Uzlaşıyı kim nasıl yorumladı? ABD basını “Ateşkes mi, operasyonları durdurma mı belli değil”, İsrail basını “Çözümden çok sorun yaratacak” dedi

CNN’e konuşan üst düzey bir yetkili, “Yaptırım uygulamazsak Türkiye büyük zafer elde edecek” dedi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "PKK/YPG'nin 120 saat içinde bölgeden çıkması için harekata ara verileceğini" belirtmişti (Reuters)

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekatı sonrası ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’le Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında varıldığı açıklanan mutabakata “şüpheyle yaklaşan” tepkiler geldi.

Amerikan basınında yer alan haberlerde varılan uzlaşının niteliğine dair anlaşmazlık yaşandığı belirtilirken, İsrail basınındaysa sürecin “çözümden çok sorun yaratacağı” iddia edildi.

Amerikan ABC News kanalı, varılan anlaşmanın Başkan Donald Trump tarafından “medeniyet için harika bir gün” diye nitelendiğini ancak kararı eleştirenlerin neticeyi “Türk taleplerine şartlı teslim olma” şeklinde yorumladığını belirtti.

Suriye’nin kuzeyinde düzenlenen askeri harekat nedeniyle Türkiye’ye yaptırım getirilmesine yönelik tasarının arkasındaki isimlerden biri olan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ise kanalın haberine göre, “Aslına bakılırsa kan dökmenin durması iyi haber. Ancak size şu sözü veriyorum: Bugün nasılsam, bundan 5 gün sonra da kendimi Türkiye’nin Suriye’den çıktığına ve Kürtleri terk etmeyeceğimize emin olmaya adayacağım. Ateşkese bir şans veriyorum. Bunun neticesinin barış olup olmayacağını bilmiyorum” dedi.

Eski Özel Temsilci: Bu anlaşma uygulanamayacak

Öte yandan ABD’nin IŞİD’le mücadelede eski Özel Temsilcisi Brett McGurk ise paylaştığı tweet’te anlaşmanın uygulanamayacağını savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Senatosu'ndaki Cumhuriyetçi üyeler de anlaşmaya dair kaygılarını dile getirdi. Senatör Mitt Romney, “Kürtleri terk etmek ve bölgede Rus çıkarlarına fırsat tanımak” olarak yorumladığı kararı kınarken, “Kürtlere yaptıklarımız, Amerikan tarihinde bir kan lekesi olarak kalacaktır” dedi.

Florida Senatörü Marco Rubio ise Twitter hesabında ABD heyetinin anlaşma nedeniyle “övgüyü hak ettiğini” belirtirken, “Ateşkes Erdoğan’ın amacında bir değişlik olmadığını gösteriyor. Kürtlerin bölgesini temizleme ve ‘güvenli bölge’ oluşturma planları hala duruyor” ifadelerini kullandı.

CNN: Pence, Türkiye’nin istediği her şeyi aldığı bir ateşkes ilan etti

Anlaşmanın “Türkiye’nin askeri hedeflerinin çoğunu garanti etmesini sağladığını” belirten CNN International ise varılan uzlaşının “ABD’nin bir zamanlar IŞİD’le mücadelede müttefiki olan Kürt güçleri ellerindeki toprakların büyük kısmından vazgeçmeye zorladığını” kaydetti.

Suriye’deki operasyonları yakından bilen ABD’li üst düzey bir yetkili CNN’e yaptığı açıklamada, “Anlaşmayla birlikte ABD’nin, Türkiye’nin yaptıklarını meşru görmesinin yanı sıra Türk ordusunun Suriye’nin bir bölümünü ilhak etmesine izin verdiğini ve Kürt nüfusun yerlerinden edilmesi anlamına geldiğini” iddia etti.

İsmi saklı tutulan yetkili, “Türkiye’nin istediği, ABD Başkanı’nın da yeşil ışık yaktığı şey budur. Türkiye’nin anlaşmayı kabul etmesinin nedenlerinden birinin, Kürtlerin daha fazla direniş göstermesi olduğunu düşünüyorum. Neticede güneyde daha ileriye gidemediler. Şayet yaptırım uygulamazsak Türkiye büyük zafer elde edecek” dedi.

Guardian: Planda güvenli bölge sınırları açıkça tanımlanmıyor

Varılan anlaşmanın Türkiye’nin temel hedeflerini pekiştirdiğini aktaran İngiliz Guardian gazetesi ise “ABD, Türkiye’nin bir hafta süren çatışmada pozisyonunu önemli ölçüde kabul etmiş gibi görünüyor ve anlaşma güvenli bölge sınırlarını açıkla tanımlamıyor” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın salı günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Soçi’de bir araya geleceğini ve görüşmede Türkiye’nin planladığı tampon bölgenin boyutuna dair daha somut müzakerelerin yapılmasının beklendiğini yazan gazete, “Başlangıç planı, Kürtlerin yönetimindeki güçlerin sınırdan çekilmesi gibi Türkiye’nin askeri operasyonunda ilk hedefini gerçekleştirme imkanı vermesi nedeniyle Suriyeli birçok Kürt tarafından şüpheyle karşılandı” ifadelerine yer verdi.

 

 

Gazete ayrıca, Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) Sözcüsü Salih Müslim’in yerel bir televizyon kanalına verdiği demeçte, “Ateşkesi memnuniyetle karşılıyoruz ancak herhangi bir saldırı karşısında kendimizi savunacağız. Ateşkes başka bir şey, teslim olmak başka bir şey” dediğini aktardı.

Bir diğer İngiliz gazetesi Daily Mail ise “Ateşkes şimdiden ihlal edildi, anlaşmaya varıldığının açıklanmasından saatler sonra Rasulayn’da silah ve top ateşi sesleri duyuldu” ifadelerini başlıktan duyurdu.

Yediot Ahronot: Anlaşma cevaptan çok soru yaratacak

El Arabiya kanalıysa Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) siyasi kolu Demokratik Suriye Meclisi’nin (DSM) sözcüsü Emced Osman’ın “anlaşmadan haberdar olmadığını” aktardı.

İsrail’de yayın yapan Yediot Ahronot ise “Trump’ın ‘medeniyet için harika bir gün’ sözleriyle övdüğü anlaşma, ABD ve Türkiye arasındaki anlaşma cevaptan çok soru yarattı” başlığını kullandı.

Gazete, anlaşmanın uygulanması halinde 9 Ekim’de Suriye’nin kuzeyine harekat başlatan Türkiye’nin temel hedeflerinin tamamı gerçekleşmiş olacağını belirterek, “Suriye’nin içlerinde 30 kilometreden fazla hatta kontrol edilmesi ve bir zamanlar ABD’nin müttefiki olan Kürt milislerin çekilmeye mahkum olması” ifadelerini kullandı.

 

DAHA FAZLA HABER OKU