Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Malatya’da Bölge Adliye Mahkemesi’nin temel atma törenine katıldı. Törende konuşan Tunç, "Bugün yargımız milletin yanında. 15 Temmuz’da milletiyle birlikte darbecilere gözaltı yapan, hesap soran bir yargı sistemi var. Bugün yargı, yolsuzluktan da arsızlıktan da milletin huzurunu bozanlardan da hesap soruyor ve bunu millet adına yapıyor, yapmaya devam edecek" dedi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Malatya Bölge Adliye Mahkemesi temel atma törenine katıldı. Törende yaptığı konuşmada Tunç, "Bugün Malatya Bölge Adliye Mahkememizin temelini atıyoruz. İnşallah, Malatya Bölge Adliye Mahkememizin inşaatını seneye tamamlayacağız. Aynı şekilde Merkez İl Adliyemizi de tamamlayarak, her ikisinin açılışlarını önümüzdeki yıl sizlerle birlikte gerçekleştirmek nasip olur" ifadelerine yer verdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"Malatya Adliye Binası 90 bin metrekare kapalı alana sahip olacak"
Bakan Tunç konuşmasında şunları söyledi:
"Sadece Malatya’da değil, diğer bakanlıklarımızın kamu binalarında olduğu gibi, bizim de adliye binalarımız 11 vilayetimizde depremde hasar gördü. 15 adliye binamız kullanılamaz hale geldi. 12 ceza infaz kurumumuz da yine kullanılmaz hale geldi. Tüm bunların proje çalışmalarını, ihale süreçlerini ve temel atmalarını yakından takip ettik ve inşaatları hızlı bir şekilde sürdürüyoruz. Bazı illerimizde açılış seviyesine gelen yatırımlarımız da var. Malatya’mızda da bu yatırımlar büyük ölçekli. Malatya Adliye Binası 90 bin metrekare kapalı alana sahip olacak. Milyarlarca liraya ulaşan bir yatırım. Yine bugün temelini attığımız Malatya Bölge Adliye Mahkemesi binası da yaklaşık 20 bin metrekare kapalı alana sahip olacak. Bu da büyük bir yatırım. İnşallah müteahhit firmaların da hassasiyetiyle çalışmalarımızı aksatmadan tamamlayacağız.
"Deprem bölgesine bugüne kadar 2,6 trilyon liralık yatırım yapıldı"
Deprem bölgesine, bugüne kadar tüm bakanlıklar olarak başta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ve TOKİ olmak üzere toplam 2,6 trilyon liralık yatırım yapıldı. Bu seneki bütçede de milletvekillerimiz önemli bir ödenek ayırdılar. Sadece bu yıl için deprem bölgesine 584 milyar lira ayrıldı ve bu ödenekler aksamadan harcanmaya çalışılıyor. Tabii sadece şehirlerimizde ikamet için konutlar yapılmıyor. Şehirlerimizin tarihi çarşıları, tarihi eserleri de depremde hasar gördü. Onların restorasyonu ve yeniden ayağa kaldırılması bakımından da çalışmalar yapılıyor. Malatya’mızda Bakırcılar Çarşısı, Şire Pazarı, Kuyumcular Çarşısı ve Yüzüncü Yıl Çarşısı gibi tarihi yerlerin medeniyetimize yakışır şekilde yeniden inşa edilmesi hedefleniyor. Şehirler, insan için, insana kazandırılmak için yeniden inşa ediliyor. Bu gayret içerisinde emek veren herkese huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum.
"Deprem bölgesine başka illerde bin hakim savcı görevlendirdik”
Deprem bölgesinde özellikle artan iş yükünü karşılayabilmek için de tedbirler almamız gerekiyordu. Depremin ilk anından itibaren cezaevi arama kurtarma ekibimiz Kahramanmaraş’ta görevlendirildi ve 41 canı kurtardı. Bölgeye başka illerden bin hâkim ve savcı görevlendirdik. 984 bilirkişi geldi. 600’e yakın adli tıp personeli de bölgede görev yaptı. Topyekûn bir çalışma yürütüldü. Yıkılan binalar, hasar tespitleri, bu hasar tespitlerine açılan davalar, yıkım kararlarına karşı açılan davalar, bütün bunlar yargıda iş yükünü artırdı. Ceza soruşturmaları da aksamamalıydı. Aynı şekilde idari davalar da gecikmemeliydi. Bu artan iş yükünü karşılayacak tedbirleri aldık. Deprem bölgesinde 568 adli, 29 idari olmak üzere toplam 597 ilk derece mahkemesi kurduk. 26 bölge adliye mahkemesi dairesi ve 17 bölge idare mahkemesi dava dairesi olmak üzere toplam 43 istinaf dairesi ilave olarak kuruldu. 6 Şubat depremlerinden önce bölgede idari yargı ilk derece ve istinafta 246 hâkim vardı. Bu sayıyı 358’e yükselttik. Hâlen Hatay’da konteynerlerde fedakârca görev yapan hâkim ve savcılarımız var. Adli yargı ilk derece ve istinafta 2 bin 940 hâkim ve savcı sayısını 3 bin 347’ye çıkardık ki, bu bölgede iş yükünün karşılanabilmesi için büyük bir adım oldu.
"Deprem bölgesinde açılan idari dava sayısı 112 bin 336"
Toplamda deprem bölgesinde açılan idari dava sayısı 112 bin 336. Bunların 78 bin 174’ü karara bağlandı. Ağır hasar ve yıkımla ilgili 42 bin 449 dava açıldı. Bunların yüzde 90’ı, yani 38 bin 255’i karara bağlandı. Süreç hızlı bir şekilde tamamlanmaya devam ediyor. 2025 yılı yatırım programında deprem bölgesinde 21 adliye hizmet binası, 12 ceza infaz kurumu, 3 adli tıp hizmet binası bulunuyor. Bunların bir bölümü Malatya’da yer alıyor. Ayrıca, 29 mahallede 880 adliye personelimiz için konut projeleri var. Bunları da süratle hayata geçirme gayretindeyiz. Ülkemizi yeniden ayağa kaldırmanın mücadelesini verirken, Türkiye’nin darbelere dayanıklı olması için yüksek standartlı bir demokrasiye kavuşması yönünde de büyük bir mücadele verdik. Milletimizle birlikte darbelere, muhtıralara karşı koyduk. Anayasamızda önemli reformlar gerçekleştirdik. Yüksek Askeri Şura’nın yapısını, Milli Güvenlik Kurulu’nun yapısını sivilleştirdik. “Darbeciler yargılanamaz” hükmünü kaldırdık. “Sıkıyönetim gerektiğinde ilan edilebilir” hükmünü kaldırdık. Anayasamızı vesayetçi ruhtan arındırmak için mücadele ettik. Ancak hâlâ darbecilerin yazdığı bir anayasa ile yönetiliyoruz. Bu, milletimizin hak etmediği bir durum. Milletin seçtiklerinin yazdığı, demokratik, katılımcı, sivil bir anayasa milletimizin hakkıdır ve bu bizim borcumuzdur.
"Bugün yargımız her zamankinden daha bağımsız ve tarafsızdır"
'Bugün yargımız her zamankinden daha bağımsız ve tarafsızdır' dediğimizde rahatsız olanlar, 27 Mayıs yargısından hiç rahatsız oldular mı? Duyamazsınız. Çünkü onların özlediği yargı sistemi, vesayetçi, darbeci anlayışa kol kanat geren bir yargıdır. 12 Eylül’de bir sağdan bir soldan diyerek gençlerin yaşını büyütüp idam eden o zihniyetten rahatsız olduklarını duydunuz mu? Duyamazsınız. 28 Şubat’ta okul birincisi kızlarımızın kürsülerden yaka paça indirildiği dönemde o çocuklarımızın hakkını savunmayanlardan hiç rahatsızlık duyan oldu mu? O dönemin aktörlerine cübbelerini seren yargıdan hiç rahatsız oldular mı? Bugün ise yargımız milletin yanında. 15 Temmuz’da milletiyle birlikte darbecilere gözaltı yapan, hesap soran bir yargı sistemi var. Bugün yargı, yolsuzluktan da arsızlıktan da milletin huzurunu bozanlardan da hesap soruyor ve bunu millet adına yapıyor, yapmaya devam edecek.
"Malatya’ya Bölge İdare Mahkemesi kuracağız"
İhtiyaç olan yerlerde ihtisas mahkemeleri kurmaya devam ediyoruz. Aynı şekilde ihtiyaç olduğunda yeni mahkemelerin kurulmasını da sağlıyoruz. Şu an ülkemizde 17 bölge adliye mahkememiz var, 16’sı faaliyette. Sıra Malatya’da. Binasını da yaptıktan sonra Malatya Bölge Adliye Mahkememiz de faaliyete geçecek. Bugün burada bir müjde daha verdik: Malatya’ya Bölge İdare Mahkemesi kurulmasına da karar verdik. Hayırlı uğurlu olsun."
ANKA