Sanders bütçe limiti konusunda hep haklıydı, bizi bu karmaşaya kimin soktuğunu biliyoruz

Demokratlar geçen yıl borç limitini yükseltebilirdi. Joe Manchin buna karşı çıktı. Şimdi ülke temerrüde düşme riskiyle karşı karşıya

(Reuters)

Washington uzun zamandır Senatör Bernie Sanders'ı (Bağımsız-Vermont) hayalperest çözümler sunan ve gerçekten geçebilecek yasaları dikkate almayan bir ilerici olarak görüyor. Bu imaj hiçbir zaman gerçeklikle, hatta Sanders'ın iki başkanlık kampanyası sırasında kendisi için yarattığı karakterle tam olarak örtüşmedi; zira kendisi gerektiğinde beklentilerini azaltmaya ve gazilere verilen sağlık hizmetlerinde reform yapılması konusunda hayatını kaybetmiş Senatör John McCain'den, Kovid-19 desteği konusunda Senatör Josh Hawley'e (Cumhuriyetçi - Missouri) kadar herkesle birlikte çalışmaya fazlasıyla istekliydi.

Benzer şekilde, Sanders, önceki Kongre'de Senato Bütçe Komitesi Başkanı olarak görev yapmıştı ve Başkan Joe Biden'ın imza sosyal harcama tasarısı Yeniden Daha İyisini İnşa Et'in (Build Back Better) maliyetini Senatör Joe Manchin'in (Demokrat - West Virginia) kabul edilebilir bulacağı bir seviyede tutmak için teklifini düşürmeye fazlasıyla istekliydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Elbette Manchin tasarıyı Enflasyon Azaltma Yasası adıyla yeniden diriltmeden önce iptal edecekti. Bugünlerde Manchin zamanının çoğunu Biden'ın kendi imza yasasını nasıl uyguladığına dair homurdanarak geçiriyor.

Ancak konu sosyal harcamalara geldiğinde yaklaşımları önemsiz görünse de Biden ve Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy borç tavanı müzakerelerinde 12 tur atarken, tarih Sanders'ın Cumhuriyetçilerin ülke ekonomisini rehin tutma tehdidini Manchin'den daha iyi anladığını gösterebilir.

2022'de Demokratlar, Kongre'nin her iki kanadını da kontrol ederken ve Cumhuriyetçiler ara seçimlerde çoğunluğu kazanmanın eşiğindeyken, Sanders bütçe uzlaşması yoluyla borç limitinin yükseltilmesini önerdi ki bu da Demokratların Cumhuriyetçilerin engellemesini bertaraf etmesini sağlayacaktı.

Sanders, The New York Times'a verdiği demeçte, normal şartlar altında borç limitinin 2023'te görüşüleceğini ancak Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi'ni kazanması halinde, kendisinin kabul edilemez bulduğu harcama kesintilerini sağlamak için borç limitini ve dolayısıyla küresel ekonomiyi rehin tutacaklarını söylemişti.

Sanders, 2007'de Senato'ya katılmadan önce, Bill Clinton'ın başkanlığı sırasında Newt Gingrich'in borç limitini bir pazarlık kozuna dönüştürdüğü Cumhuriyetçi Devrim'de Cumhuriyetçilerin kontrolü ele geçirdiği dönem de dahil uzun yıllar Temsilciler Meclisi'nde görev yaptı. Bütçe başkanı olarak Sanders, Cumhuriyetçilerin nasıl giderek radikalleştiğini gördü.

Ancak Manchin bu fikre karşı çıktı ve o dönem gazetecilere "Bence uzlaşmaya gitmemeli" ve "Tanrım, bu her zaman üzerinde birlikte çalıştığımız bir şey" dedi.

Bu, Batı Virginialı Demokrat Partili'nin kasıtlı cehaletini temsil ediyordu. Temsilciler Meclisi üyesi Cumhuriyetçiler, 2011'de Obama yönetimiyle girilen borç limiti müzakereleri sırasında küresel ekonomiyi çöküşün eşiğine getirdiğinde Manchin, Senato'da bir yıldır görev yapmıyordu. Manchin bunu defalarca yaptıklarını görmüştü ama yine de Cumhuriyetçilerin borç limiti konusunda iyi niyetle hareket edeceklerini ve ekonomiyi batırmayacaklarını varsayıyordu.

Buna ek olarak, Semafor'dan Joseph Zeballos-Roig'in de belirttiği gibi, ilerici olmayan Demokratların çoğu borç limiti konusunda harekete geçmenin aciliyetini görmedi ve bunun yerine yönetimin bu mali yılın sonuna kadar çalışmasını sağlamak için Torba harcama tasarısını geçirmeye odaklandı.

Bu biraz anlaşılabilir bir durum çünkü Cumhuriyetçiler bu yıl da Torba Yasa konusunda aynı numarayı deneyebilirlerdi. Ancak Torba Yasa her yıl mutlaka geçmesi gereken bir yasa olarak gelir ve Kongre geçen yıl borç limitini artırsaydı kaçınılmaz olarak aynı kavgalar yaşanacaktı.

Cumhuriyetçilerin borç tavanını görüşmesine izin vermek Washington ve Biden yönetimine bir başka baş ağrısı daha verdi.

Kongre İlerici Grubu (CPC) Başkanı Pramila Jayapal (Demokrat - Washington) The Independent'a yaptığı açıklamada, CPC'nin geçen yıl özellikle Washington'ın şu anda karşı karşıya olduğu senaryodan korktuğu için borç limitinin artırılmasını isteyen bir mektup imzaladığını söyledi.

Jayapal, "Senatonun da bunu yapmayı kabul etmesi gerektiğini anlıyorum" dedi.

Bunu yapmak için Senato'daki tüm Demokratların onayını almamız gerekirdi. Bu yüzden onunla ilgili zorluklar vardı ama açıkçası şimdiye kadar bununla başa çıkabilseydik, bu iyi olurdu.

İlericiler şimdi, Cumhuriyetçilerin mevcut düzende Demokratları, kabul edilemez buldukları baskıcı kesintiler ya da felaket bir temerrüt arasında seçim yapmaya zorlamasından korkuyor.

Sosyal yardım programları için çalışma gerekliliklerinden endişe duyan Temsilciler Meclisi üyesi Jamaal Bowman (Demokrat - New York), başka bir açmazdan kaçınmanın en iyi yolunun Meclis ve Senato'ya daha fazla Demokrat seçmek olduğunu, böylece grubun Manchin gibileri için endişelenmesine gerek kalmayacağını söyledi.

Bowman, "Senato'da 4 ya da 5 sandalye daha kazanmalı, Temsilciler Meclisi'nin kontrolünü ele geçirmeli ve başkanlığı tekrar kazanmalıyız ki Amerikan halkı için gerçek işler yapabilelim" dedi.

Ancak şimdilik ülke, Manchin'in saflığının bedelini ödüyor.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU