CIA tarihinde ilk kez üç kadın en üst düzey görevlerde yer alıyor

CIA’nin 70 yıllık tarihinin büyük bölümünde ajans erkekler tarafından yönetilirken şimdi üç önemli pozisyonun başında kadınlar var

CIA’in ilk kadın direktörü olan Gina Haspel, Cynthia  Rapp’i analiz direktör yardımcısı olarak atadı, bu da CIA'in en üst düzey üç bölümünün ilk kez kadınlar tarafından yönetileceği anlamına geliyor.

Geçen yıl Donald Trump tarafından atanan Gina Haspel, operasyon müdürlüğünü yöneten ilk kadın olarak Aralık ayında Elizabeth Kimber'ı seçti.

Bu iki kadın, uzun süredir bilim ve teknoloji müdür yardımcısı olan Dawn Meyerriecks'e katıldı.

Bir Orta Doğu uzmanı olan Rapp, Haspel’in genel müdür yardımcısı olmadan önce David Petraeus yönetiminde CIA’ın kamu işleri direktörlüğünü yapmıştı.

İstihbarat teşkilatının 34 yıllık ustalarından Haspel gibi Kimber da, CIA’in küresel casusluk ağını idare eden ilk kadın. Belki de şaşırtıcı olmayan şekilde, Kimber’ın çevrimiçi erişilebilir olması hakkında çok az kamu bilgilendirmesi var.

Meyerrieks’in LinkedIn sayfasında yer alan bilgilere göre, bilim ve teknoloji müdür yardımcısı, Savunma Bilgi Sistemleri Teşkilatı ve Ulusal İstihbarat Dairesi’nde hükümet içinde görevlere geçmeden önce, proje yöneticisi olarak Nasa’da çalışıyordu.

Haspel, ABD dış işleri bakanı olan Mike Pompeo'nun ayrılmasının ardından geçen yıl Trump tarafından müdür yardımcılığından en üst pozisyona getirildi. 

Haspel’in, mahkumların su işkencesi gördüğü Tayland'daki gizli bir bölgenin şefi olması atamasının ardından tartışmaları da beraberinde getirdi. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU