Netflix'teki Atlas, Elon Musk'ın bayılacağı türden bir film ve bu bir sorun

Zirvedeki yeni bilimkurgu filminde Jennifer Lopez'in canlandırdığı tekno-şüpheci, hayatını kurtaran bir yapay zeka sistemini benimsemeyi öğreniyor

Bana yapay zeka diyebilirsiniz: Atlas'taki Jennifer Lopez (Netflix)

Bilimkurgunun sınırsız hayal gücünde, yapay zeka ampul kadar eski bir hikayedir. Blade Runner'dan Battlestar Galactica'ya kadar bu tür, insanların Tanrı'yı oynamasının tehlikeleri hakkında bizi defalarca uyardı. Mary Shelley'nin halihazırda 200 yaşını geçen Frankenstein'ı bile kısmen, giderek daha belirginleşen yapay zeka meselesinin bir keşfiydi. Netflix'in en çok izlenenler listelerinin zirvesinde yer alan yeni bir film olan Atlas, yapay zekayı hedefine yerleştiren en son bilimkurgu çalışması. Ancak o noktada tetiği çekmeyi reddediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Önermesi yeterince basit. Filmin başında Dünya gezegeni, Marvel yıldızı Simu Liu'nun donuk bir biçimde şekil değiştirerek oynadığı ve Harlan adıyla bilinen "yapay zeka teröristi" tarafından sarsılıyor. Milyonlarca insan öldürülürken Harlan robotik yardımcılarıyla gezegenden kaçıyor. Birkaç on yıl sonra, analist Atlas Shepherd (Jennifer Lopez) uzak bir gezegende saklanan bu robotik Usame bin Laptop'u avlama görevine başlıyor. İlk askeri operasyon ters gittikten sonra, insanlaştırıcı (ve tahminen Matrix'ten türetilmiş) "Smith" lakabıyla anılan mekanik giysisinin içindeki yapay zeka sisteminin yardımına güvenmek zorunda. Her engelde Shepherd'ın yardımına Smith gelir ve filmin sonunda Shepherd tam olarak din değiştirmiş bir kişi, yapay zeka kilisesine kendini tamamen adayan bir havari olur. Bir tür eli ağır korku tacirliği olarak başlayan şey, sonunda eli ağır bir propaganda çalışması olarak sona erer: Aslında önyargının en baştan beri tamamen haklı sebeplere dayandığı bir önyargının üstesinden gelme hikayesi. Yakın zamanda havayı koklamakta bu kadar başarısız olan bir film var mı?

Yapay zeka, giderek artan bir şekilde tartışılan bir mesele haline geldi; abartılı bir bilimkurgu kavramından rahatsız edici ve gelişen bir gerçekliğe birkaç yıl içinde dönüşerek, özellikle yaratıcı alanda işçi hakları ve intihal konusunda bir dizi endişe doğurdu. Bu durum doğal olarak ana akım medyaya da yansımaya başladı. Yapay zeka artık düzenli olarak, Mission Impossible: Ölümcül Hesaplaşma Birinci Bölüm (Dead Reckoning Part One) gibi Tom Cruise'u "Algoritma" olarak bilinen belirsiz bir kötü yapay zeka karakterine ve Atlas'ın insan ırkıyla yapay zeka robotları arasında bir savaş hayal eden bir tür üstün kuzeni gibi olan Yaratıcı'ya karşı karşıya getiren, büyük bütçeli aksiyon filmlerinde aniden beliriyor. Ancak bu filmlerde her zaman aydınlık ve karanlık tonlar olsa da (Örneğin Blade Runner, yapay olarak zeki androidlerin aslında et ve kemikten oluşan muadillerinden duygusal açıdan daha "insan" olabileceğini öne sürüyor) çok azı konuyu Atlas'ın doğrudan teslimiyetiyle ele aldı.

Uzun süredir yapay zekanın savunucusu olan Elon Musk, Atlas'ı izlerken kaçınılmaz şekilde akla geliyor. Kurgusal insan-yapay zeka arayüz teknolojisini "Neural Link" (Sinir Bağlantısı) olarak adlandırma kararı, onu hatırlamaktan başka çare bırakmıyor (Bu ad, Musk'ın geliştirdiği ve bir bilgisayar çipinin canlı bir insanın beynine cerrahi yöntemle yerleştirilmesini içeren deneysel ve yaygın şekilde kınanan Neuralink'le neredeyse aynı şekilde okunuyor). Musk'ın bu filmi desteklediğini hayal etmek kolay. Sonlara doğru, Shepherd'ın nihayet pes edip kulağına "sinir bağlantısını" yapıştırdığı sahnede hayat kurtarıcı bir karar alındığı sonradan gösteriliyor. Bunda bir nüans yok, sadece onaylama var. Gerçek dünyadaki yapay zekayla ilgili endişelere (yani, bir insan emeğini sömürme aracı olarak kapitalizm tarafından benimseneceğine) azıcık bile olsa değinilmiyor.

Bununla birlikte aslında Atlas, büyük ölçüde kendi lüzumsuzluğu sayesinde, bir tekno-propaganda çalışması olarak da oldukça yararsız kalıyor. Film, Netflix'in listelerinde zirveye çıkmasına rağmen eleştirmenler tarafından lanetlendi. Eleştirmenlerin çoğu CGI ağırlıklı prodüksiyonu ve zayıf, ikna edici olmayan senaryoyu eleştirdi. (Shepherd ve Smith'in diyaloğunun zorlama ve sentetik niteliği göz önüne alındığında, Atlas'ın ChatGPT tarafından yazılmasıyla ilgili espriler boş kaleye gol atmak gibiydi.) Birinin Atlas'ı izlediğini ve Netflix aboneliğini yenileyip yenilememek dışındaki herhangi bir konuda fikrini değiştirdiğini hayal etmek zor. Elbette ki bu iyi bir şey. Atlas daha iyi bir film olsaydı, bize gerçekten endişelenecek bir şey verebilirdi.

Atlas halihazırda Netflix'te izlenebilir

 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Eren Umurbilir

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU