WSJ, Gazzeli Muhammed'in öyküsünü anlattı: Türkiye'nin yardımıyla nasıl kurtarıldı?

9 yaşında yetim ve öksüz kalan Muhammed Şahin gibi binlerce Filistinli çocuk yapayalnız ve yardım bekliyor

Uluslararası yardım kuruluşlarından birinde çalışan Arvind Das, kucağındaki oyuncağa sarılı halde enkazda buldukları bir kız çocuğunun kendisine "Neden bebeğimi bombalıyorlar?" diye sorduğunu anlatıyor (AFP)

Hamas'ın 7 Ekim saldırılarından sonra başlayan Gazze Savaşı'nda İsrail'in öldürdüğü kişilerin sayısı 36 bine yaklaşırken yaşayanlar dışında kimsenin haberi olmadan pek çok trajik insan hikayesi oluşuyor.

ABD'nin Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Muhammed Şahin ve onu kurtarmak için Danimarka'da çabalayan amcası Hüseyin'in hikayesini tüm dünyaya duyurdu. 


Bugün yayımlanan haberde, ebeveynleri ve küçük kardeşleriyle yaşayan Muhammed Şahin'in 7 Aralık'ta Gazze'nin orta kısımlarındaki evlerinin duvarlarını çökerten patlamayla karşı karşıya geldiği bildirildi. 

9 yaşındaki çocuk, çaresizce kaldırmaya çalıştığı enkazın altına doğru seslendikten sonrasını şöyle anlatıyor:

Hiç kimseden yanıt gelmedi. Onları bir daha görmedim.

Ebeveynleri ve 8'le 4 yaşlarındaki iki kardeşini kaybettikten sonra Gazze'de yapayalnız kalan Muhammed'in yardımına Danimarka'da yaşayan amcası yetişti. 

7 Ekim'de başlayan savaşın ardından Şahin ailesi Tel el-Heva mahallesindeki evlerinden Nuseyrat'a kaçmış. Baba Hüsam Şahin, saldırıdan iki gün önce Danimarka'daki Hüseyin'e Facebook aracılığıyla şöyle yazmış:

Buradaki durum o kadar feci ki kelimelerle anlatılamaz.

Hüseyin Şahin "Sizin Gazze'den çıkmanıza yardım edebilir miyim?" diye sorsa da bunu yapacak zamanı olmamış. Nuseyrat'taki bombardımanı televizyonda gördükten sonra ona ulaşmaya çalışmış. Akşamına Gazze'deki arkadaşları, acı haberi ona vermiş. 

Aynı gece Gazze'deki diğer kardeşinden Muhammed'in hayatta kaldığı haberini alan Hüseyin, onu Danimarka'ya getirmek için harekete geçmiş. Ancak sağlık ve güvenlik sisteminin çöktüğü bölgede yetkili birini bulmak neredeyse imkansız:

Tek bildiğim şey, onun nefes aldığıydı.

150'ye yakın telefon görüşmesinin ardından Muhammed'in izini bir hastanede bulduğunu anlatan Hüseyin, yeğeninin gözünün kurtulması için acilen ameliyata girmesi gerektiği haberini aldığını söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hüseyin Şahin yardım kuruluşlarına, nüfuz sahibi Filistinlilere, yabancı yetkililere ulaşmaya çalıştığını ve yaşadıklarını İsrail'in yasakladığı Katar merkezli Al Jazeera televizyonuna anlatınca Muhammed'in tahliyesi için Türkiye'nin harekete geçtiğini vurguluyor. 

Gazze'deki diğer amcanın yeni evlendiği eşi, Muhammed'i de alarak ambülansla Mısır sınırına doğru yol almış ve tehlikeli bir yolculuğun ardından Mısır'a ulaşan ikili, askeri bir uçakla Ankara'ya geçmiş.

Teyze, "Yol boyunca ceset gördük" diyor. 

Türkiye'nin 4 ay boyunca teyzesiyle birlikte baktığı Muhammed, sonrasında Danimarka'ya gitmiş. 

Muhammed artık yaralarını sarmaya çalışsa da yaşadığı travmanın etkileri kolay geçecek gibi değil. Ailesinin ölümü hakkında ne hissettiği sorulduğunda "İntikam alacağım" diyor ve ekliyor: 

İsrail'le bizim aramızda savaş olmadığı zaman kesinlikle Gazze'ye geri döneceğim. Orası güzel bir yer.

UNICEF'in tahminlerine göre Gazze'de 17 bin çocuk, Muhammed Şahin gibi velisiz kaldı. Bölgedeki sağlık ekipleri onları İngilizce'de "Yaralı Çocuk, Ailesinden Kurtulan Yok'un  (Wounded Child, No Surviving Family) kısaltması olan WCNSF ifadesiyle kategorize ediyor.

Çıplak ayaklı çocukların sokaklarda yalnız dolaştığı kentte ufak çocuklar, kendilerinden daha küçüklere bakmaya çalışıyor. WSJ, henüz birkaç hafta önce doğmuş bir kız çocuğunun, bakıldığı hastanedeki patlamayla uçtuğu bir ağacın tepesinden kurtarılması gibi olaylar yaşandığını bildiriyor. 

 

Independent Türkçe, WSJ, AA

DAHA FAZLA HABER OKU