Salgın, yıllardır ablukayla boğuşan Gazzelilerin çaresizliğini katladı: "Yarın ne yiyeceğimizi bilmiyoruz"

Günde yalnızca 4 saat elektrik kullanabilen, suya ulaşmakta güçlük yaşayan ve salgın sırasında çalışamayan insanlar zor günlerden geçiyor

Gazze Şeridi'ndeki işletmelerde çalışanlar maskeyle hizmet veriyor (Reuters)

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ulaştığı Gazze Şeridi, İsrail'in yıllardır uyguladığı ablukanın yol açtığı çaresizliğin yanında şimdi bir de salgının getirdiği güçlüklerle mücadele ediyor.

Hamas'ın idaresinde bulunan bölgede salgında bugüne kadar üç kişi hayatını kaybetti, 192 kişi de enfekte oldu.

Savaşlar ve sert abluka uygulamalarından dolayı altyapının zaten zayıf olduğu Gazze'de yetkililer salgının baş edilemez boyutlara ulaşmasını önlemek için tecrit tedbirleri alırken, vaka artışıyla birlikte bu süreç de uzatıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karantina tesislerinin dışında ilk vakaların tespit edilmesinin ardından pazartesi günü 48 saatlik tecrit kararı alınmıştı. Yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip bu küçük bölgede çok daha büyük bir yıkımın yaşanmasını engellemeye çalışan İçişleri Bakanlığı daha sonra bu süreci 72 saat daha uzattı.

Tecrit tedbirleri kapsamında dükkanlar, devlet daireleri, eğitim kurumları ve camiler kapatılırken, zaten kısıtlı şartlar altında yaşayan bölge halkının üzerindeki yük de arttı.

Associated Press (AP) son durumla ilgili haberinde, günde yalnızca 4 saat elektrik kullanabilen, suya ulaşmakta güçlük yaşayan ve tecrit sürecinde çalışamayan insanların durumunu ortaya koydu.

Nuseyrat Mülteci Kampın'daki evinden AP'ye telefonla röportaj veren iki çocuk babası Ahmed İsa, salgın öncesinde zaten günde yaklaşık 50 TL ile geçinmeye çalıştığını ama artık ailesinin ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağını bilmediğini söyledi.

İsa yaşadığı çaresizliği "Birikimim yok, işim yok, kimse bana borç da veremez. Kimseden para dilenemem" sözleriyle özetledi.

Eskiden balıkçılardan aldığı ürünleri yerel pazarlarda satarak geçimini sağlamaya çalışan ancak bir yandan İsrail'in geçişleri kapatması, bir yandan da tecrit nedeniyle eve kapanması sonrası hareket alanı kalmayan İsa, "Yarın ne yiyeceğimizi ya da bunun nasıl olacağını bilmiyorum" dedi.
 

AP Gazze.jpeg
Gazzeliler salgından korunmak için maske ve eldiven takıyor (AP) 


Filistinli aile elektriğin yokluğunda klimaların ya da vantilatörlerin çalışmaması yüzünden yaz sıcağında serinlemek için soğuk zeminde uyumak zoruna kaldıklarını anlatırken, Ahmed'in eşi Mecde de içinde bulundukları durumun "katlanılamaz" boyutta olduğunu belirtti.

Diğer taraftan Hamas'a bağlı güvenlik kuvvetlerinin lideri Tevfik Ebu Naim gazetecilere yaptığı açıklamada, "Tüm semtleri kapatıp bölge sakinlerini evlerinde tutmamız ve onlara ihtiyaçlarını temin etmemiz gerekebilir" dedi.

Gazze halkının üçte ikisi, 1948'de İsrail'in kuruluşu sırasında yaşanan savaşın tetiklediği göç dalgasında evlerini terk etmek zorunda kalmış ailelerden oluşuyor.

Nüfusun 1 milyonundan fazlası Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nın (UNRWA) yardımlarına bel bağlıyor.

Ancak salgın nedeniyle bu kuruluşun gıda dağıtımlarını askıya aldığı ve şu anda yalnızca tıbbi yardım ve temel sağlık hizmetlerini verdiği belirtiliyor.

 

Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU