Temelli: 19 Ağustos sivil darbesi, 12 Eylül darbe geleneğinin devamıdır

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, kayyumlara ilişkin yaptığı basın toplantısında, “Alınan belediye başkanlıkları Mardin, Diyarbakır ve Van'dır ama saldırı Trabzon'adır, Bursa'yadır, Ankara'yadır, tüm Türkiye'yedir” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli / Fotoğraf: AA

İçişleri Bakanlığınca, Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Başkanları görevlerinden uzaklaştırıldı, belediyelere kayyum atandı.

Karar sonrası Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin Büyükşehir Belediyesine Mardin Valisi Mustafa Yaman, Van Büyükşehir Belediyesine ise Van Valisi Mehmet Emin Bilmez belediye başkan vekili olarak görevlendirildi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyum atanması sonrası toplanan olağanüstü Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısına verilen arada Genel Merkezi binasında basın açıklaması yaptı.

“İktidar ülkeyi kayyumsuz yönetemiyor”

19 Ağustos’un Türkiye’nin tarihine kara sayfa daha eklendiğini ifade eden Eş Genel Başkan Temelli, “AKP-MHP bloku, Erdoğan rejimi Türkiye tarihine kara bir sayfa daha ekledi. 19 Ağustos Türkiye tarihine yeni bir sivil darbeyle geçti. Evet, böyle anılacak. Bu sabah kalktığımızda 3 büyükşehir belediye başkanımız görevden alındı ve yerlerine kayyım atandı. Kayyumsuz ülkeyi yönetemeyecek hale gelmiş bu iktidar siyaseten ben acze düştüm, yönetemiyorum artık diyor” ifadelerini kullandı.

Kayyum atamalarını 12 Eylül darbe geleneğinin devamı olarak niteleyen Temelli, darbe mekaniğinin devam ettiğini söyledi.

“Devlet hukukunu yitirmiştir”

Halkın iradesine sahip çıktığını vurgulayan Eş Genel Başkan Temelli, sözlerini şöyle sürdürdü:

Diyarbakır sokaklarında şiddet var, zulüm vardır. Belediyesine sahip çıkan iradesine sahip çıkanlara TOMA’larla, gazlarla saldırmaya devam eden bir devlet vardır. Devlet hukukunu yitirmiştir. Devlet anayasal bir devlet olmaktan uzaklaşmıştır. Devlet demokrasiye dair ne varsa tüm duyarlılığını yitirmiştir. Bu iktidar eliyle demokratik kurumlar tasfiye edilmeye çalışıyor.

Temelli, iktidarın demokrasi mücadelesinden kaçtığını belirterek, kendilerinin bu mücadeleyi sürdüreceklerini ve bunu kimseden beklemeyeceklerini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Çözümsüzlüğün kaynağı Kürt meselesine olan yaklaşımdır”

Kayyumları talimatla hareket eden kişiler olarak tanımlayan Temelli, devamında şunları söyledi:

Kendilerini oraya atayanın fotoğrafını asarak biat etmişlerdir. Orada halkın iradesi yoktur. Türkiye Kürt meselesini çözmeden demokrasi meselesini çözemiyor. Demokrasi zemininde buluşmak bu açıdan önemli. Çözümsüzlüğün kaynağı Kürt meselesine olan yaklaşımdır. Bugün Kürt illerine yönelik bu hamlenin nedenini görmek mümkündür. Ya demokrasiden yanasınızdır ya karşısınızdır.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU