Silikon Vadisi Bankası'nın çöküşü üç şeyi korkunç bir şekilde netleştirdi

İklim teknolojisinin batmak için çok büyük hale gelmesinin yanı sıra çılgın bir hafta sonundan alınacak iki ağır ders daha var

(Reuters)

Silikon Vadisi Bankası'nın batışı (SVB), Lehman Brothers'ın iflas edişine benzemiyor.

Hafta sonu boyunca SVB'nin çöküşünü aykırı bir durum olarak göstermek için büyük çaba sarf eden düzenleyiciler, banka yöneticileri ve medyadaki çok sayıda yorumcu, bize bunun güvencesini verdi. Ancak pazar günü şok dalgaları Wall Street'ten Londra ve Asya'ya kadar dünyanın dört bir yanına yayılırken, iklim teknolojisi gibi yepyeni ve önemli bir varlık sınıfının artık korunması gerektiği, korkunç bir şekilde belirginleşti.

İklim girişimlerinin ve onları yatırımlarıyla destekleyen risk sermayedarlarının SVB'de yoğunlaşması, ABD'nin en büyük 16. bankasını bir felakete karşı özellikle savunmasız hale getirdi, çünkü mevduatlarının neredeyse tamamı yönetimin genellikle küçük ölçekli mevduat sahipleri için sigortaladığı 250 bin dolar seviyesinin üzerindeydi. Mesele çöküşün SVB yöneticilerinin yanlış yatırım yönetimi ve risk almasının bir sonucu olması değildi. Bu durumda ABD, Birleşik Krallık ve dünyanın dört bir yanındaki müşteri kitlesinin, yenilenebilir enerji dönüşümüne adanmış yeni nesil teknoloji şirketlerinin ön saflarında yer almasıydı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sonunda, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri, SVB'nin varlıklarını 14 Mart'ta piyasa açılmadan önce satamayınca, ABD yönetiminin Lehman sırasında yapmadığı şeyi yapmaya karar verdi. Destek olup krize müdahale etmek. Buna karşın Britanya hükümeti SVB'nin Birleşik Krallık'taki varlıklarını HSBC HSBC %-2.67↓ PLC'ye pazartesi günü Londra'da piyasaların açılmasından sadece birkaç saat önce satabildi.

Sunrun RUN %-8.23↓ gibi güneş enerjisi şirketlerinden, Kaliforniya'nın şarap endüstrisine ve Roku ROKU %-2.10↓ ve stabil kripto paradan (USDC) çok sayıda Çinli girişime kadar artık paralarına erişebilen ve tehlikede olmayan iklim teknolojisi şirketleri için pazar gecesi rahat bir nefes alma zamanıydı. Kimse, iklim teknolojisi girişimlerinden ve paralarını onlara bağlayan risk sermayedarlarından daha fazla rahatlamadı.

Ancak pazartesi günü sert düşen piyasalar bize risk alanlara garanti vermenin de bir risk olduğunu hatırlattı. SVB'nin ve ardından pazar gecesi aniden Signature Bank'ın şaşırtıcı bir hızla çökmesi, benzer yoğunlaşmış mevduat tabanlarına sahip olabilecek daha küçük, bölgesel ABD bankaları için kötüye işaret. Özellikle First Republic FRC %-63.28↓ 14 Mart'ta ağır bir darbe aldı.

Devam eden bu çöküşten çıkarılacak üç ders var. Bunlardan ilki, iklim teknolojisinin çok çeşitli ve çok yönlü bir girişimciler ve teknolojiler topluluğu olmasına rağmen, arkasındaki finansmanın sıkı bir şekilde yoğunlaşmış olmasıdır. Bu nispeten yeni bir varlık sınıfı ve en azından şimdilik, Biden yönetimi altında, sigortalanacak kadar önemli görülüyor. Mevcut soru, karbon giderme ve depolama şirketlerinden bataryalara, güneş ve rüzgar enerjisine kadar varlık sınıfı büyüdükçe bunun ne anlama geldiği.

4 yıllık bir girişim ve özel yatırım piyasaları alanında önde gelen araştırma şirketlerinden biri olan KingsCrowd'un kurucusu ve CEO'su Chris Lustrino, "Bu ortamda sermaye toplamak zaten olduğundan daha da zorlaşacak" dedi.

Zor bir ortam ama tek yapabileceğimiz ilerlemeye devam etmek.

İkincisi yanlış yatırım yönetimi olsun ya da olmasın, kriz, Fed'in enflasyonla mücadele için yürüttüğü amansız kampanyaya bağlı olarak hızla yükselen faiz oranlarının doğrudan bir sonucudur. Yükselen faiz oranlarının ekonomi üzerinde gecikmeli bir etkisi var, dolayısıyla mevcut artışlardan doğan tüm muhtemel zararların etkisi devam edecek. En azından bu hafta sonunun, Fed'in faiz oranlarını daha da yükseltme hevesini nihayet azaltmaya başlatması gerekiyor. Acı yukarılara tırmanıyor.

Son olarak, SVB'nin kurtarılması, siyasi bakımdan kabul edilsin ya da edilmesin, merkeziyetsizleştirilmiş bir kripto para dünyasında gerçekleşemezdi. En büyük kripto kredi kuruluşlarından biri olan Signature Bank'in destek kapsamına alınması, Fed'in kendisini yıkmaya yönelik her türlü girişim üzerindeki sürekli kontrolü hakkında çok şey anlatıyor. Ve en azından gelecek yıllarda, düzenlenmiş kripto para birimi hakkında daha fazla konuşulmasını engellemeli.

1987'deki borsa çöküşünden bu yana her büyük finansal krizi takip ettim. Her biri farklıydı ama hepsinde yatırımcıların gerçek olamayacak kadar iyi olduğuna inanmaya başladıkları belirli bir varlık sınıfı üzerinde yapılan aşırı spekülasyonlar söz konusuydu. Şimdiyse bu, düşük faizli Hazine tahvilleri. Son kriz, 1990'ların başındaki bankacılık çöküşünü hatırlatıyor; bir süre her hafta Fed bankaları kapatıyor, cuma öğleden sonraları mevduat sahipleri çaresiz bir dehşet içinde bakarken banka şubelerinin etrafına sarı bantlar geriyordu.

Bu kez savunmasız olanlar emlak yatırımcıları yerine, en önemli yeni teknolojilerdeki yatırımcılar ve girişimciler. Kurtarılmayı hak edip etmediklerini ve bunun gelecekteki yatırımcılar ve varlık sınıfları için ne anlama geldiğini tartışabiliriz. Ancak bu durumda paranın arkasındaki iklim teknolojisi ve onun dünyamız üzerindeki muhtemel daha geniş etkisi adına, bu doğru bir karardı.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU