ABD-İran savaşında 15. gün: ABD Hark Adası'nı hedef aldı

İran ve Hizbullah'ın füze ve roket saldırıları nedeniyle İsrail'in kuzeyinde alarmlar çaldı

İsrail saldırılarına misilleme olarak İran'dan fırlatılan füzeler, Suriye'nin Dera kenti semalarında görüntülendi / Fotoğraf: AA

Trump: Hürmüz Boğazı üzerinden petrol tedarik eden ülkeler bu geçidin güvenliğini sağlamalı

ABD Başkanı Donald Trump, Hürmüz Boğazı'nın güvenliğinin "buradan petrol tedarik eden ülkeler tarafından" sağlanması gerektiğini belirtti.

Trump, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, dünya petrolünün önemli bir payının taşındığı Hürmüz Boğazı'nın güvenliğinin nasıl sağlanması gerektiğine dair görüşlerini paylaştı.

Paylaşımında ABD-İsrail'in İran'a saldırılarına değinen Trump, "ABD, İran'ı hem askeri ve ekonomik açıdan hem de diğer her bakımdan yenilgiye uğratmış ve tamamen darmadağın etmiştir." iddiasında bulundu.

Trump, "Hürmüz Boğazı üzerinden petrol tedarik eden ülkeler bu geçidin güvenliğini sağlamalıdır." yorumunu yaparak, ABD'nin de bu ülkelere büyük ölçüde yardım edeceğini belirtti.

"ABD ayrıca, her şeyin hızlı, sorunsuz ve iyi bir şekilde ilerlemesi adına söz konusu ülkelerle koordinasyon içinde çalışacaktır." ifadesini kullanan Trump, bu sürecin başından itibaren bir ekip çalışması şeklinde olması gerektiğini ancak bundan sonra "öyle olacağını" vurguladı.

ABD Başkanı, bu yönde ortaya konacak çabanın dünyayı "uyum, güvenlik ve kalıcı barış paydasında bir araya getireceği" görüşüne yer verdi.

Bahreyn’de İran saldırısına övgü ve yalan haber paylaştığı iddiasıyla 6 kişi gözaltına alındı

Bahreyn İçişleri Bakanlığı, İran’ın saldırılarını öven ve yalan haberler paylaşan 6 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Elektronik Suçlarla Mücadele Birimi’nin, sosyal medya hesaplarında İran saldırılarını öven, halkı yanıltıcı ve korku veren videolar paylaşan 6 kişiyi tespit ettiği belirtildi.

Paylaşımların kamuoyunu yanıltma ve ülke güvenliği ile kamu düzenine zarar verme amacı taşıdığı belirtilen açıklamada, söz konusu kişilerin gözaltına alındığı, gerekli yasal işlemlerin uygulandığı ve şüphelilerin savcılığa sevk edildiği ifade edildi.

Açıklamada, vatandaşların resmi kaynaklardan bilgi almaları ve doğrulanmamış haber veya videoları paylaşmamaları çağrısı yapılarak, yasal sorumluluklardan kaçınmamanın ve ülke güvenliğini korumanın önemi vurgulandı.

Kamikaze İHA saldırılarının ardından Erbil’deki petrol rafinerisinde yangın çıktı

Irak’ın Erbil kentindeki Lanaz Petrol Rafinerisi'ne kamikaze insansız hava aracıyla (İHA) saldırı yapıldığı ve tesiste yangın çıktığı bildirildi.

AA muhabirinin görgü tanıklarından aldığı bilgiye göre, kamikaze İHA ile Lanaz Petrol Rafinerisi'ne saldırı düzenlendi.

Saldırının ardından patlama sesleri duyuldu ve tesiste yangın çıktı.

Öte yandan sosyal medyada yer alan görüntülerde, kamikaze İHA saldırısı sonrası tesiste büyük bir patlama olduğu ve dumanlar çıktığı görülüyor.

Resmi makamlardan saldırıya ve can kaybı olup olmadığına ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

CENTCOM: C-130 pilotları, Epik Öfke Operasyonu esnasında Orta Doğu genelinde savaşan birliklere ikmal ulaştırıyor

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), "ABD Hava Kuvvetleri'ne ait C-130 pilotları, Epik Öfke Operasyonu esnasında Orta Doğu genelinde savaşan birliklere ikmal ulaştırıyor" açıklamasını yaptı.

CENTCOM'un resmi X hesabından yapılan paylaşımda, "ABD Hava Kuvvetleri'ne ait C-130 pilotları, Epik Öfke Operasyonu esnasında Orta Doğu genelinde savaşan birliklere ikmal ulaştırıyor. İkmal ekipleri, ihtiyaç duyulan her yerde ve her an mücadelede destek sağlıyor" ifadelerine yer verildi.

Abbas Arakçi: Övülen ABD güvenlik şemsiyesinin delik deşik olduğu ortaya çıktı

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, "Övülen ABD güvenlik şemsiyesinin delik deşik olduğu ve caydırmak yerine sorunlara davetiye çıkardığı ortaya çıktı. ABD şimdi Hürmüz Boğazı'nı güvenli hale getirmek için diğer ülkelere, hatta Çin'e bile yalvarıyor" dedi. İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, resmi X hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

Övülen ABD güvenlik şemsiyesinin delik deşik olduğu ve caydırmak yerine sorunlara davetiye çıkardığı ortaya çıktı. ABD şimdi Hürmüz Boğazı'nı güvenli hale getirmek için diğer ülkelere, hatta Çin'e bile yalvarıyor. İran, kardeş komşularını yabancı saldırganları sınır dışı etmeye çağırıyor; zira bu ülkelerin tek kaygısı İsrail.

İsrail ordusu, İran’a saldırılar düzenleyen savaş jetinin düşürülmekten son anda kurtulduğunu ileri sürdü

İsrail ordusu, İran'a saldırılar düzenleyen savaş uçağının düşürülme girişiminden son anda kurtulduğunu iddia etti.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İran semalarında saldırı uçuşları gerçekleştiren İsrail savaş jetinin pilotunun hızlı reaksiyonuyla düşürülmekten son anda kurtulduğu belirtildi.

İsrail savaş uçağının tipi ve modeline ilişkin detaylı bilgi paylaşılmayan açıklamada, olayın incelendiği ve elde edilen bulgular doğrultusunda değerlendirmelerin yapıldığı aktarıldı.

Kuveyt ve Suudi Arabistan’da İHA ve füze saldırıları engellendi: Ürdün'de de sirenler çaldı

Kuveyt, insansız hava aracı (İHA) ve füze saldırılarına karşı hava savunma sistemlerinin devreye girdiğini bildirirken, Suudi Arabistan iki İHA’nın düşürüldüğünü açıkladı. Ürdün’de ise hava saldırısı sirenleri çaldı.

Kuveyt ordusunun, sosyal medya platformundaki hesabından yapılan açıklamada, “Kuveyt hava savunması şu anda düşman füze ve İHA saldırılarına karşı koyuyor.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, duyulan patlama seslerinin hava savunma sistemlerinin düşman unsurları engellemesinden kaynaklandığı belirtilerek, vatandaşlardan resmi makamların güvenlik talimatlarına uymaları istendi.

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ülkenin doğu bölgesinde iki İHA’nın hava savunma sistemlerince düşürüldüğünü duyurdu. Açıklamada, İHA’ların kaynağına ilişkin bilgi paylaşılmadı.

Öte yandan Ürdün’de hava saldırısı sirenlerinin yeniden çaldığı bildirildi.

ABD Büyükelçiliği Amerikalıları Irak'tan ayrılmaya çağırdı

ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği , büyükelçilik binasına gece düzenlenen füze saldırısının ardından Cumartesi günü güncellenen güvenlik uyarısında, ABD vatandaşlarının Irak'ı derhal terk etmesi gerektiğini belirtti .

Büyükelçilikten yapılan açıklamada, "İran'la bağlantılı terörist milis gruplarının oluşturduğu önemli tehdit göz önüne alındığında, Irak'ta kalmayı tercih eden ABD vatandaşlarının bu kararlarını yeniden gözden geçirmeleri şiddetle tavsiye edilir" denildi.

İran'ın İsfahan kentindeki bir fabrikaya düzenlenen saldırıda 15 kişi öldü

Fars haber ajansının bildirdiğine göre, Cumartesi günü İran'ın merkezindeki İsfahan kentinde bir fabrikaya düzenlenen füze saldırısında en az 15 kişi hayatını kaybetti.Isıtıcı ve buzdolabı üreten fabrikada grev başladığı sırada içeride işçiler bulunuyordu. Ajans, saldırının Amerika ve İsrail'in füzesi nedeniyle gerçekleştiğini söyledi. İsrail ordusu olayla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Beyaz Saray: ABD-İsrail'in İran'a saldırılarında "muazzam sonuçlar" alındı

Beyaz Saray, ABD-İsrail'in İran'a saldırılarının "muazzam sonuçlar" verdiği iddiasında bulundu.

Beyaz Saray'ın X'te yaptığı açıklamada, ABD-İsrail'in İran'a saldırılarına ilişkin yapılan açıklamada "İran'ın balistik füze kapasitesi fiilen yok edildi. Donanmalarının muharebe gücünün etkisiz olduğu değerlendirildi. İran üzerinde tam ve mutlak hava üstünlüğü sağlandı." ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, ABD-İsrail'in Tahran yönetimine yönelik 28 Şubat'ta başlayan ve 15'inci gününü tamamlayan saldırılarında "muazzam sonuçlar" alındığı ileri sürüldü.

Ayrıca açıklamada yer alan görsel paylaşımda, gelinen nokta itibarıyla, İran'ın dron saldırılarında "yüzde 95 azalma yaşandığı", donanmasına ait gemilerin yüzde 90'ından fazlasının "imha edildiği veya batırıldığı" ve toplamda İran'daki hedeflere yönelik "6 binin üzerinde saldırı gerçekleştirildiği" bilgilerine yer verildi.

Trump: Birçok ülke Hürmüz Boğazı'na savaş gemileri gönderecek

 ABD Başkanı Donald Trump, birçok ülkenin, Hürmüz Boğazı'nın açık ve güvenli kalmasını sağlamak amacıyla bölgeye savaş gemilerini göndereceğini ileri sürdü. Trump, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ABD-İsrail'in İran'a yönelik saldırılarıyla ilgili son gelişmeleri paylaştı. ABD Başkanı, "Özellikle İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatma girişiminden etkilenen birçok ülke, Boğaz'ın açık ve güvenli kalmasını sağlamak amacıyla, ABD ile eşgüdüm içinde bölgeye savaş gemileri gönderecek." ifadesine yer verdi.  İran'ın askeri kapasitesinin tamamının yok edildiğini öne süren Trump, bununla birlikte, Tahran yönetiminin hala Hürmüz Boğazı'nın herhangi bir noktasına "insansız hava aracı gönderme, boğaza mayın döşeme ya da kısa menzilli füze fırlatma" kapasitesinin bulunduğunu belirtti.

Trump, "Umarız Çin, Fransa, Japonya, Güney Kore, Birleşik Krallık ve bu yapay kısıtlamadan etkilenen diğer ülkeler bölgeye gemi gönderir. Böylece Hürmüz Boğazı, askeri gücü tamamen felce uğratılmış bir ulus (İran) tarafından artık bir tehdit unsuru olmaktan çıkar." değerlendirmesinde bulundu. Bu süre zarfında ABD'nin, İran'ın kıyı şeridini bombardımanlarla "yerle bir etmeye" ve İran'a ait gemileri de "aralıksız olarak sulara gömmeye" devam edeceğini kaydeden Trump, "Öyle ya da böyle, Hürmüz Boğazı'nı çok yakında yeniden açık, güvenli ve özgür bir hale getireceğiz." ifadesini kullandı.

BAE’nin Erbil Konsolosluğu'na yapılan İHA saldırısında 2 konsolosluk çalışanı yaralandı

Irak'ın Erbil kentindeki Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Konsolosluğu'na düzenlenen insanız hava aracı saldırısında 2 kişinin yaralandığı açıklandı. BAE Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Erbil Konsolosluğu'nun İHA ile hedef alınması sonucunda, 2 güvelik görevlisinin yaralandığını duyurdu. Konsolosluk binasının bir hafta içinde iki kez saldırının hedefi olduğu belirtilen açıklamada, Bağdat ve Erbil’den saldırıları araştırıp sorumluların hesap vermesini sağlamak için gerekli adımları atması istendi. Diğer yandan bölgede yayın yapan Rudaw televizyonuna göre, bugün Erbil’de 10’dan fazla insansız hava aracı saldırısı düzenlendi. Erbil’deki BAE Konsolosluğuna düzenlenen İHA saldırısında 2 Nepalli konsolosluk personelinin yaralandığı aktarıldı.

İran'dan atılan füze İsrail’in güneyindeki Eylat kentine doğrudan isabet etti

İran'dan ardı ardına yapılan iki misillemede füzelerden biri İsrail’in güneyindeki Eylat kentine doğrudan isabet ederken, iki kişi yaralandı. İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı'ndan yapılan açıklamada, İran'dan atılan füzeler nedeniyle Eylat kentinde biri ağır iki kişinin yaralandığı duyuruldu. Açıklamada, hastaneye kaldırılan yaralıların vücuduna şarapnel isabet ettiği belirtildi. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, İran’dan atılan füzelerden birinin Eylat kentinde bir eve hızla düştüğü görüldü. İsrail polisinin füzenin isabet ettiği yapının etrafını kordonla çevrelediği görülürken, ordunun olayı araştırdığı bildirildi. İsrail ordusundan misillemeye ilişkin yapılan açıklamada, İran'dan yeni füze saldırısının tespit edildiği bildirildi. Misilleme tehdidi altındaki bölgelerde cep telefonlarına uyarı gönderilirken, açıklamada halktan sığınaklara girmeleri istendi.

Misillemenin ardından Tel Aviv'de sirenler çalarken şiddetli patlama sesleri duyuldu. İsrail ordusunun misillemenin sona erdiğini duyurmasından yalnızca birkaç dakika sonra işgal altındaki Doğu Kudüs'te de sirenler devreye girdi. Doğu Kudüs'te İran misillemesi nedeniyle hava savunma sistemlerinin devreye girdiği görüldü. İşgal altındaki Doğu Kudüs semalarından çok sayıda güçlü patlama sesi duyuldu.

Trump: Hark Adasındaki tüm askeri hedefleri yok ettik

ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın Hark Adası'nı hedef aldıklarını belirterek, buradaki "tüm askeri hedeflerin tamamen yok edildiğini" savundu.ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulundu.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığının (CENTCOM) Orta Doğu tarihinin en şiddetli hava saldırılarından birini gerçekleştirdiğini ileri süren Trump, "İran'ın en değerlisi olan Hark Adası’ndaki tüm askeri hedeflerin tamamen yok edildiğini" iddia etti.

Trump, adadaki petrol altyapısına saldırılmamasını tercih ettiğini ancak Hürmüz Boğazı'ndan gemilerin serbest ve güvenli geçişine müdahale edilirse bu kararını yeniden değerlendireceğini kaydetti.

Fars Haber Ajansı: Hark Adası'nda petrol altyapısının zarar görmedi

Fars Haber Ajansı, ABD'nin hava saldırılarına hedef olan Hark Adası'ndaki son durumu aktardı.

ABD'nin saldırılarının ardından 15'ten fazla patlama sesi duyulan adada, petrol altyapısının zarar görmediği kaydedildi.

Söz konusu saldırılarda, İran Ordusu'na ait hava savunma sistemine, Cevşen Deniz Üssü'ne, havaalanı kontrol kulesine ve kıta sahanlığı helikopter hangarına zarar verilmeye çalışıldığı ifade edildi.

Yoğun dumanın gözlemlendiği Hark Adası'nda, hava savunma sisteminin birkaç saat sonra faaliyete geçtiği bildirildi.

ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın Hark Adası'nı hedef aldıklarını belirterek, buradaki "tüm askeri hedeflerin tamamen yok edildiğini" savunmuştu.

Trump, adadaki petrol altyapısına saldırılmamasını tercih ettiğini ancak Hürmüz Boğazı'ndan gemilerin serbest ve güvenli geçişine müdahale edilirse bu kararını yeniden değerlendireceğini ifade etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran'dan ardı ardına misilleme: Tel Aviv ve Kudüs’te şiddetli patlama sesleri duyuldu

İran'dan ardı ardına yapılan iki misilleme nedeniyle İsrail’in başkenti Tel Aviv ve işgal altındaki Doğu Kudüs'te şiddetli patlama sesleri duyuldu.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İran’dan atıldığı tespit edilen füzeleri önlemek için hava savunma sistemlerinin devreye girdiği bildirildi.

Misilleme tehdidi altındaki bölgelerde cep telefonlarına uyarı gönderilirken, açıklamada halktan sığınaklara girmeleri istendi.

Tel Aviv’de sirenlerin çalmasının ardından şiddetli patlama sesleri duyuldu.

İsrail ordusunun misillemenin sona erdiğini duyurmasından yalnızca birkaç dakika sonra işgal altındaki Doğu Kudüs’te sirenler devreye girdi.

Doğu Kudüs’te İran misillemesi nedeniyle hava savunma sistemlerinin devreye girdiği görüldü.

İşgal altındaki Doğu Kudüs semalarından çok sayıda güçlü patlama sesi duyuldu.

İsrail Savunma Bakanı Katz'dan, İran'a saldırılarda "kritik aşamaya geçtikleri" açıklaması

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz,  Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir ve İsrail Askeri İstihbarat Dairesi (AMAN) Başkanı Shlomi Binder ile durum değerlendirme toplantısı yaptı.

İran'a saldırıları şiddetlendirdiklerini vurgulayan Katz, ABD'nin Tel Aviv yönetimine, saldırıları sona erdirmesi için bir hafta süre verdiği yönündeki haberlere rağmen "saldırıların gerekli görüldüğü sürece devam edeceğini" ileri sürdü.

Katz, İran'da rejim değişikliğinin ise ancak halkın harekete geçmesi halinde mümkün olabileceğini belirtti.

Israel Hayom gazetesinin siyasi bir kaynağa dayandırdığı haberinde, "İran rejiminin değişme ihtimalinin düşük olduğu ve ABD'nin Tel Aviv yönetimine İran'a yönelik saldırıları sona erdirmek için bir hafta süre tanıdığı" iddia edilmişti.

Gazeteye konuşan kaynak, rejim değişikliği için kara saldırıları ya da İran'da protestoların tekrar başlamasının gerekli olduğunu ifade etmiş ve bunların yakın vadede gerçekleşmesini beklemediklerini belirtmişti.

İranlı yetkiliden, "İsrail'e İHA desteği veren Ukrayna, İran için meşru hedeftir" açıklaması

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı İbrahim Azizi, İsrail'e insansız hava aracı (İHA) desteği veren Ukrayna'nın İran'a karşı "fiilen savaşa dahil olarak meşru hedef olduğunu" söyledi.

Azizi, X şirketinin sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, "Başarısız Ukrayna, İsrail rejimine insansız hava aracı desteği sağlayarak, fiilen savaşa dahil olmuş ve Birleşmiş Milletler Şartı'nın 51. maddesi uyarınca tüm topraklarını İran için meşru bir hedef haline getirmiştir." ifadelerini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, İran'a karşı bölgeye İHA ve uzman ekip gönderdiklerini duyurmuştu.

BAE: İran'dan atılan 9 balistik füze ve 33 insansız hava aracını engelledik

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada konuya ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, BAE hava savunmasının bugün İran'dan fırlatılan 9 balistik füze ve 33 insansız hava aracını engellediği kaydedildi.

Bakanlığın açıklamasında, İran'ın saldırılarının başlamasından bu yana, BAE hava savunmasının 294 balistik füze, 15 seyir füzesi ve 1600 insansız hava aracını engellediği ifade edildi.

Açıklamada, bu saldırılar sonucunda Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan, Nepal ve Bangladeş vatandaşlarından 6 kişinin hayatını kaybettiği, BAE, Mısır, Sudan, Etiyopya, Filipin, Pakistan, İran, Hindistan, Bangladeş, Sri Lanka, Azerbaycan, Yemen, Uganda, Eritre, Lübnan, Afganistan, Bahreyn, Komor Adaları, Türkiye, Irak, Nepal, Nijerya, Umman, Ürdün, Filistin, Gana, Endonezya ve İsveç vatandaşlarından 141 kişinin hafif ila orta derecede yaralandığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca, Savunma Bakanlığının, devletin egemenliğini, güvenliğini ve istikrarını korumak, ulusal çıkarlarını ve yeteneklerini güvence altına almak amacıyla, her türlü tehditle başa çıkmaya ve devletin güvenliğini sarsmayı hedefleyen her şeye kararlılıkla karşı koymaya tamamen hazır olduğu vurgulandı.

İran Genelkurmay Başkanlığı: ABD'nin Abraham Lincoln uçak gemisi bölgeden kaçtı

İran Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Ebulfazl Şikarçi, ABD'nin bölgedeki USS Abraham Lincoln uçak gemisinin etkisiz hale getirildiğini ve operasyonel menzilden kaçtığını iddia etti.

İran medyasında yer alan haberlere göre Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Şikarçi, bölge ülkelerinin ABD'ye güvenmemesi gerektiğini söyledi.

"Amerika'nın kukla gücüne güvenmeyin. Kendi zayıf ordularını bile savunamayan Amerikalılar, Müslüman ülkelerin ve bölgenin güvenliğini sağlayamazlar." diyen Şikarçi, "ABD ve Siyonistlerin önderliğindeki küfür, şirk ve fitneye karşı İslam dünyasının birleşmesi" çağrısında bulundu.

Şikarçi, ABD'nin bölgedeki USS Abraham Lincoln uçak gemisinin de İran Silahlı Kuvvetleri tarafından hedef alındığını söyledi.

İranlı Sözcü, "ABD'nin en büyük savaş gemisi olan ve adını kullanarak Müslümanlara terör estiren ve kaynaklarını yağmalayan Abraham Lincoln, Müslüman ülke İran'ın gücüyle etkisiz hale getirildi ve tarihi bir yenilgiyle operasyonel menzilden kaçmak zorunda kaldı." ifadelerini kullandı. İranlı komutan, uçak gemisinin ABD'ye doğru dönüş yoluna geçtiğini söyledi.

İran ordusu: İsrail askeri istihbaratını ve bazı hava üslerini İHA'larla hedef aldık

İran ordusundan saldırılara dair açıklama yapıldı. Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

Sevgili İran'ımızın cesur ve şehit komutanları anısına, bu sabah işgal altındaki topraklarda bulunan Aman İstihbarat Teşkilatı, 8200 siber operasyon ve veri işleme birimi ve işgalci rejimin bir dizi savaşçısının toplanma yeri, İran İslam Cumhuriyeti Ordusu tarafından İHA saldırılarıyla hedef alındı.

Saldırıların devam edeceği ve "düşmanlardan İran vatandaşlarına karşı işledikleri suçların intikamının alınacağı" belirtildi.

BAE'nin Fuceyra Limanı'na düzenlenen İHA saldırısının ardından bazı petrol faaliyetleri durduruldu

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Fuceyra kentinde insansız hava aracı (İHA) saldırısı sonucu çıkan yangın nedeniyle bazı petrol faaliyetlerinin durdurulduğu bildirildi.

Bloomberg'de yayımlanan habere göre Fuceyra Limanı'nda İHA saldırısı sonrası petrol depolama tesislerinde yangın çıktı.

Yangın nedeniyle limandaki bazı petrol yükleme faaliyetlerinin geçici olarak durdurulduğu belirtildi.

Saldırı sonucu çıkan yangın nedeniyle limandan yoğun dumanların yükseldiği görüldü.

NYT: Bahreyn'deki ABD yapımı fırlatıcıdan İran'a füze ateşlendiği görülüyor

The New York Times (NYT), Bahreyn'deki ABD yapımı fırlatıcıdan İran'a füze ateşlendiğini öne sürdü.

NYT'nin haberinde, gazete tarafından teyit edilen videoda Bahreyn'deki ABD yapımı fırlatıcıdan İran'a doğru balistik füzelerin ateşlendiğinin görüldüğü bildirildi.

Haberde, sosyal medyada paylaşılan görüntünün ABD ve İsrail'in İran'a saldırılarının başlamasından bu yana bir Basra Körfezi ülkesinden İran'a yönelik ilk teyit edilmiş saldırı olarak kayda geçtiği belirtildi.

Sosyal medyada 7 Mart'ta paylaşılan videonun gazete tarafından Bahreyn'in kuzeyindeki yerleşim bölgesi ile havalimanının yakınlarında çekildiğinin doğrulandığı kaydedilen haberde, fırlatılan iki füzenin deniz üzerinden kuzeydoğuya, İran yönüne doğru ilerlediğinin görüldüğü iddia edildi.

ABD Hava Kuvvetlerinde görev yapmış ulusal güvenlik analisti Wes Bryant ve Oslo Üniversitesinden füze uzmanı Fabian Hoffmann, videoda görüntülenen fırlatıcının ABD yapımı M142 HIMARS kamyonu olduğunu savundu.

Görüntüden füzeleri ABD ordusunun mu yoksa Bahreyn ordusunun mu ateşlediğinin anlaşılamadığı kaydedilen haberde, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığının (CENTCOM) yakın zamanda sosyal medyada yaptığı paylaşımda HIMARS fırlatıcısının fotoğraflarına ve bu silahların "İran rejimine karşı mücadelede rakipsiz bir derin vuruş kabiliyeti sağladığı" ifadesine yer verildiği belirtildi.

Bahreyn hükümeti, gazeteye yaptığı açıklamada, ordunun "hiçbir saldırı operasyonuna katılmadığını" ifade ederek, söz konusu videoda Bahreyn'deki ABD operasyonlarının gösterilip gösterilmediğine ilişkin soruya ise yanıt vermedi.

Pentagon sözcüsü de konuya ilişkin yorum yapmayı reddetti.

WSJ: İran'ın Suudi Arabistan'a yönelik saldırısında 5 ABD yakıt ikmal uçağı hasar gördü

Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin ismi açıklanmayan iki ABD'li yetkiliye dayandırdığı haberine göre, son günlerde İran'ın Prens Sultan Hava Üssü'ne düzenlediği füze saldırılarında ABD'ye ait 5 yakıt ikmal uçağı yerdeyken vuruldu.

Saldırılarda can kaybı yaşanmadığını aktaran yetkililer, uçakların tamamen imha edilmediğini ancak hasar gördüğünü ve onarım çalışmalarının sürdüğünü öne sürdü.

Haberde, söz konusu gelişmenin ardından, ABD Hava Kuvvetlerine ait hasar gören ya da imha edilen yakıt ikmal uçağı sayısının yediye yükseldiği ileri sürüldü.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından yapılan açıklamada, İran'a yönelik operasyon kapsamında görev yapan iki KC-135 yakıt ikmal uçağından birinin Irak'ın batısında düştüğü ve uçakta bulunan 6 mürettebatın hayatını kaybettiği kaydedilmişti.

ABD’nin Bağdat Büyükelçiliğine füze saldırısı düzenlendi

Irak’ın başkenti Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği yerleşkesine füze saldırısı düzenlendiği, saldırıda hasar meydana geldiği bildirildi.

AP’nin haberine göre saldırının ardından elçilik yerleşkesinden yoğun duman yükseldi.

Güvenlik kaynakları, füzelerden birinin büyükelçilik yerleşkesi içindeki helikopter pistine isabet ettiğini belirtti.

Irak merkezli "Shafaq News" ise güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, saldırıda büyükelçiliğe ait C-RAM hava savunma sisteminin tamamen tahrip edildiğini öne sürdü.

Kuveyt Ulusal Muhafızlar Başkanlığı: Bir İHA düşürüldü

Kuveyt Ulusal Muhafızlar Başkanlığı’nın, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından yapılan açıklamada, askeri güçlerin "güvenliğini sağlamakla sorumlu olduğu bir bölgede" bir İHA'yı düşürdüğü belirtildi.

Açıklamada, bu eylemin, hayati önem taşıyan yerleri korumak, güvenliği artırmak ve olası tehditlere karşı koymak amacıyla yürütülen çalışmaların bir parçası olduğu vurgulanarak, söz konusu alana ilişkin ayrıntı verilmedi.

Vatandaşlara ilgili makamlar tarafından verilen güvenlik ve emniyet talimatlarına uyma çağrısı yapılan açıklamada, İHA'nın kaynağına ilişkin bir bilgiye yer verilmedi.

Açıklamada ayrıca, ordu, polis ve itfaiye ile işbirliği içinde hareket eden güçlerin, ülkenin "güvenliğini istikrarsızlaştırmayı amaçlayan her türlü tehdide karşı koymaya tamamen hazır olduğu" vurgulandı.

Irak'taki "İslami Direniş" grubu, ABD üslerine 8 saldırı düzenlediğini belirtti

Irak'taki "İslami Direniş" olarak bilinen silahlı grup, tarafından yapılan açıklamada, son 24 saat içinde "Irak ve bölgedeki işgal (ABD) üslerine karşı" insansız hava araçları (İHA) ve füzelerle 8 saldırı gerçekleştirildiği belirtildi.

Açıklamada, daha fazla ayrıntıya yer verilmedi.

Erbil’de peş peşe patlama sesleri duyuldu

Uluslararası Erbil Havalimanı yakınlarında kamikaze insansız hava araçları (İHA) ile saldırı düzenlendi.

Hava savunma sistemlerinin faaliyete geçtiği bölgede peş peşe 5 patlama sesi duyuldu.

Saldırıda kullanılan İHA’ların hava savunma sistemlerince etkisiz hale getirildiği belirtildi.

Olaya ilişkin henüz resmi açıklama yapılmadı.

İran'ın ABD ve İsrail saldırılarına karşı misilleme başlattığı ilk günden bu yana Erbil'de neredeyse her gün patlama sesleri duyuluyor ve hava savunma sistemleri faaliyete geçiyor.

İran ordusu: Savaşın başından bu yana ABD ile İsrail’in 500 askeri noktasına saldırı düzenlendi

İran ordusu, savaşın başından bu yana ABD ve İsrail’e ait 500 askeri noktaya saldırı düzenlediklerini belirterek, 700’den fazla İHA’nın kullanıldığını bildirdi.

İran resmi haber ajansı IRNA, Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan yazılı açıklamayı yayımladı.

Açıklamada, "Savaşın başından bu yana 60 stratejik hedefe ve ABD ile İsrail’in 500 askeri noktasına saldırı düzenlendi, 700'den fazla insansız hava aracı (İHA) ve yüzlerce füze kullanıldı." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, kullanılan İHA’ların tipi ile füzelerin sayısı ve özelliklerine ilişkin bilgi verilmedi.

İran ve Hizbullah'ın füze ve roket saldırıları nedeniyle İsrail'in kuzeyinde alarmlar çaldı

İran ve Hizbullah’ın eş zamanlı füze ve roket saldırıları nedeniyle İsrail’in kuzeyindeki birçok kentte alarm sirenleri çaldı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İran’dan İsrail’e doğru füzelerin ateşlendiği ve hava savunma sistemlerinin bunları engellemeye çalıştığı bildirildi.

İsrail’in Kanal 12 televizyonu ise Hizbullah’ın da İran ile eş zamanlı olarak İsrail’e roketli saldırı düzenlediğini kaydetti.

İran ve Lübnan'dan atılan füze ve roketler nedeniyle Hayfa başta olmak üzere İsrail'in kuzeyindeki kentlerde sirenlerin çaldığı aktarılan haberde, hava savunma sistemlerinin saldırının büyük bölümünü önlediği, fakat Lübnan'dan fırlatılan roketlerden birinin İsrail'in kuzeyindeki bir yerleşim bölgesine düştüğü belirtildi.

İsrail ordusu, ülkenin kuzeyinde bir noktaya isabet eden saldırının ardından bölgede arama-kurtarma çalışmalarının yürütüldüğünü açıkladı.

Öte yandan ⁠İran Devrim Muhafızları Ordusu da bölgedeki ABD üsleri ve İsrail'in çeşitli şehirlerini hedef alan yeni saldırı dalgasının başladığını duyurdu.

İran devlet televizyonu, "Gerçek Vaat-4" operasyonunun 48. dalgasına ilişkin yapılan yazılı açıklamayı yayımladı.

Açıklamaya göre, İsrail'in kuzeyinde bulunan Celile, Golan ve Hayfa kentlerinin yanı sıra ABD'nin bölgedeki üslerine füze saldırısı başlatıldı.

Saldırılarda, ağır başlıklı Hayberşeken ve Kadr balistik füzelerinin yanı sıra kamikaze İHA'ları kullanıldı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU