Ben Britanya'nın ilk başörtülü milletvekiliyim ve sesimi kesemeyecekler

"Mahkeme yoluyla ısrarlı takip" aile içi istismarın bir türü olarak kabul ediliyor. Davanın çilesinin hayatımın geri kalanında aklımdan çıkmamasından korkuyorum

Apsana Begum, 7 Ekim 2022'de İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn'le basın toplantısında (Twitter/@ApsanaBegumMP)

Aile içi istismar ve şiddet ne yazık ki toplumumuzda yaygın. Tüm sosyal sınıflardan ve kamu görevindekiler dahil her meslekten kişiyi etkileyebilir.

Yine de, bireyler ve toplumumuz için ciddi sağlık sonuçları olmasına rağmen, aile içi istismar çok uzun süredir kamuoyundan gizleniyor.

Aile içi istismara maruz kalan bireylerin kendilerine inanılacağından, dinleneceklerinden ve destekleyici muamele göreceklerinden emin oldukları bir toplum yaratmak için farkındalığı artırmamız gerek. İşte bu nedenle tüm partilerden milletvekilleriyle birlikte çalışıyorum ve aile içi istismardan hayatta kalanların görevlerinde daha fazla tacize maruz kalmamalarını sağlamak için işverenlere ve siyasi partilere bir özen yükümlülüğü getirilmesi çağrısı yapıyorum.

Bu görev, ayrılık sonrası kontrol ve tacizin başlı başına bir aile içi istismar biçimi olduğunu ve bir ilişki ya da evlilik sona erdikten uzun süre sonra farklı istismar taktikleri kullanılarak gerçekleşebileceğini kabul etmeli.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kadın siyasi temsilciler, özellikle etnik azınlık kökenliler, orantısız engellerle karşılaşıyor ve namus gerekçeli istismar da dahil daha fazla taciz ve istismar riski altında.

Nitekim, milletvekilliği yaptığım süre boyunca, sürekli bir kadın düşmanı taciz ve istismar kampanyasına maruz kaldım. Bu nedenle 2021'de, Birleşik Krallık'ın (BK) ilk başörtülü milletvekili olarak seçilmemden yalnızca iki yıl sonra, ki bu dünyada pandemi dönemine denk geldi, beni acı verici ve özel deneyimlerim hakkında konuşmaya acımasızca zorlayan 8 günlük bir duruşmaya katlanmak zorunda kaldım.

Buna yol açan şikayet, Poplar ve Limehouse'da İşçi Partisi'ni temsil etmek üzere seçilmem üzerine eski eşimin kayınbiraderi tarafından yapıldı.

Eski ya da mevcut partnerleri üzerinde güç ve kontrol sağlamak için mahkeme sistemini kötüye kullanan istismarcıların uyguladığı, bazen "kötü niyetli" ya da "sadece karşı tarafa zarar verme amacıyla açılan" dava olarak adlandırılan ve başka bir deyişle mahkeme yoluyla ısrarlı takip anlamına gelen bu yöntem, uzmanlar tarafından aile içi istismarın bir türü olarak kabul ediliyor.

Her ne kadar tüm yasal suçlamalar karşısında masum bulunmuş olsam da dolandırmakla suçlandığım miktardan çok daha fazlasına mal olan bu davanın çilesinin hayatımın geri kalanında aklımdan çıkmamasından korkuyorum.

Aslına bakılırsa aile içi istismar konusu, savcılık tarafından bana karşı kullanıldı. İddia edilen yasal suçlar için istismarın bir gerekçe olduğu ileri sürüldü. Beni temsil eden Hodge Jones & Allen'ın ortağı Raj Chada'nın da belirttiği gibi "Savcıların ve soruşturmacıların, zorlayıcı kontrol ve aile içi istismar mağdurlarının nasıl davrandıklarını ve ceza adaleti sistemi tarafından nasıl muamele gördüklerini daha iyi anlamaları ve değerlendirmeleri gerek."

Aklanmamla bu işin sonlandığını düşünenler olabilir fakat karalamalar devam ediyor ve itibarım zedelendi. Şu anda, maruz kaldığım taciz ve istismar nedeniyle acil servise gitmek zorunda kaldığım ve ardından hasta raporu aldığım hazirandan sonra hâlâ aşamalı bir dönüş sürecindeyim.

Sadece bu da değil, ben rahatsızken İşçi Partisi'nin görevdeki bir milletvekilinin gelecek seçimlerde aday olarak kalıp kalmayacağına karar vermek için kullandığı süreç olan bir tetikleme süreci yürütüldü.

Ama mesele şu: Yaşadığım onca şeyden sonra sesimi kesemeyecekler.

2020'de kendimi aile içi istismardan hayatta kalan biri olarak tanımladığımda, bir şeyleri anlamaya başladığım noktaya ulaşmak çok uzun ve acı verici bir zaman aldı ve bugün hâlâ travmayı işlemek zorunda kalıyorum.

Ne olursa olsun, geri adım atmayacağım ve boyun eğmeyeceğim. BK'nin dört bir yanından kadınların benimle temasa geçerek dayanışma içinde olduklarını ifade etmeleri beni derinden etkiledi. Hayatta kalanların kendilerini yüzüstü bırakan bir sisteme karşı nasıl mücadele ettiklerinin fazlasıyla farkındayım ve sonunda sahip çıkmayı başardığım sesimi kullanmaya devam etmek için kendimi onlara karşı sorumlu hissediyorum.

Ve nihayetinde, deneyimlerimi anlatırken "hayatta kalan" terimini kullanmamın nedeni, sadece istismarla tanımlanmak istemiyor olmam.

Hayatıma devam etmek istiyorum. Yapmak için seçildiğim işi yapmakta özgür olmak istiyorum. Ve BK'nin, aile içi istismar ve şiddetten hayatta kalanların temsilci olarak seçilebildiği ve devam eden taciz ve istismarla engellenmediği bir ülke olmasını istiyorum.

Apsana Begum, Poplar ve Limehouse milletvekili ve aile içi istismar ve şiddet konusunda tüm partilerin katıldığı parlamento grubunun başkanıdır



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU