Türkiye gündemine de sıklıkla giren sağlıkta şiddet olayları, cinsel boyutuyla bilimsel araştırmaya konu oldu. Internal Medicine Journal adlı bilimsel dergide yayımlanan makale, 7 ülkedeki vakaları inceledi.
Dünya çapında doktorların yarısına yakınının (yüzde 45) hastaları tarafından cinsel tacize uğradığı bildirildi.
Kadınların yarısından fazlası (yüzde 52,2) erkeklerinse yüzde 34,4'ü bu tarz istenmeyen davranışlara maruz kaldığını vurguladı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Doktorlar seks fıkraları, çıkma teklifleri, elle sarkıntılık, aşk mesajları ya da mektupları gibi cinsel taciz türlerine maruz kaldıklarını anlattı.
Sağlıkçılar, talep edilmediği halde hastaların soyunarak vücutlarını gösterdiğini ve fiziksel muayene sırasında cinsel içerikli yorumlar yaptığını da belirtti.
Son araştırma, daha önceden yayımlanmış 22 bilimsel makaleyi analiz ederek bu bulguları sundu.
Araştırmada yer alan ülkeler, cinsel taciz oranının yüksekliği bakımından şöyle sıralanıyor: Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya, ABD, İsrail, Almanya ve Malezya.
Yeni yayımlanan makaleye imzasını atan isimlerden Dr. Caroline Kamau-Mitchell, doktorların korunması için ek önlemler alınması gerektiğini savunuyor:
Hastane ve klinikler bu bulguları ciddiye alıp yalnız kalan ve gece vardiyalarında çalışan doktorların korunması için güvenlik kamerası ve panik butonu sağlamalıdır.
Birleşik Krallık'taki hastane doktorlarını temsil eden asli kuruluş olan Kraliyet Doktorlar Birliği de Birkbeck College'de çalışan akademisyen Kamau-Mitchell'ın bu sözleriyle paralel ifadeler kullandı.
Bulguların "gerçekten endişe verici" görüldüğü belirtilirken doktorlara koruma sağlanmasının "hayati" önemde olduğu vurgulandı.
Türkiye son yıllarda sosyal medyaya da düşen görüntülerin etkisiyle sağlıkta şiddete karşı önlemler almaya çalışıyor.
Beyaz Kod uygulaması sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarına karşı çıkmak amacıyla 2012'de başlatılmıştı.
Eski Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçen sene görevdeyken yaptığı açıklamada, Beyaz Kod öncesi devreye girecek bir erken uyarı sistemi daha geliştirdiklerini duyurmuştu:
Gri Kod'la karakol şiddet riskinden haberdar edilecek ama emniyet görevlilerinin hastaneye gelişi Beyaz Kod verilmesi durumunda devreye girmiş olacak. Sistemle amacımız şiddet yaşanmadan önüne geçilebilmesi, bunu bir öncül alarm sistemi olarak düşünebilirsiniz.
Bu öncü kodla özellikle şiddet olma ihtimalinin düşünüldüğü durumlarda emniyet, hastanenin güvenlik görevlileri ve hastane idaresi haberdar edilecek. Bu süreçte hastanın hizmeti devam edecek.
Daha önce Gri Kod veya Beyaz Kod verilmiş olan bir kişi, sonraki süreçte hastaneye geldiğinde o hasta için tekrar Gri Kod verilecek.
Independent Türkçe, Guardian, AA