Yapay zeka, it dalaşında Çinli savaş pilotunu 90 saniyede yendi

"Yapay zekanın kral olacağı hava savaşı dönemi ufukta"

Çin'in yapay zeka kontrollü uçağı görüntüde kırmızı daire içinde gösteriliyor. Uçak yakın mesafeli hava savaşında bir insan pilotu yendi (Aerodinamik Araştırma ve Geliştirme Merkezi)

Çinli askeri araştırmacılar, yapay zeka ve gerçek insanlar tarafından uzaktan kontrol edilen iki savaş uçağını gerçekten "savaştırdıklarını" söylüyor.

Orduya bağlı Aerodinamik Araştırma ve Geliştirme Merkezi'nden araştırmacılar, yapay zekanın sadece 90 saniyede insan pilotu yenmeyi başardığını belirtiyor.

Çin'de yayın yapan Acta Aeronautica et Astronautica Sinica adlı bilimsel dergide yayımlanan deneyde iki küçük, sabit kanatlı insansız hava aracı kullanıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uçaklar birbiriyle yakın mesafede çeşitli manevralar yaparak çatıştı. İngilizcede "dogfight" diye bilinen bu tarza Türkçede "it dalaşı" adı veriliyor.

İt dalaşına girişen savaş uçakları, genellikle birbiri çevresinde burgu gibi dönüşler ve taciz manevraları yapıyor. Bu çatışma, bir uçağın diğerini vurabilecek konuma gelme veya diğer uçak tarafından şekilde konumlanmaya çalışmasıyla ilerliyor.

Çinli araştırmacılar işte bu tür bir çatışmada insan pilotun yapay zekadan kaçamadığını belirtiyor.

27 Şubat'ta yayımlanan makalede "Yapay zekanın kral olacağı hava savaşı dönemi ufukta" ifadeleri yer aldı:

Özerk karar verme yeteneklerine sahip uçaklar, reaksiyon hızı açısından insanlardan bütünüyle daha iyi performans gösterebilir.

Araştırmacılar, hava araçları arasındaki çatışmaların yüzde 25 ila 40'ının gelecekte yakın mesafeden gerçekleşeceğine inanıyor:

Yakın menzilli savaş üzerine araştırmalar uygulamada çok önemli olacak.

 

Independent Türkçe, South China Morning Post, Futurism

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU