"Sıçanlar saklambaç oynamaya bayılıyor ve yakalanınca kıkırdıyor"

Kemirgenlerin insanlar tarafından bulunmaktan ve yeniden saklanarak oyunu devam ettirmekten hoşlandığını ortaya koyan bir çalışma yayımlandı

Araştırmaya göre sıçanlar saklandıkları yerde bulunduğunda sıklıkla zıplayarak kaçıyor ve yeni bir yere "neşeyle tekrar saklanıyor" (Le Monde)

Bir dahaki sefere saklanmak için fırlayan bir sıçana denk geldiğinizde şu ihtimali düşünün: Belki sadece saklambaç oynamak istiyordur.

The Guardian'ın haberine göre Almanya'daki bir grup sinirbilimci, birkaç haftalarını çeşitli kutularla dolu küçük bir odada sıçanlarla oyun oynayarak geçirerek kemirgenlerin ödül maması verilmediği takdirde de oyunda ustalaştığını ve bundan zevk aldıklarını keşfetti.

Araştırmacıların yakaladığı sıçanların oyun sayesinde neşeyle zıpladığı ve kıkırdadığı kaydedildi. Daha önce yapılan araştırmalar bu davranışların mutluluk belirtisi olduğunu ortaya koymuştu.

Perşembe günü hakemli bilim dergisi Science'da yayımlanan makale, memeliler için önemli bir evrimsel özellik olan oyun davranışına dair yeni bir bakış açısı ortaya koyuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Berlin Humboldt Üniversitesi'nden makalenin ortak yazarı Konstantin Hartmann, "Yıllarca sıçanlarla çalıştığınız zaman bu hayvanların ne kadar zeki ve ne kadar sosyal olduklarını fark ediyorsunuz" dedi.

Araştırma 30 metrekarelik bir odada ergenlik dönemindeki erkek kemirgenlerle gerçekleştirildi. Saklanma sırası kendisine gelen bilim insanı karton bir kutunun arkasına çömelerek saklandı veya bulma sırası kendisine geçtiğinde oyunda sıçanlara saklanabilmeleri için "avans verildi".

Bir iki haftalık deney süresi boyunca sıçanlara arama sırası kendilerine geçince oyuna sonradan ve uzaktan açılan bir kapalı kutunun içinde başlamaları öğretildi. Diğer yandan açık bir kutuyla oyuna başlamaları saklanma sırasının onlara geçtiğini gösteriyordu.

Sıçanlar hızla ileri düzey stratejiler geliştirdi. Bunlar arasında bulmaya çalışırken insanların daha önce saklandığı yerlere daha sık bakmak ve saklanırken şeffaf kutular yerine saydam olmayan kutuları seçmek gibi stratejiler yer alıyor.

Hartmann'ın açıklamasına göre araştırmacılar sıçanları deneyi geçersiz kılacak yiyecek ya da suyla ödüllendirmek yerine fiziksel temas yoluyla olumlu sosyal etkileşimde bulunarak teşvik etti.

Hartmann, “Ellerimizi kovalıyorlar, biz de onları yandan gıdıklıyoruz, bu biraz küçük bir kedi ya da köpek yavrusuyla oynadığımız oyunlara benzer, karşılıklı bir süreç" ifadelerini kullandı.

 

 

Bilim insanları bu kemirgenleri harekete geçiren şeyin sadece fiziksel etkileşimden değil, aynı zamanda oynamaktan hoşlandıkları için oyuna devam etme isteğinden de kaynaklanabileceğini düşünüyor.

Hayvanlar oyun sırasında insanın duyabildiği ses aralığından üç kat daha tiz kıkırdamalar çıkarıyor ve "sevinç sıçraması" ismi verilen davranışlar gerçekleştiriyor. Bu iki hareket de önceki araştırmalarda mutlulukla ilişkilendirilmişti.

Sıçanlar saklandıkları yerde bulunduğunda sıklıkla zıplayarak kaçıyor ve yeni bir yere neşeyle tekrar saklanıyor. Bazen bu süreç birkaç kez tekrar ediyor. Yani davranış ödülü geciktirilse de sıçanlar oyun süresini uzatmak isteyebiliyor.

Oyun ergenlik dönemindeki memelilerin bilişsel gelişiminin önemli bir parçası ve sıçanlar insanlara olan evrimsel yakınlıkları nedeniyle insanın beyin aktivitelerini araştırmak için en uygun modellerden biri.

 

Independent Türkçe için derleyen: Umut Can Yıldız

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU