Prof. Dr. Eken: AK Parti, Doğu ve Güneydoğu'daki birçok ilde milletvekili çıkaramayacak

Seçim faaliyetleri kapsamında Kürtlerin yoğunlukla yaşadığı kentlerde çalışmalar yürüten CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Başdanışmanı Prof. Dr. Eken'e göre bazı vali, emniyet müdürü ve kaymakamlar, AK Parti'nin il, ilçe başkanları gibi hareket ediyor

Türkiye adım adım 14 Mayıs'ta yapılacak parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine gidiyor.

60 milyondan fazla seçmenin oy kullanacağı seçimlere 2 haftadan az bir süre kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tüm siyasi parti ve ittifaklar, olabilecek son kozlarını sahaya sürerken, günden güne sert, itham ve kutuplaştırıcı söylemler de artıyor. Süre kısaldıkça dildeki sertlik daha da artacak gibi görünüyor.

Siyasiler tüm güçleriyle seçmenleri ikna etmek için gece gündüz demeden çalışıyor.

Genel başkanlardan partideki gönüllülere kadar herkes tabiri caizse karınca misali seçimlere asılmış durumda.

Bunlardan biri de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Başdanışmanı Prof. Dr. Mehmet Hasan Eken.

Kılıçdaroğlu'nun yakın çalışma ekibinde yer alan Eken, iktisatçı ve uluslararası tanınırlığı olan bir isim.

Prof. Dr. Eken'in Türkiye'de yayımlanmış birçok bilimsel kitabı, değişik dergilerde İngilizce ve Türkçe yayımlanmış çok sayıda bilimsel makalelerinin yanı sıra 5 edebi eseri de bulunuyor.

Seçim çalışmaları kapsamında özellikle Kürt illerinde sahada aktif faaliyet yürüten Eken ile son durumu konuştuk. 

 

Mehmet Hasan Eken
Mehmet Hasan Eken - Kemal Kılıçdaroğlu / Fotoğraf: Twitter

 

Biz sorduk, Eken yanıtladı...

Sahada çok aktifsiniz, şimdiye kadar nerelere gittiniz, neler yaptınız?

An itibariyle Şırnak'taydım. Buraya gelmeden önce sırasıyla Diyarbakır, Batman, Mardin ve buralara bağlı çok sayıda köy ve ilçeye uğradım. Buradan tekrar Mardin'e oradan da Şanlıurfa'ya gidip çalışmalar yürüteceğim. Partimizin tüm üye ve gönüllüleri sahada çalışıyor. Genel başkanımızın talimatları doğrultusunda hepimiz belirli bölgelerde sahada çalışmalara katılıyor. Yaptığımız çalışmalarda gerçekten halktan yoğun ilgi gördüğümüzü söylemek isterim.

"Son 20 günde 50 bin insanla temasım oldu"

Örneğin şimdiye kadar ne kadar insanla görüştünüz, ziyaretlerinizden istediğiniz verimi alıyor musunuz?

Bir sayı vermem imkansız ama son 20 günden söz edecek olursak en azından 50 bin insan ile temasım olmuştur. Gittiğim şehirlerde başta baro olmak üzere insan hakları dernekleri, ticaret ve sanayi odaları, ticaret borsaları, esnaf ve ziraat odaları dahil hiçbir ayrım yapmadan, yani desteklediği siyasi partiyi gözetmeksizin hepsine ziyaret gerçekleştiriyoruz. Çok da sıcak karşılandığımı söylemek isterim. Mesela en son Batman İnsan Hakları Derneği'ne ziyarette bulundum, gerçekten çok mutlu olduk.

 

Seçim çalışmaları
Mehmet Hasan Eken, seçmenlerle yüz yüze görüşmeler gerçekleştiriyor / Fotoğraf: Twitter

 

"Vali, emniyet müdürü ve kaymakamlar hakkında yoğun şikayetler alıyorum"

Vatandaşlardan yoğunlukla dinlediğiniz şikayetler neler?

Yine son 20 güne ilişkin bilgi vermek isterim. Ağırlıklı olarak valiler, emniyet müdürleri ve kaymakamların devletin valisi, emniyet müdürü ve kaymakamı şeklinde değil de AK Parti'nin il, ilçe başkanları gibi hareket ettiklerine dönük şikayetler alıyorum. Bu şikayetler ekonomiyle yarışıyor. Bir diğer husus da halkın seçim güvenliği konusunda tereddütleri var. Özellikle şöyle bir algıdan söz ediliyor; AKP seçimi kaybederse ne yapacak? Onlara; Türkiye demokrasi tecrübesi oldukça zengin bir ülkedir, yapacakları tek şey mazbata Sayın Kılıçdaroğlu'na verildiğinde onların da görevi devretmekten başka seçenekleri yok şeklinde cevaplar veriyorum. Nereden böyle bir algı oluşmuş anlamak zor doğrusu. Önceden ‘seçim yaptırmazlar' deniliyordu, şimdi de kaybederlerse ‘bırakmazlar' deniliyor. Hayır, bırakmazlar diye bir şey söz konusu değildir, çünkü emaneti veren halktır.

"Kürtler, kadınlar ve gençler belirleyicidir"

Seçimlerin belirleyiciliği konusunda kadınlar, Kürtler, gençler gibi farklı görüşler dillendiriliyor. Size göre seçimin kaderini kim belirleyecek?

Bence hepsi belirleyecek. Hem Kürtler hem kadınlar hem gençler hem de ekonomik sorunlar belirleyici olacaktır.

 

Seçim çalışması
Mehmet Hasan Eken, bölgedeki siyasi parti ziyaretlerinde / Fotoğraf: Twitter

 

"Millet İttifakı'nda çatlak olmayacak"

Aday belirleme sürecinde İYİ Parti liderinin masadan kalkması gibi benzer bir durumun seçimlerden sonra yaşanma ihtimalinden söz ediliyor. Ne diyorsunuz benzer bir durum yaşanabilir mi?

Asla yaşanmaz, çünkü seçim sonrası Millet İttifakı'nın genel başkanları cumhurbaşkanı yardımcıları olarak görev alacak. İttifak bileşenleri, diğer siyasi partilerle belki AK Parti de bunlara dahil olur, onlarla işbirliğinde bulunarak ülkenin güçlendirilmiş demokratik sisteme evrilmesi için çalışacaklar. Hal böyleyken Millet İttifakı'nda en ufak bir çatlak olmayacak. 

"AK Parti bölgenin birçok kentinde milletvekili çıkaramayacak"

Kürtlerin yoğunlukla yaşadığı kentlerde çok sık görüşmeler yapıyorsunuz, Kürtlerin Kemal Bey ve CHP'ye bakışı nasıl?

Muhteşem. Son 20 günde Diyarbakır, Batman, Mardin ve Şırnak'ı gezdim. Hepsi şunu söylüyorlar; Kemal Bey full çıkaracak. Kemal Beye bakışları bu ama Cumhuriyet Halk Partisi'ne (CHP) bakışları biraz farklı, çünkü yasama organı seçimlerinde CHP HDP ile rakiptir. Dolayısıyla burada bakış iki türlüdür. Kemal Beye büyük bir sevgi var, müthiş bir rüzgar esiyor. Bunun sinerjisi CHP'ye de yansıyor. 

 

Seçim çalışması
Eken'e göre AK Parti bölgedeki birçok ilde milletvekili çıkaramayacak / Fotoğraf: Twitter

 

"AK Parti birçok ilde milletvekili çıkaramayacak"

AK Parti'nin geçmiş dönemlerde bölgeden aldığı oyları muhafaza edeceğini düşünüyor musunuz?

Asla. Bence AK Parti Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı yerlerde tamamen bitmemiş olsa dahi birçok yerde milletvekili çıkaramayacak. 

"Ne CHP'nin ne de HDP'nin verdiği bir söz yoktur"

HDP aday çıkarmayarak cumhurbaşkanlığı seçiminde Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararı aldı. Kimi çevreler bu desteğin koşullu, gizli bir ajandanın olduğu iddiasında. Siz bu desteği nasıl yorumluyorsunuz?

Asla bu yönde verilmiş bir söz yok. Sayın Kılıçdaroğlu Halkların Demokratik Partisi Eş Başkanlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) ziyaret etti. Sonrasında ortak basın açıklaması yapıldı. Açıklamada verilen sözler basına da deklare edildi ve o da şuydu; Kürt meselesinin çözüm adresi olarak TBMM'ni adres göstermeleridir. Bunun dışında ne HDP'nin ne de CHP'nin verdiği bir söz yoktur. Asla kapalı kapılar ardında konuşulmuş vaatler, sözler verilmedi. 

 

Seçim çalışması
Eken, seçim çalışmaları kapsamında bölgedeki kanaat önderleri ile görüşmeler gerçekleştiriyor / Fotoğraf: Twitter

 

"Karşılıklı fedakarlık gösterilirse Kürt sorunu çözülür"

Peki bir bölge insanı olarak Kemal Bey'in Kürt sorununu çözeceğini düşünüyor musunuz?

Kürt sorununun çözümü konusunda Polyanna olmamak lazım. Bu yüzlerce, binlerce yıldır süren bir problemdir. Bunun TBMM'ye taşınması çözüm yolunda çok büyük bir adım olacak. Sonrasında bütün Türkiye, bütün siyasi partiler emek sarf ederek, herkes karşılıklı fedakarlıkta bulunarak çaba gösterirse Kürt sorunu çözülür. Belki aylar değil, belki yıllar sürecek bir sürecin sonunda gerçekleşecek ama biz bunu demokratik bir zeminde ve Meclis çatısı altında şeffaf bir şekilde konuşup, tartışırsak çözümün olacağı konusunda umutluyum.

"Burada 'mutlak butlan' söz konusu"

Bir iktisatçı olarak Kemal Bey'in sözünü ettiği 418 milyar doları geri alması mümkün mü, nasıl?

Evet mümkündür. Şöyle; bu 418 milyar doların çalınması ancak ve ancak nasıl mümkün olurdu? Kapitülasyon verilerek, itiraz mercilerin de İngiliz mahkemeleri olması halinde ancak bu paralar çalınabilirdi. Ve AKP bu projelerin altına imza attığı zaman da yetkili mahkemeler olarak Londra mahkemelerini yetkili kıldı. Kemal Bey bunları hukuki yollardan takip edecek ve 418 milyar doları alacak. Nasıl alacak? Hukukta gabin diye bilenen bir kavram var. Gabin aşırı yararlanma anlamına geliyor. Yani iki taraf arasında bir sözleşme yapılmışsa ve taraflardan biri diğerinin zayıflığında ya da kastından ötürü aşırı bir şekilde yarar sağlamışsa o sözleşme mutlak butlanla yok hükmündedir. Burada mutlak butlan (borçlar hukuku, ticaret hukuku, idare hukuku, medeni hukuk gibi alanlarda sıkça kullanılan bir terim) söz konusudur. Uluslararası mahkemelerde bunların üzerine gidilecek hem hukuki hem iktisadi hem ahlaki hem de siyasi açıdan çaba sarf edilecek ve o paralar Türkiye'ye getirilecek.

 

Seçim çalışması
Eken, bölgedeki sivil toplum kuruluşlarına da ziyaretler gerçekleştiriyor / Fotoğraf: Twitter

 

"Kılıçdaroğlu yüzde 70 ile kazanacak"

Kılıçdaroğlu ve Erdoğan arasında geçmesi beklenen cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin tahmininiz nedir?

Kılıçdaroğlu seçimi yüzde 70 ile kazanacak. Sosyal medya üzerinden birçok kişiyle takım elbisesine iddiaya girdim. Eğer kaybedersem 2 bin civarında takım elbise kaybedeceğim.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Türkiye'nin her tarafında Kılıçdaroğlu'nun rüzgarı var. Bu rüzgarın durması söz konusu bile değil. 14 Mayıs'ta bu rüzgarla seçim kazanılacak, devam edecek ve bununla ülke güçlendirilmiş demokratik parlamenter sisteme evrilecek. Kılıçdaroğlu rüzgarı esiyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU