Uzmanlar uyarıyor: Market ürünlerini açık havada bekletin ya da ambalajları çamaşır suyuyla silin

Gıda Aydınlatma Platformu, koronavirüsün marketlerden ve gıda ürünlerinin ambalajlarından da bulaşabileceği konusunda uyardı

Fotoğraf: AA

Gıda Aydınlatma Platformu gıda alışverişlerinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında korunma yöntemleriyle alakalı açıklamalarda bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Salgından korunmak için öncelikle market alışverişlerinin internet üzerinden yapılmasının önemine dikkat çekildiği açıklamada, bunun yapılamaması durumunda ise başkaları ile mesafenin korunması ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.

Açıklamada, market alışverişlerinden sonra yapılması gerekenler şöyle sıralandı:

Marketten gelen ürünleri açık havada bekletin ya da plastik, cam, metal ambalajları çamaşır sulu suyla silin, ambalajsız sebze meyveyi muslukta yıkayıp kurutun. Marketten gelen poşet ve ambalajlara dokunduktan sonra ellerinizi yıkayın. Paket servisle gelen yemeği temiz kaplara alarak poşet ve ambalajlarını atın, elinizi yıkayın.

“Ürünleri 3 saat kadar açık havada bekletin”

Açıklamada, virüsün etkisinin ortadan kalkması için marketten alınan ürünler 3 saat kadar açık havada (balkon, pencere önü) bekletilmesi gerektiği vurgulanırken, “plastik, cam, metal ambalajlı ürünler, açık havada bekletmek yerine 5 litre suya yarım çay bardağı çamaşır suyu ekleyerek hazırlayabileceğiniz dezenfektan karışımla silinebilir. Meyve, sebze gibi ambalajsız ürünler ise musluk suyuyla yıkanıp kurumaya bırakılmalı” denildi.

Paket servis yiyeceklerdeki risk durumu

Koronavirüsün yiyecekler yoluyla bulaştığına dair bir kanıtın olmadığının belirtildiği açıklamada, her ihtimale karşı soğuk, çiğ yiyecekler yerine sıcak, taze pişmiş ürünlerin sipariş edilmesi önerildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

Restoranda doğru şekilde pişirildiği sürece hazır yemek siparişi vermek ek bir risk oluşturmaz. Diğer yandan, mutfağında mikrodalga fırın olanların, siparişle gelen yemeği bir iki dakika ısıtması ek bir önlem olabilir.Paket serviste ambalaj kaynaklı bulaşma riskini en aza indirmek için paket içerikleri temiz tabak ya da kaplara boşaltılmalı, restorandan gelen kaplar ve poşetler çöpe atılmalı, sonrasında eller doğru şekilde yıkanmalı veya dezenfekte edilmelidir.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU