin şişe temin etmesi için Lilly'e 375 milyon dolar (yaklaşık 3 milyar TL) ödemeyi kabul etmişti. Bloomberg News'ın aktardığı anlaşma şartlarına göre ABD yönetimi, gelecek yaza kadar sürecek tedarik için bu miktarın iki katından fazlasını, muhtemelen fiyatı 812,5 milyon dolar (yaklaşık 6 milyar TL) olacak şekilde satın alabilir.

Onaylanan tek antikor tedavisine ilaveten şirket, iki antikorlu bir kokteyli de test ediyor ve ilaca bu ay içinde onay almayı bekliyor.

Regeneron, AstraZeneca ve GlaxoSmithKline Plc gibi şirketler de benzer tedavileri araştırıyor.

Pazartesiyse Pfizer, potansiyel aşısının yüzde 90 oranında etkili olduğunun tespit edildiğini ve yıl sonuna kadar 20 milyon kişilik doz üretebileceğini duyurmuştu.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU