Avustralya, Çin "tehdidine" karşı savunma bütçesini artırıyor: "II. Dünya Savaşı'ndan beri görülmeyen seviyede"

Yeni programda uzun menzilli füzelere ağırlık verilecek

ABD, Avustralya'ya sattığı HIMARS sistemlerini savaşta Ukrayna'ya da göndermişti (ABD Hava Kuvvetleri)

Avustralya, Çin "tehdidine" karşı savunma bütçesini radikal şekilde artırma kararı aldı.

Yeni bütçe tasarısının sunulduğu Savunma Stratejik Değerlendirme raporunda, ülkenin artık "füze çağında" kendisini sadece coğrafi konumu sayesinde korumasının imkansız hale geldiği belirtildi. 

Raporda, Çin Donanması'nın Güney Çin Denizi'ndeki nüfuzunu artırdığına dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi: 

Çin, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana herhangi bir ülkenin gerçekleştirdiği en büyük ve en iddialı askeri yığınağı hazırladı. Bu, Hint-Pasifik bölgesinde Çin'in stratejik hedeflerine dair şeffaflığın veya güvencenin sağlanmadığı bir ortamda gerçekleşiyor.

Avustralya Savunma Bakanı Richard Marles, rapordaki bulgulardan yola çıkarak, silahlı kuvvetlerin kara tabanlı zırhlı birliklerden, "uzun menzilli vuruş kapasitelerine geçmesi ve mermilerin de Avustralya'da üretilmesi gerektiğini" söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Marles, 500 kilometrelik menzili aşan hassas saldırı füzelerinin orduya gelecekte ihtiyaç duyacağı saldırı kapasitesini sağlayacağını belirtti. 

Bakan, ordunun ABD üretimi Yüksek Hareket Yetenekli Topçu Roket Sistemleri'ne (HIMARS) ağırlık vereceğini ve bunlarla ilgili satın alma işlemlerinin hızlandırılacağını da söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, geçen ay Avustralya'ya 895 milyon dolar değerindeki anlaşma kapsamında 220 seyir füzesi gönderileceğini duyurmuştu.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese de savunma bütçesinin artırılmasının ülkeyi daha güvenli ve hazır hale getireceğini belirterek, "Geleceğin bizi şekillendirmesini beklemek yerine, biz geleceği şekillendireceğiz" dedi.

Albanese, rapordaki gereklilikler doğrultusunda yaklaşık 12 milyar dolarlık yatırım yapılacağını da bildirdi.
 


ABD'nin önde gelen yayın kuruluşlarından CNN, söz konusu yatırımla Avustralya'nın "II. Dünya Savaşı'ndan beri en kapsamlı askeri hazırlığına başladığını" belirtti. 

Düşünce kuruluşu Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü'nden Malcolm Davis ise söz konusu adımın Çin - Tayvan gerginliğinin arttığı dönemde atıldığına dikkat çekti.

Birleşik Krallık'ın kamu yayımcısı BBC'ye konuşan Davis, şu ifadeleri kullandı: 

Yapmaya çalıştığımız şey, Çin'i Tayvan ve Güney Çin Denizi'ndeki amaçları da dahil politik hedeflerine ulaşmak için güç kullanmaktan caydırmaktır. Yani bu mesele temelde caydırıcılıkla ilgili. Ancak Ukrayna'da gördüğümüz gibi caydırıcılık başarısız olabilir. Bu nedenle de karşılık vermeye hazır olmanız lazım. Yaptığımız yatırımlar muharebe alanımızı önemli ölçüde genişletecektir.



Independent Türkçe, BBC, CNN 

DAHA FAZLA HABER OKU