İsveç’in sürü bağışıklığı stratejisi başarılı oldu mu?

Yapılan araştırma salgının en çok hissedildiği Stockholm’de halkın yüzde kaçının antikor geliştirdiğini gösteriyor

Stockholm'de nisan ayında havaların ısınmasıyla birlikte halk günlük yaşantısına sosyal mesafe kurallarına uymadan devam etmişti (AFP)

Dünyanın birçok ülkesi yeni koronavirüs (Kovid-19) salgınını önlemek için tecrit kısıtlamalarına giderken "sürü bağışıklığı" yöntemini takip eden İsveç’teyse neticenin henüz beklendiği gibi olmadığı görülüyor.

Reuters’ın haberine göre ülkede yapılan bir araştırma, nisan ayı sonu itibarıyla başkent Stockholm’de yaşayanların yalnızca yüzde 7,3’ünün Kovid-19’a karşı antikor geliştirdiğini ortaya koydu.

Haberde bu sonuçların, İsveç’in yakın gelecekte geliştirilebilecek sürü bağışıklığı sayesinde pandemiyi önleyeceğini savunan tezine karşı kaygılara yol açabileceği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Antikor çalışmasında, nüfus içinde yeterli sayıda insanın hastalığın yayılmasını etkili bir şekilde durdurabilmek için enfeksiyona karşı bağışıklık geliştirdiği bir durum olan sürü bağışıklığı potansiyeli araştırıldı. Bu iş için ülkede salgının en çok vurduğu başkentte rastgele seçilen bin 104 vaka analiz edildi.

İsveç Sağlık Dairesi çarşamba günü yaptığı açıklamada araştırmadan elde edilen bulguların başkentte nüfusun bugün itibarıyla üçte birinin hastalığa yakalanacağını öngören önceki modellerle neredeyse aynı doğrultuda olduğunu kaydetti.

Medical Press'in haberine göre araştırmaya dair soruları yanıtlayan ülkenin başepidemiyoloğu Anders Tegnell ise doğrulanmış vakaların üçte birinin kaydedildiği Stockholm’de virüs bulaşmış kişi oranının yüzde 20’yi bulmuş olabileceğini söyledi.

"Önümüzde çok uzun bir yol var, tabi oraya erişebilirsek"

Diğer taraftan İsveç’in pandemiye karşı mücadelesini eleştiren ve sürü bağışıklığı yöntemini “tehlikeli ve gerçek dışı” olarak tanımlayan akademisyenler arasında yer alan Uppsala Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar bölümünden Profesör Bjorn Olsen, Reuters’a verdiği röportajda, “Sürü bağışıklığı için çok uzun yol var, tabi öyle bir noktaya erişebilirsek” dedi.

Tegnell’in öncülük ettiği koronavirüsle mücadele stratejisi, pek çok ülke tarafından uygulamaya konan zorunlu tecrit yerine gönüllü tedbirler alınması yönünde tavsiyelere dayanıyor.
 


İskandinav komşularından çok daha yüksek ölüm oranlarına sahip İsveç, birçok okul, restoran, bar ve işletmeyi açık tutmayı sürdürme kararı nedeniyle eleştirilere maruz kalıyor.

Ülkede yoğun bakım servislerinde tedavi edilen Kovid-19 hasta sayısı nisan ayı sonunda zirveye ulaştıktan sonra üçte bir oranında azalış gösterirken İsveçli sağlık yetkilileri salgının yavaşlamakta olduğunu söylüyor.

Bununla birlikte İsveç son günlerde Avrupa’da kişi başı en çok Kovid-19 ölümünün yaşandığı ülke olarak kayıtlara geçiyor.

Son verilere göre şimdiye kadar 32 bin 172 kişinin enfekte olduğu İsveç’te 3 bin 871 kişinin de yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

 

Independent  Türkçe, Reuters, Medical Press

DAHA FAZLA HABER OKU