Koronavirüs gıdalardan bulaşır mı, riski azaltmak için ne yapmalı?

“Yiyeceğe dokunduğunuzda veya onu yediğinizde virüsün kapmanız için virüsün o yiyecek üzerinde yeteri kadar birikmiş olması ve uzun süre hayatta kalması gerekir”

Çinli yetkililer yaptığı Longgang eyaletine bağlı Shenzhen kentine Brezilya'dan gelen donmuş tavuk kanatlarından test için alınan örneklerde koronavirüs tespit edildiğini duyurmuştu. Virüs tespit edilen markanın tüm ürünlerinin incelemeye alındığı açıklanmıştı (Reuters)

Çin'in Shenzen kentinde, Brezilya'dan ithal edilen dondurulmuş tavuk kanatlarından test için alınan örneklerde koronavirüs saptanmasının ardından birçok kişi, hastalığın gıdalarla yayılabileceğini düşünmeye başladı.

Ancak New York Şehir Üniversitesi’nden Halk Sağlığı Uzmanı Bruce Y. Lee, Forbes’ta kaleme aldığı bir yazıda panik yapmamak gerektiğini söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lee’ye göre bir enfeksiyon oluşması için yeterli miktarda Sars-Cov-2’yle temas etmek gerekiyor. Pozitif bir test sonucu, virüsün genetik materyalinin saptandığı anlamına geliryor ama virüs miktarına dair bilgi vermiyor.

Ayrıca virüse ait genetik materyalin tespiti, örnekte canlı virüs bulunduğu anlamına gelmiyor. Virüsün yalnızca parçalarının tespit edildiğini ifade ediyor. Bu nedenle Lee, Shenzen’deki yetkililerin virüsün tavuk kanatlarından insana bulaştığına dair kanıt bulamadığını belirtiyor:

O halde yiyecekler ve paketleme konusunda ne ölçüde endişelenmelisiniz? Önceki çalışmalar, kayda değer miktarda virüsün farklı yüzeylerde birkaç güne kadar hayatta kalabildiğini gösterdi. Yani teorik olarak, virüsü yiyeceklerden veya gıda ambalajlarından kapmanız mümkün.

Ancak Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, yiyecekle temas etmenin veya onu tüketmenin Kovid-19’la bağlantısını gösteren bir kanıt yok. Başka bir deyişle söz konusu bağlanıya işaret edecek bir vakaya rastlanmadı.

Bunun yanı sıra, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de "Kovid-19'a gıda veya gıda ambalajlarından yakalanma olasılığının çok düşük olduğunu" ifade ediyor.

Peki Salmonella ve Listeria gibi birçok enfeksiyonu yiyeceklerden kapmak mümkünken, Kovid-19’a yakalanma olasılığı neden “çok düşük”?

Lee bunu şöyle açıklıyor:

Birçok bakteri türü, yiyecekler üzerinde kolayca çoğalabilir. Ama bu, Sars-Cov-2 için geçerli değildir. Bu virüsün, çoğalmak için yaşayan bir konağa ihtiyacı var. Bu nedenle, yiyeceğe dokunduğunuzda veya onu yediğinizde virüs kapmanız için virüsün o yiyecek üzerinde yeteri kadar birikmiş olması ve uzun süre hayatta kalması gerekir.

Bu teoride mümkün olabilir ama bir şartla: Bir koronavirüs hastası yüzünü tavuk kanatlarına yaklaştırıp her yerine defalarca öksürmeli.

Yine de virüsün gıda ambalajlarından bulaşmasının imkansız olmadığını vurgulayan Lee, bu riskten kaçınmak isteyen kişilerin izlemesi gereken yolu maddeler halinde özetliyor:

  • Yakın zamanda başkaları tarafından kullanılmış gıda ambalajlarını silin.
  • Mutfak yüzeylerini temiz ve steril tutun.
  • Yiyeceklere dokunmadan önce ve sonra ellerinizi iyice yıkayın.
  • Pişirilebilecek ve pişirilmesi gereken gıdaları iyice pişirin.
  • Taze meyve ve sebzeleri yıkamak için temiz su kullanın.
  • Yiyeceklerinizi yüzünüze değdirebileceğiniz herhangi bir nesneden uzak tutun.
  • Sağlık yetkililerin konuyla ilgili yönergelerini takip edin.


Independent Türkçe, Forbes

DAHA FAZLA HABER OKU