Paşinyan'dan Rusya'ya gözdağı: Askeri birlikten çekilip Batı'ya yanaşma mesajı verdi

"Güvenlik sistemi çalışmıyor"

Paşinyan, seçimleri kazanarak 8 Mayıs 2018'de göreve başlamıştı (Reuters)

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkesinin Rusya'nın öncülük ettiği Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nden (KGAÖ) çekilebileceğini söyledi.

Paşinyan, başkent Erivan'da pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Ermenistan, KGAÖ'den çekilme kararı alabilir" dedi. 

47 yaşındaki lider, ülkesinin Rusya'nın "Azerbaycan'ın oluşturduğu askeri tehdide" karşı vaat ettiği korumayı sağlamadığını savunarak, Kremlin yönetimini eleştirdi. 

Paşinyan, "Güvenlik konularını Batılı ortaklarımızla görüşmeye başladık çünkü bölgedeki güvenlik sisteminin çalışmadığını görüyoruz" ifadelerini kullandı. 

Ermenistan'ın başbakanı, Dağlık Karabağ'daki etnik Ermeni nüfusunun güvenliğinin garanti altına alması şartıyla bu bölgeyi Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanıyacaklarını da söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Paşinyan, "Dağlık Karabağ'ın da içinde bulunduğu 86 bin 600 kilometrekarelik alanı Azerbaycan toprağı olarak tanımaya hazırız" dedi. 

Kendi ülkesinin yüzölçümünü kastederek, bunun karşılığında Bakü yönetiminin de 29 bin 800 kilometrekarelik alanda Ermenistan'ın toprak bütünlüğünü kabul etmesini istedi.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında süren barış görüşmelerinde geçen hafta iki ülkenin dışişleri bakanları Moskova'da buluşmuştu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, iki ülkenin barış anlaşmasına dair mutabakata yaklaştığını söylemişti. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le Paşinyan, perşembe günü Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in önderliğindeki toplantıda bir araya gelecek. 

11 Mayıs'ta Ermenistan-Azerbaycan sınırında çatışma çıkmış, olayda iki ülke de birbirlerini suçlamıştı. Bir Azeri askerin öldüğü, 4 Ermeni askerin de yaralandığı bildirilmişti.
 


KGAÖ, Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasının ardından Rusya öncülüğünde kurulmuştu. 

Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan ve Ermenistan'ın da katılımıyla 1992'de Kolektif Güvenlik Anlaşması imzalanmıştı. Anlaşmada üye ülkeler arasında işbirliğinin artırılması ve ortak tehlikelere karşı politika üretilmesi öngörülüyordu. 

Azerbaycan ve Gürcistan 1993'te, Belarus da 1994'te anlaşmaya katılmıştı. Ancak Özbekistan, Azerbaycan ve Gürcistan, anlaşmanın uygulanmasında sorunlar olduğunu savunarak 1999'da birlikten çekilmişti. 

Örgütte mevcut haliyle Rusya, Belarus, Tacikistan, Kırgızistan, Kazakistan ve Ermenistan bulunuyor. Ülkelerin askeri ve siyasi güçlerini artırma amacı taşıyan örgütte Sırbistan da gözlemci üye olarak yer alıyor. 

27 Eylül 2020 - 10 Kasım 2020'da yaşanan II. Dağlık Karabağ Savaşı'nda yaklaşık 6 bin 500 kişi yaşamını yitirmişti. Savaş, Putin'in de arabuluculuğunda imzalanan ateşkesle sonlanmıştı.


Independent Türkçe, Moscow Times, Euractiv

DAHA FAZLA HABER OKU