Kapalı alanda çalışanlar dikkat: Virüslü damlacıklar 10 dakikadan fazla havada asılı kalıyor

ABD'li bilim insanları kapalı alandaki normal konuşma sırasında yeni koronavirüsü içeren mikro damlacıkların ortalama 12 dakika havada asılı kaldığını ortaya koydu

 Dünya genelinde doğrulanmış Kovid-19 vakası sayısı 4 milyon 350 bini aştı (AFP)

ABD Ulusal Diyabet, Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü'den (NIDDK) araştırmacılar, normal konuşma sırasında oluşan mikro damlacıkların, kapalı alanda 10 dakikadan fazla havada asılı kaldığını ortaya koydu.

Araştırmacılar bu damlacıkların, Kovid-19'un bulaşmasındaki muhtemel rolünün altını çizdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Araştırmada bir kişi kapalı bir bölmenin içerisinde 25 saniye boyunca "Sağlıklı kalın" cümlesini yüksek sesle tekrar etti.

Bölmeye yansıtılan lazer ışınıyla bu mikro damlacıklar gözlenerek sayıldı.

Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'nin dergisi PNAS'ta yayımlanan çalışmaya göre, bu damlacıklar havada ortalama 12 dakika boyunca asılı kaldı.

Bilim insanları yeni tip koronavirüsün (SARS-CoV-2) tükürükteki yoğunlaşması dikkate alındığında, yüksek sesle konuşan bir kişinin konuştuğu her dakika virüs barındıran binden fazla mikro damlacağı havaya püskürttüğünü belirledi.

Araştırmaya göre bu virüs içeren mikro damlacıklar kapalı alanlarda en az 8 dakika asılı kalıyor.

Araştırmanın yazarları "Kapalı alanlardaki normal konuşmanın havadan virüs bulaşmasına yol açtığına yönelik sağlam bir olasılık var. Doğrudan görselleştirmeler normal konuşmanın ürettiği damlacıkların 10 dakika ya da daha fazla havada asılı kalabileceğini ve kapalı alanlarda hastalığı bulaştırmayı fazlasıyla gerçekleştirebileceğini gösterdi" ifadelerini kullandı.

Aynı araştırma ekibi nisan ayında New England Tıp Dergisi'nde yayımlanan araştırmalarında daha az sesli konuşmanın damlacık sayısında azalmaya yol açtığını gözlemlemişti.

Eğer Kovid-19'un konuşmayla bulaşabildiği doğrulanırsa daha fazla ülke maske takılmasını tavisye edebilir ve bu durum virüsün neden bu kadar hızlı yayılabildiğini açıklayabilir.

 

Independent Türkçe, AFP, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU