Fransa'da topluma entegre olamayan Suriyeli mülteciler iş bulma sorunuyla boğuşuyor

Paris'te yaşayan Suriyeli Ali Surur: Buraya gelen bir mülteci, gelenekleri, yasaları ve toplumu açısından Arap ülkelerinden tamamen farklı bir ülkede olduğunu fark ediyor. Buradaki sosyal yaşam çok sıkıcı

Birleşmiş Milletler'in 2016 yılı verilerine göre Fransa'da yaklaşık 200 bin kayıtlı Suriyeli mülteci yaşıyor / Fotoğraf: AFP

Uzun süredir Fransa’da yaşayan, oturumunun yenilenmesi için yıllık 269 euro ödeyen koruma altındaki Suriyeli bir mülteci, sınır dışı edilme konusunda bir kaygı yaşamıyor.

Ancak Fransa'daki ilk yılını oturma izni, sağlık sigortası, geçici oturum gibi gerekli belgeleri temin etmekle geçirdikten sonra ”iş bulma” sorunuyla karşı karşıya kalıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransızların çoğu, bir mültecinin girebileceği tüm kurumlarda hafif bir gülümsemeyle nezaketini gizlemezken, aynı şey koruma altındaki siyasi bir mülteci için geçerli olmuyor.

Ülkedeki mülteciler, Fransızca öğrendikten sonra evraklarını alarak iş bulma yolunda zorlu bir yolculuğa çıkıyor.

Birinci ve İkinci Dünya Savaşları sonrasında özellikle Fas ve Cezayir başta olmak üzere birçok Afrika ülkesinden göç alan Fransa’da hakim olan görüş, Fransızcanın topluma entegre olma konusunda olmazsa olmaz bir etken olduğu yönünde.

Birkaç ay önce ailesiyle Fransa’ya gelen Selam Mustafa, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Faslıların çoğu, her yıl mevsimine uygun ürünler yetiştirmek için küçük araziler kiralıyor. Ancak bu durum, daha önce tarımla uğraşmamış kişiler için çok zor. Ülkesinde devlet memuru olan ya da daha hafif işlerde çalışan Suriyeliler için oldukça zor. Buradaki mülteciler, ‘vergi ödemediği’ gerekçesiyle Fransızlar tarafından ırkçılığa maruz bırakılabiliyor” dedi.

Limoges şehrinde yaşayan Suriyeli anne Ummu Habibe, çocuklarına eğitim fırsatı bulmak ve yaşamlarını kazanmak için Fransa’ya geldiklerini söylüyor. 

Şarku’l Avsat’a konuşan Ummu Habibe, “Genç bir mültecinin hayata tutunması yıllar alabilir. İşsizlik ve asosyallik, boşanmaya ve terk edilmeye yol açabiliyor. Baba ve çocuklar arasında sorunlar baş gösterebiliyor. Fransa yasaları ise onları daha erken yaşlarında ‘anne babalarını seçmeye’ zorlayabilir” ifadelerini kullandı.

Fransa’ya mülteci olarak gelen Suriyeli genç Ali Surur ise, bu ülkeye gelip küçük bir kasabaya yerleştiklerinde çok şaşkın olduğunu aktardı. Surur, “Mültecileri kabul eden kuruluş, bizi birçok spor aktivitesi ve eğlence etkinliklerine dahil etmesine rağmen ağlamaya başlamıştım. Buraya gelen mülteci, gelenekleri, yasaları ve toplumu açısından Arap ülkelerinden tamamen farklı bir ülkede olduğunu fark ediyor. Gençler geleceğini, evlenip evlenmeyeceğini sorgulayabiliyor. Kendisine şu soruyu sorabilir; Bu uzak ülkede kim evlenir, buradaki sosyal yaşam çok sıkıcı ve çok az arkadaşla sınırlı” şeklinde konuştu.

Genç bir mülteci olan Selime Arnus ise yeni bir ülkede yaşamanın oldukça zor olduğunu belirtti. Arnus, yaptığı açıklamada “Mülteciler, kendi ülkelerinde yaptıkları aile ziyaretleri, düğünler, sosyal aktiviteler gibi faaliyetlerden uzak kalıyor. Kendisini yorgun bir yaşamın yükünden kurtarmak için iyi bir arkadaş ya da iyi bir iş bulması gerekiyor” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Kübra Şahin

DAHA FAZLA HABER OKU