İsveç can kaybındaki artışa rağmen restoran ve barları açık tutmaya devam ediyor

Ülkede nisan ayında, Ocak 2000'den bu yana herhangi bir ayda yaşanandan daha fazla can kaybı kayıtlara geçti

İsveç, Avrupa'nın birçok ülkesinin aksine salgın sırasında sert tecrit kısıtlamalarına gitmedi (AFP) 

Koronavirüs salgınında ölü sayısı artarken nisan ayında 19 yıldır herhangi bir aydan daha fazla kişinin yaşamını yitirdiği İsveç, diğer birçok ülkenin uyguladığı sert tecrit önlemlerini uygulamama konusundaki kararını sürdürüyor.

İstatistik Ofisi'nin pazartesi açıkladığı rakamlara göre mart ayında bildirilen ilk ölüm vakasından bu yana İsveç'te yaklaşık 3 bin 700 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Yaşamını yitirinlerin yaklaşık yüzde 90'ını 70 yaşın üzerindeki ve bakımevlerinde yaşayan kişiler oluşturdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İskandinav komşularına kıyasla İsveç'te daha yüksek ölüm oranı görülüyor: Norveç'te 233 can kaybı bildirilirken Finlandiya'da 300 kişi hayatını kaybetti. Ancak İsveç sınır komşularınınkinden daha yüksek bir nüfusa da sahip.

Ocak 2000'de nüfusun 100 bini başına düşen ölü sayısının 110,8 olduğu kaydedilirken, bu yıl nisan ayı içinse söz konusu rakam 101,1'i buldu. Bir önceki en yüksek ölüm oranı, tüm can kayıplarıyla birlikte 11 bin 57 kişinin yaşamını yitirdiği Aralık 1993'te görülmüştü. Bu yılın nisan ayındaysa 10 bin 458 ölüm vakası kaydedildi.

Pandemi tüm şiddetiyle devam ederken restoran, bar ve okulların çoğunu açık tutan İsveç hükümeti Avrupa'da aykırı bir pozisyon alarak manşetlerde yer buldu. Ülkenin bu "düşük ölçekli" yaklaşımına öncülük eden yetkililerse, sergiledikleri tutumun uzun vadede "daha sürdürülebilir" olduğunu ve virüsü yaymama sorumluluğunu doğruca toplumun omzuna yüklediğini savundu.

İsveç'in bu gevşetilmiş yaklaşımı kapsamında restoran, bar, okul ve diğer toplu mekanların çoğu büyük ölçüde her zamanki faaliyetlerine devam ediyor. Katılımcı sayısı 50 kişiye varan toplantılara izin veriliyor, masaların arasına mesafe konulup sadece mekanda oturan müşterilere hizmet verilmesi kaydıyla restoran ve kafelerde yemek yemeye de müsaade ediliyor.
 


Ülkenin baş epidemiyoloğu bu ay yaptığı açıklamada, İsveçli bakımevlerinde salgınları önlemek için daha fazla çaba harcamak dışında farklı olarak yapabileceği pek bir şey olmadığını söylemişti.

İsveç'in koronavirüsle mücadelesini yöneten Anders Tegnell bu ay CNBC'ye verdiği demeçte, Stockholm'de enfeksiyonların zirvesinin geride kaldığını ve ülkenin salgın karşısındaki tutumunun "büyük herhangi bir sorun yaşanmadan" okulların açık tutulabileceğini gösterdiğini belirtmişti.

Tegnell şöyle konuşmuştu:

Toplumumuzu büyük etkilerle karşılaşmadan makul bir şekilde açık tutmayı sürdürebiliriz... Tabii ki verdiğimiz kayıplardan ötürü çok üzgünüz ama bu nasıl önlenebilirdi, gerçekten emin değiliz. Bu ortamların (yaşlı bakımevlerinin) böyle durumlarda çok savunmasız olduğunu biliyoruz ve bir şeyleri farklı yapmış olsak bu meselede büyük fark yaratır mıydı, bundan emin değiliz.

Tegnell, gelecekte tekrar bir pandeminin yaşanması halinde İsveç'in yine aynı politikayı uygulayıp uygulamayacağı sorusunaysa "Büyük ölçüde evet" yanıtını verdi.

Elbette ki artık elimizden daha iyi nelerin geldiğini biliyoruz ama genel olarak aynı rotayı izleyeceğimizi düşünüyorum.

İsveç pazartesi günü itibarıyla toplam enfekte kişi sayısının 30 bin 377'ye çıktığını ve 3 bin 698 kişinin de yaşamını yitirdiğini bildirmişti.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU