TTB İkinci Başkanı Ökten: Adıyaman, Hatay ve Maraş'ta sağlık birimleri çökmüş durumda, çok ciddi ihtiyaç var

Deprem bölgesinde 100 binden fazla personel görev yapıyor. Yetkililer sağlık, yardım, arama ve kurtarma çalışmalarında bir sıkıntı olmadığını söylüyor ama sahada çalışan sağlıkçılar ciddi eksiklikler olduğunu ifade ediyor

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık olan ve art arda yaşanan iki büyük depremde 4'üncü güne girildi.

Deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da yıkıma yol açtı.

Şimdiye kadar bin 117 artçı depremin meydana geldiği bölgede 6 binden fazla bina yıkıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Depremde 4 bin 14 kişi yaşamını yitirirken, 63 bin 794 kişi de yaralandı.

Bölgede 113 binden fazla personel görev yapıyor ancak hala çok eksikler olduğu haberleri geliyor.

Özellikle sağlık alanında ilaç, araç ve gereçlere çok ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.

"İki yatak kurmakla hastane olmaz"

Konuya ilişkin Independent Türkçe'ye konuşan Türk Tabipleri Birliği İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, sağlık alanında ciddi sorunlarının olduğunu söyledi.

Özellikle Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay ve ilçelerinde sağlık birimlerinin çökmüş bir duruma geldiğini aktaran Doç. Dr. Ökten, "Bölgenin sağlık sorununu büyük oranda Adana çözmeye çalışıyor ama Adana'da şu an hastaneler dolmuş durumda. İyi olan veya ameliyat olan hastalarımızın başka yere sevki olmalı ki diğer hastaları kabul edelim" dedi.

 

Deprem
Sağlık alanında çok ciddi ihtiyaç var / Fotoğraf: AP

 

Acil ve yoğun bakım ünitelerinin dolduğunu ve kapasitesinin neredeyse iki katına çıktığını söyleyen Ökten, "Şimdiye kadar mutlaka sahra hastaneler kurulmalıydı, ancak bu yapılmadı. Sağlık Bakanı 77 tane çadır hastane kurduk diyor ancak oralar sadece çadır, doğru düzgün hastane ortamı yok. Bir çadır kurup içine iki yatak kurmakla hasta olmaz, oralarda ilk müdahaleler yapılır" diye konuştu.

"İhtiyaç yok deniliyor ama sahada durum farklı"

Hindistan ve İsrail gibi ülkelerden çadır hastane kurmak için ekipler geldiğini ancak hala onlara yer tahsis edilmediğine vurgu yapan Ökten, "Bu ilk iki gün içerisinde mutlaka yapılması gereken şeylerdi. Sağlık alanında çok ciddi sorunlar var. Tıbbi malzeme, ilaç eksikliği var. Ancak sürekli olarak herhangi bir şeye ihtiyacımız yok deniliyor ama sahadaki durum söylenenlerden farklı. Çok ciddi bir koordinasyonsuzluk ve plansızlık var" ifadelerine yer verdi.

 

deprem
Depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 14 bini geçti / Fotoğraf: Reuters

 

"Ciddi bir koordinasyonsuzluk var"

Yaşamsal açıdan canlıya ulaşmanın giderek zorlaştığını, arama kurtarma çalışmalarında çok yetersiz kalındığına değinen Doç. Dr. Ökten, devamında şunları kaydetti:

Hava koşulları çok kötü, gece özellikle fırtına, kar ve yağmur var. Dışardaki insanlara ciddi anlamda bir şey ulaşmış değil. Enkaz altındaki vatandaşların soğuktan donarak ölme ihtimalleri oldukça yüksek. Burada da ciddi bir koordinasyonsuzluk var. Bölgedeki tüm sağlık birimlerini dolaştım, yollarda bir sürü vinçler var ancak kullanacak kimse yok veya daha bölgeye girememişler. Yardım tırları kilometrelerce uzunlukta ancak onarı doğru dürüst sevk edecek, yer açacak koordinasyon yok. Yani her şey sorunlu."

"Alçı, dikiş setleri, makas, sargı bezi gibi birçok ihtiyacımız var"

Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sevdar Yılmaz da ilaç, araç ve gereçlere ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Dr. Yılmaz, an itibariyle Hatay merkez Gazi Mahallesi'nde çıkarılan yaralıların sevk edilemediğini, Ambulansla transport yapacak sağlık personellerine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Birçok tıbbi ilaç, araç ve gereçlere ihtiyaç duyduklarını belirten Yılmaz, "İhtiyaç duyduğumuz malzemelerin başında, alçı, dikiş setleri, makas, ağrı kesici, antibiyotik, özellikle 15-20 santimetre olan sargı bezleri geliyor. Bunların yanı sıra ortopedi uzmanı arkadaşlarım çok ciddi şekilde yorulduğu bilgisi geliyor. Onlara yardım edebilecek ortopedi uzmanlarına ciddi ihtiyaç var" bilgisini paylaştı.

 

deprem
Arama kurtarma çalışmalarının yetersizliği çokça eleştiriliyor / Fotoğraf: AFP

 

"Bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkma ihtimali ciddi risk"

Yüzlerce ambulansın çok yoğun çalışmasına rağmen yeterli gelmediğini kaydeden Yılmaz, ambulanslara da ihtiyaçları olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bir önemli şey daha çünkü dün gece yarısına kadar çözülememişti, çok ciddi su ve akaryakıt ihtiyacı var. Hijyenik malzemelere ulaşılamıyor, bundan sonra bulaşıcı hastalıların ortaya çıkma ihtimali ciddi bir şekilde risk oluşturuyor. Depremden kurtulan insanların bu sefer bulaşıcı hastalıklar yüzünden ölme ihtimali var. Bu yüzden ciddi bir şekilde önlem alınması gerekiyor. Yetkilere sesleniyorum halk sağlığı uzmanlarını sahaya sürsünler."

"Çok eksik malzeme var"

Adıyaman Tabip Odası Başkanı Dr. İsmail Tosun da Yılmaz gibi sağlık malzemelerine ihtiyaç duyduklarını söyledi.

İhtiyaç duydukları malzemelerin temini için çağrıda bulunan Dr. İsmail Yılmaz, "Entübasyon ile ilgili malzemelerimiz eksik, adrenalin gibi hayati ilaçlara acil ihtiyaç var. Ayrıca cerrahi malzemeler, özellikle spançlar (cerrahi malzeme) eksik. Doğrusu eksik çok şey var. Personel konusunda ciddi bir sıkıntı yok ama malzeme alanında eksiğimiz çok" şeklinde konuştu.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU