BM’den sivillere saldırı uyarısı: Mali’de kadın ve çocukların olduğu 380 kişi öldürüldü

Birleşmiş Milletler Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu, Mali'de 2020'nin ilk 3 ayında en az 380 sivilin silahlı saldırılarda öldürüldüğünü duyurdu

Mali'deki silahlı saldırılarda ocak mart arasında 380 sivil öldürüldü / Fotoğraf: AFP

Birleşmiş Milletler Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu (MINUSMA) İnsan Hakları Birimi’nden yapılan açıklamada, 1 Ocak-31 Mart'ta ülkenin kuzeyinde ve merkez bölgelerinde 232 silahlı saldırı olayının yaşandığı belirtildi.

Bu olayların terör gruplarının saldırıları ya da etnik topluluklar arasında çıkan çatışmalar olduğu ifade edilen açıklamada, olaylarda 16'sı çocuk, 8'i kadın 380 sivilin öldüğü, bunların yüzde 82'sinin Mopti ve Segou bölgelerinde yaşadığı aktarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2 Fransız askeri öldürüldü

Öte yandan Fransa'nın Mali'deki askeri gücü Barkhane'nin komutanı General Facon, basına yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yürüttükleri operasyonları etkilemediğini belirtti.

Mali'de görevli 5 bin 100 Fransız askerinden çok azında Kovid-19 görüldüğünü kaydeden Facon, hastalığın yayılmasını önlemek için ciddi tedbirler aldıklarını aktardı.

Barkhane Komutanlığı, son 5 günde Mali'de görev yapan 2 Fransız askerinin öldüğünü duyurdu.

Açıklamada, Kevin Clement adlı askerin Liptako bölgesinde girdiği çatışma sonrası 4 Mayıs'ta hayatını kaybettiği, 23 Nisan'da bir çatışmada yaralanan askerin de 1 Mayıs'ta yaşamını yitirdiği bildirildi.
Mali'de Fransa'nın askeri operasyonlarının 2013'te başladığından bu yana 43 Fransız askeri öldü.

Mali'deki şiddet olayları

Ülkenin kuzey ve orta kesimleri 2012'den bu yana ayrılıkçı çatışmalar ve terör saldırılarına sahne oluyor.

Fransa'nın "Barkhane Operasyonu" adı altında Mali'de görevlendirdiği 4 bin asker ve Birleşmiş Milletler öncülüğünde kurulan 15 bin kişilik barış gücü MINUSMA, şu ana kadar ülkedeki güvenlik tehdidini ortadan kaldırmayı başaramadı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar
 
 

DAHA FAZLA HABER OKU