HDP Grup Başkanvekili Oluç: Kayyum atamaları Kürt halkından intikam alma operasyonu

HDP Grup Başkanvekili Oluç, kayyum atamalarına tepki gösterdi. Kayyum atamalarını ‘Kürt halkından intikam alma operasyonu’ diye tanımlayan Oluç, "İktidar, 31 Mart'ta sandıkta kazanamadığını hukuk dışı adımlarla elde etmeye çalışıyor" dedi

Fotoğraf: AA

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında kayyum atamaları ve Barış Pınarı Harekatı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Kayyum atamaları için, "HDP'den ve Kürt halkından intikam alma operasyonu" diye söz eden Oluç, "İktidar, 31 Mart'ta sandıkta kazanamadığını baskı, zor, hile yolu ve hukuk dışı adımlarla elde etmeye çalışıyor” dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı ile bazı belediye başkanlarının gözaltına alındığını hatırlatan Oluç, Diyarbakır, Mardin, Van, Hakkari, Kulp, Karayazı, Nusaybin ve Yüksekova belediyelerine kayyum atanmasını eleştirdi.

‘Fikirlerin açıklanmasından korkuyorlar’

HDP milletvekillerinin basın açıklaması yapmasının bile engellendiğini ileri süren Oluç, iddiasını destekleyen bazı fotoğrafları da basın mensupları ile paylaştı. Oluç şunları söyledi:

Kalkanların ve polis ordusunun arasında bizim 4 milletvekilimiz duruyor. Neredeyse milletvekili başına 15 tane polis. Milletvekillerimiz ne yapmak istiyor? Açıklama yapmak istiyorlar. Bunun gibi onlarca örneği her gün size sunabiliriz. Bu iktidar, insanların fikirlerini açıklamasından korkuyor.

‘Bu ülkenin savaşla çözeceği hiçbir sorunu yoktur’

HDP Grup Başkanvekili Oluç, Barış Pınarı Harekatı için ise şu değerlendirmeleri yaptı:

Bizim için tek olumlu şey şimdilik bu adımların durdurulmuş olmasıdır. Umuyoruz bu adımların durdurulması kalıcı olur. Başından beri bu savaş ve çatışma siyasetine karşı çıktık ve karşı çıkmaya da devam edeceğiz. Bu nedenle ağır baskılar yaşıyoruz. Bütün bu baskılara ve zulme rağmen bu konudaki tutumumuzdan vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. Çünkü, bu ülkenin savaş ve çatışmayla çözeceği hiçbir sorunu yoktur. Bu ülke sorunlarını savaşla ve çatışmayla değil barışla, konuşarak diyalog ve müzakere ile çözmek durumundadır. Suriye'nin kuzeyinde ve doğusunda demografik bir değişim yaratma planınızdan mutlaka vazgeçmeniz gerekiyor. Demografik yapı değişimi uluslararası alanda suçtur.

Oluç basın mensuplarının Türkiye-Rusya görüşmesi ile ilgili sorusunu ise şöyle yanıtladı:

Ateşkes, çatışmaların durması açısından baktığımızda yarın son gün olmamalı, bu durum devam etmelidir. Meselelerin, konuşarak, diyalog ve diplomasi ile müzakere masasında çözümü için adımlar atılmalıdır.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU