Hindistan'ın "stratejik ve ekonomik oyun değiştirici" master planı olarak IMEC

Dr. Duygu Çağla Bayram Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: Sansad TV

Hindistan Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman, 1 Şubat Perşembe günü sunduğu geçici bütçe konuşmasında Hindistan Ortadoğu Avrupa Ekonomik Koridoru'nun (IMEC) Hindistan ve diğerleri için "stratejik ve ekonomik anlamda bir oyun değiştirici" olduğunu söyledi.

IMEC projesinin duyurulmasından 4 ay sonra 24 saat içinde hem bütçe konuşması sırasında Hindistan Maliyet Bakanı hem de Parlamento'nun ortak konuşması sırasında Hindistan Cumhurbaşkanı IMEC projesinden ve Yeni Delhi'nin buna odaklandığından söz etti.
 

Sansad TV -.jpg
Hindistan Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman / Fotoğraf: Sansad TV 

 

Peki aslında iddialı bir jeopolitik plan olan IMEC hakkında tam olarak ne biliyoruz?

Eylül 2023'te Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Hindistan, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Fransa, İtalya, Almanya ve Avrupa Birliği'nin liderleri tarafından Yeni Delhi'de G-20 Zirvesi sırasında duyurulan IMEC projesi isminden de anlaşılacağı üzere nakliye yolları ile kara ve demir yolları aracılığıyla Hindistan'ı Ortadoğu ve Avrupa'ya bağlayacak yeni bir ticaret koridoru kurmayı planlıyor.

IMEC'in gerçekte iki koridoru var: Doğu Koridoru Hindistan'ı gemi ile Ortadoğu'ya bağlayacak.

Sonrasında Kuzey Koridoru ile mallar BAE, Suudi Arabistan, Ürdün ve İsrail üzerinden geçen demiryolu hatları aracılığıyla Ortadoğu'ya taşınacak ve İsrail'den mallar gemi ile Avrupa'ya gidecek.
 


Peki, IMEC neden önemli?

Hindistan için bunun genel olarak üç nedeni var: Çin, ticaret ve Ortadoğu politikası.

IMEC'in Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi'ne alternatif geliştirilmesine yardımcı olacağına inanan çok sayıda görüş var.

2005'ten 2022'ye kadar Çin'in Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki yatırımları ve sözleşmelerinin toplamı 273 milyar doları buldu ve bu yatırımların büyük bir kısmı altyapıya yapıldı.

Büyük bölgesel güçler altyapı inşa etmek ve Ortadoğu'yu Çin ekonomisine bağlamak için trilyon dolarlık bir proje olan Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi'ne imza attı.

Değişen düzeyde de olsa Hindistan ve ABD, Çin'in bu artan nüfuzundan kaygı duyuyor.

Öte yandan, Hindistan ekonomisi büyüdükçe Yeni Delhi'nin Ortadoğu ile ticaret ve yatırım bağları arttı.

Örneğin, Hindistan geçen yıl Arap dünyası ile 240 milyar dolar ticaret yaptı.

Ancak Yeni Delhi bu sayıyı artırmak istiyor ama bunu yapmak için de Ortadoğu coğrafyası ile daha iyi bir bağlantıya ihtiyacı var.

İşte IMEC'in devreye girdiği yer burası: Pakistan ve Afganistan'dan geçen kara yolları nedeni ile deniz bağlantısı Yeni Delhi'nin Ortadoğu'ya ulaşması için tek geçerli seçenek olmaya devam ediyor ki bu bağlantı Hindistan'ın ekonomik büyümesi için yeni yollar yaratacak.

Yeni Delhi'nin IMEC odağı aynı zamanda Hindistan'ın Ortadoğu politikasındaki ciddi bir kaymayı da yansıtıyor.

Bir dönem Hindistan'ın politikası petrole ve bu ekonomilere işgücü göndermeye odaklanmıştı; ancak özünde devasa bir bağlantı projesi olan IMEC, Hindistan'ın hedeflerinde bir değişim gösteriyor.

IMEC'in aynı zamanda Yeni Delhi için büyük bir itibar artışını da sağlaması bekleniyor ki Hindistan'da birçok uzman, Hint firmalarının Ortadoğu'da demiryolu bağlantısı kurulmasına yardımcı olabileceğini öne sürüyor ve yurtdışında da demiryolu projeleri inşa eden RITES gibi Hint firmalardan ilham alınabileceği düşünülüyor.

Hindistan için bu projeleri hayata geçirmek çok önemli bir kazanç olur ki IMEC Yeni Delhi için oldukça heyecan verici ve iddialı bir "oyun değiştirici" olarak görülüyor.

Ancak bir de madalyonun bir diğer yüzü var ki örneğin kesin ayrıntılar çok üstünkörü.

Mali taahhütler ve ilgili maliyetlerle ilgili ayrıntılar henüz belirlenmiş değil ve IMEC'in gemi-demiryolu rotasının mevcut rotalardan daha ucuz olup olmayacağından kuşku duyan bazı görüşler de var.

Daha da kritik olanı, IMEC konusunda net ve somut görünür olan tek şey politik irade idi ancak IMEC'in arkasındaki bu siyasi fikir birliği de yıpranıyor.

IMEC projesinin ana motivasyonu Hindistan ve itici gücü Amerika Birleşik Devletleri iken sessiz odağının İsrail ve iki ana merkezinin Hindistan ile Suudi Arabistan olduğunu düşünün.

Her şeyden önce IMEC, İsrail, ABD ve Arap ülkeleri arasında bir koordinasyon gerektiriyor ancak 7 Ekim saldırıları ve Gazze'deki çatışmalardan bu yana İsrail'in Arap güçleri ile ilişkileri kötüleşti.

Dolayısıyla politik irade olmadan IMEC'in başarılı olup olamayacağı belli değil ki IMEC'in bazı kısımlarının da aslında eski fikirlere dayanması bu savı destekliyor görünüyor.

Örneğin hem İsrail hem de Körfez ülkeleri geçmişte bölgesel bir demiryolu ağı önermişti ama bu gibi teklifler havada kalan veya sürüncemede kalan çalışmalar olmaya devam ediyor.

Ve ayrıca birçok görüş, Çin'in aslında Ortadoğu'da demiryolu hatlarının döşenmesinde Hindistan'dan daha büyük bir oyuncu olduğuna da dikkat çekiyor.

Örneğin, BAE'den geçen Etihad demiryolunu inşa eden Çinli bir şirketti.

Yani ülkeler bölgeyi demiryoluyla birbirine bağlamak istiyorsa genel kanıya göre Çin daha akla yatkın bir seçim olabilir diye düşünülüyor.

Her şeye karşın açıkça söylemem gerekirse çok fazla vaat içeren ama çok az ayrıntıya sahip olan IMEC projesi Yeni Delhi için yine de denemeye değer bir proje olarak ciddi anlamda önemseniyor.

Bunun nedeni de IMEC'in yalnızca potansiyel ekonomik faydaları değil, aynı zamanda Hindistan'ın dünyanın stratejik açıdan yaşamsal bir bölümündeki mantalite ve yetenek değişimine ilişkin IMEC'in Yeni Delhi için sunduklarından kaynaklanıyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU