Antakya mutfağı sultanlara layık!

Sayım Çınar, Independent Türkçe için Mustafa Mert Tansal ile Antakya mutfağını konuştu:

Antakya mutfağının unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerini yeni nesillerle buluşturmak hedefiyle 1991'de kurulmuş bir restoran Hatay Sultan Sofrası.

Yıllar içinde gördüğü büyük ilgi üzerine ikinci şubesi Antakya Kahvaltı Evi açılmış.

Her iki mekân da çok özel tariflerin yer aldığı menüsüyle Antakya'nın zengin lezzet çeşitliliğini yansıtıyor.

"Antakya'nın mutfağı sultanlara layık!" diyen Mustafa Mert Tansal'la bu iki mekânını konuştuk.
 

Mustafa Mert Tansal (1).jpeg
Mustafa Mert Tansal, Independent Türkçe için Sayım Çınar'ın sorularını yanıtladı

 

Mustafa Bey siz uzun yıllardır Antakya'da restoran işletmeciliği yapıyorsunuz. Hatay Sultan Sofrası da çok tercih edilen bir lokanta. Sizi neden tercih ediyorlar?

Öncelikle hem Hatay Sultan Sofrası'nı hem de Antakya Kahvaltı Evi'ni tercih eden herkese teşekkür etmek istiyorum.

1990'lı yıllarda "Hatay Sultan Sofrası" ismiyle yola çıkarken Antakya mutfağında unutulmaya yüz tutmuş, annelerimizin yaptığı yemekleri gelecek nesillere aslına uygun bir şekilde taşımak ilkesini kendimize görev edindik.

Yolculuğumuz bugünlere ulaştı. Sunduğumuz lezzetlere büyük özen gösteriyoruz, beğenilmesinden de büyük mutluluk duyuyoruz.
 

HUMUS.jpg
Humus

 

"Sultan Sofrası" bir restoran ismi için oldukça iddialı. Nereden aklınıza geldi?

Antakya'nın zengin lezzet çeşitliliği ve sultanlara layık bir mutfak olması nedeniyle mekânımıza bu ismi uygun gördük.
 

3.jpg
Ispanaklı katıklı ekmek ve biberli çökelekli ekmek

 

"Antakya'nın yemek çeşidi Antep mutfağından fazla"

Biberli ekmek, muhammara, zahter salatası, kahke ve daha neler neler... Menünüzde en çok hangi lezzetler tercih ediliyor?

Yemeklerimizi "yaz" ve "kış" menüsü olmak üzere hazırlıyoruz. Antakya'mızda 600'den fazla meze, yemek ve tatlı çeşitleri bulunuyor.
 

CEVİZLİ BİBER.jpg
Cevizli biber

 

EKŞİ AŞI 2.jpg
Ekşi aşı

 

Kendi yaptığımız ürünler arasında ise yoğurt aşı çorbası, ekşi aşı çorbası, oruk ve çeşitleri, Kaytaz böreği, serimsek, aşür, şıhılmahşi, ıspanak borani, mumbar, keşşir pilavı, Firik pilavı, humus, cevizli biber (muhammara), öcce (mücver), ekmek kadayıfı, ceviz reçeli, kabak tatlısı en sevilen lezzetlerden.
 

ORUK.jpg
Oruk

 

1.jpg
Tappuş oruk ve sac oruğu

 

Antakya mutfağını Antep mutfağından daha çok ne ayırıyor sizce?

Aynı coğrafyada bulunan iki şehir olduğumuz için bu farkı söylemem biraz zor. Fakat Antakya'mızın yemek çeşitlerinin daha fazla olduğunu söyleyebilirim.
 

IMG-20221022-WA0006.jpg
Kabak borani ve ıspanak borani

 

YOĞURT AŞI.jpg
Yoğurt aşı

 

"Gittiğimiz her yere Antakya sevdamızı taşıdık"

Bahsettiğiniz çeşitliliğe rağmen Antakya mutfağı diğer mutfaklara nazaran daha az tanınıyor. Siz mutfağınızı tanıtmak için neler yapıyorsunuz?

İşletmemizi açtığımız günden bugüne kadar kendi imkânlarımızla ve ikili ilişkilerimiz vasıtasıyla her platformda tanıtım yapmaya çalıştık.

Başta İstanbul'da Atatürk Havalimanı Dış Hatlar ve Four Seasons Hotel'e, gastronomi ve Hatay günleri etkinliklerine, Ankara, İzmir, Adana şehirlerine; kısacası gittiğimiz her yere Antakya sevdamızı taşıdık.
 

KAYTAZ.jpg
Kaytaz

 

AŞUR.jpg
Aşur

 

Yıllardır bu mutfağın, yemeklerin içindesiniz. Mekânınızı anlatan bir kitap yazmayı düşündünüz mü hiç? 

Mehmet Tanrıverdi ve Erol İğde ile birlikte hazırladığımız, Antakya yemeklerini anlatan, tariflerini birebir uygulayabileceğiniz "Çok Kültürlü Bir Geleneğin Mutfağı Antakya Yemekleri" adında bir kitabımız var. Ancak mekânımızı anlatan bir kitap hazırlamadık henüz...
 

IMG-20221022-WA0005.jpg
Firik pilavı ile keşir pilavı

 

Portakal ağaçlarının altında yöresel kahvaltı keyfi

Antakya'yı ziyaret eden birisine "Mutlaka yapın" diyeceğiniz neler var? 

Antakya'ya gelecek herkese bu şehre en az 4 gün ayırmalarını, tarihi güzelliklere bakmalarını, birçok noktada farklı lezzetler tatmalarını ve insanlarla sıcak bir sohbete koyulmalarını tavsiye ederim...
 

SERİMSEK.jpg
Serimsek

 

Kahvaltı mekânınızdan da bahseder misiniz?

İkinci şubemiz olan Antakya Kahvaltı Evi, 12 Ağustos 2015 tarihinde hizmete girdi. 300 yıllık bir tarihi geçmişe sahip olan eski bir Antakya evinde hizmet veriyoruz.

Misafirlerimizin aileleriyle, arkadaşlarıyla beraber avludaki portakal ağaçlarının altında, taş ve ahşap dokunun içinde hoşça vakit geçirebileceği, aynı zamanda Antakya yöresel kahvaltısı yapabilecekleri özel bir mekân hazırladık.
 

MUMBAR.jpg
Mumbar

 

Yıllardır süregelen bir kültürün izleri

Kahvaltıda sunduğunuz lezzetler neler?

Toz zahter-zeytinyağı, zahter salatası, çökelek salatası, zeytin öfelemesi, iki çeşit zeytin (Attün-Halhalı), üç çeşit peynir, kiremitte kızarmış peynir, sürk, yumurta çeşitleri, tuzlu yoğurt, humus, biberli ekmek, külçe, ıspanaklı börek, tereyağı, bal, mevsimine göre reçel gibi birçok çeşidimiz var.
 

KEŞİR DOLMA VE SARMA.jpg
Keşir dolma ve sarma

 

 

 

Son olarak okurlarımıza bir mesajınız var mı?

Bu röportaj aracılığıyla herkesi Hatay mutfağında özel bir yere sahip olan, yıllardır süregelen bir kültürün izlerini taşıyan lezzetlerle tanışmaları ve neler yaptığımızı görmeleri için önce Antakya'mıza, sonra da Hatay Sultan Sofrası ve Antakya Kahvaltı Evi'ne bekliyoruz.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU