PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 27 Kasım 2022;

Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum. 

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 


Ekvator Ginesi'nde 43 yılın ardından cumhurbaşkanı yine değişmedi

Geçen hafta sandık başına giden Ekvator Ginesi'nde oyların yüzde 99,7'sini alan Teodoro Obiang Nguema, görevindeki 43'üncü yılın ardından yeniden cumhurbaşkanı seçildi.

Seçimlerde 427 bin kişinin oy kullandığını Ekvator Ginesi'nde, Başkan Obiang'ın oyların yüzde 99,7'sini, diğer adaylardan Sosyal Demokrasi için Birliktelik Partisinin (CPDS) adayı Andres Esono Ondo'nun 150 kişinin oyunu, Sosyal Demokrasi Koalisyon Partisinin (PCSD) adayı Buenaventura Monsuy Asumu'nun ise 32 kişinin oyunu aldı.

80 yaşındaki Obiang, 2016'daki seçimlerde oyların yüzde 93,7'sini alarak 5. dönem için cumhurbaşkanı seçilmişti.

İktidardaki Ekvator Ginesi Demokrat Partisi (PDGE), Meclis'teki 100 sandalyenin 99'una, senatodaki 55 sandalyenin ise tamamına sahip.


Afrikalı Liderler Kongo'da ateşkes konusunda anlaştılar

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) istikrarsızlığa yol açan silahlı örgütlerin durdurulması için bir araya gelen Doğu Afrika ülkeleri, ateşkes ve silahsızlandırma kararı aldı.

Angola Cumhurbaşkanı Joao Manuel Gonçalves Lourenço'nun davetiyle Luanda'da bir araya gelen KDC Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi, Ruanda Dışişleri Bakanı Vincent Biruta, Burundi Cumhurbaşkanı Evariste Ndayishimiye ve arabulucu rolünü üstlenen eski Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, çatışmaların durdurulması anlaşmasına imza attı.

Liderler, düzenledikleri mini zirve sonrası yayımladıkları sonuç bildirisinde, tüm örgütlerin silahsızlandırılması, yerinden olanların evlerine dönmesi ve son aylarda ilerleyişini sürdüren 23 Mart Hareketi'nin (M23) işgal ettiği yerlerden çekilmesine ilişkin uzlaşıya vardıklarını açıkladı.

M23'ün ele geçirdiği yerleri terk etmemesi halinde, bölgeye gönderilen Doğu Afrika Topluluğuna bağlı Kenya, Uganda ve Burundi askeri birliklerinin görevini yapacağı aktarıldı.


Malavi Devlet Başkan Yardımcısı yolsuzluk suçlamasıyla tutuklandı

Malavi Başkan Yardımcısı Saulos Klaus Chilima, yolsuzlukla mücadele dairesi tarafından yolsuzluk iddiaları üzerine cuma günü tutuklandı.

Malavi kökenli İngiliz iş insanı Zuneth Sattar'dan rüşvet olarak 280 bin dolar kişisel eşya almakla suçlanıyor. Başkan yardımcısınının aldığı para ve eşyaların, iş insanına bağlı şirketlere devlet ihalelerini verdiği için ödül olduğunu iddia ediliyor.

Aynı zamanda iktidar ortağı UTM Partisi lideri olan Chilima'nın binlerce destekçisi, başkan yardımcınının serbest bırakılması talebiyle başkanlık sarayının önünde toplandı. Chilima, 2020 seçimlerinde başkan yardımcılığına seçilmişti.

Geçen haziran ayında yolsuzluk skandalında adının geçmesinin ardından tüm yetkileri elinden alınmıştı.


Kenyalı askerler maaşını kuraklıkla mücadele için bağışlayacak

Kenya Savunma Kuvvetleri (KDF), ülkeyi sarsan kuraklığın etkileriyle mücadele etmek için fon toplamaya yardımcı olmak amacıyla her ay bir günlük maaşını bağışlayacak.

Kenya Başkan Yardımcısı Rigathi Gachagua, KDF personelinin, kuraklığa müdahaleye katkıda bulunmak için maaşlarını bağışlamayı teklif ettiler dedi.

Kenyalıları kuraklıktan etkilenenlere yardım etmek için maaşlarının bir kısmını bağışlamaya çağırdı.

Kırsal alanlarda, çobanlar kuraklık nedeniyle 2,5 milyon hayvanını kaybetti. Gelecek yıl kuraklığın daha da şiddetlenmesi bekleniyor.

Kenya hükümeti bu konuda acil koduyla çalışmalar yürütüyor.


Gana, altınla petrolü takas etmeyi planlıyor

Gana Devlet Başkan Yardımcısı Mahamudu Bawumia, Gana hükümetinin ABD doları rezervleri yerine altınla petrol ürünleri satın almaya yönelik yeni bir politika üzerinde çalıştığını söyledi.

Ekonomik krizle boğuşan Gana'da yerli satıcıların petrol ürünlerini ithal etmek için dövize ihtiyacı olmayacağından, döviz kurunun yakıt veya hizmet fiyatlarını doğrudan etkilemesini önleyeceğini açıkladı.

Kakao, altın ve petrol üreten bir ülke olan Gana tarihinin en kötü ekonomik krizlerinden biriyle karşı karşıya. Hükümet Uluslararası Para Fonu ile yardım paketi müzakeresi yürütüyor.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU