Tahran'da polis beni durdurdu: Başörtüsü özgür bir tercih olmalı

Tamamen örtünmüştüm, saçlarım görülemiyordu ve vücudumun ana hatları dünya için bir gizem olarak kalmıştı ama yine de bu yeterli değildi

(AFP)

İran'ı ilk ziyaretimi hatırlıyorum. Kendiminkinden çok uzak bir dünya ve kültür olduğunu hissettim ve orada geçirdiğim sürede çok kötü sonuçlanabilecek bir an yaşadım.

Ailem ve ben Tahran'da bir pazar yerini ziyaret etmeye karar vermiştik. Gezintimiz sırasında, gideceğimiz yere ulaşmak için bir türbenin önünden geçmek zorunda kaldık. Şimdi, her şeyi yerli yerine oturtalım: Tamamen örtünmüştüm. Başörtüsü takıyordum, tek bir saç teli bile göremezdiniz ve ferace (İslami elbise) de giyiyordum. Bu benim tercihimdi ve o dönem, en çok böyle giyindiğimde rahat ediyordum.

Türbeye girdikten sonra polisin öfkeli bakışlarıyla karşılandım ve ailemle birlikte durdurulduk. Rahatsızlığım ve kafa karışıklığım karşısında eğlenmiş görünen polis memuru, taktığım şeyin başörtüsü olmadığını düşündüğünü, türbenin önünden geçmeden önce çarşaf giymem gerektiğini ifade etti. Çarşaf, vücudu tamamen kapatmak için giyilen uzun bir örtüdür.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Onun cehaleti karşısında şok olmuş şekilde cevap verdim: "Hayır... Tamamen örtündüm, kendimi neden daha fazla örtmeliyim?" Memur sırıttı. Korkudan ve kendi dünyamdan tamamen farklı bir dünyada bulunduğum bilgisinden dolayı, sessizce itaat ettim. Memur sırıtmaya devam etti. Çarşafı giydim, türbenin önünden geçtik ve yolumuza devam ettik.

Bu anı beni hâlâ hayrete düşürüyor. Tamamen örtünmüştüm, saçlarım görülemiyordu ve vücudumun ana hatları dünya için bir gizem olarak kalmıştı ama yine de bu yeterli değildi Neden durdurulmuştum, başörtüm neden sorgulanmıştı?

Başörtüsü takmak ya da takmamak kadının tercihi ve kadının özgürlüğüdür.
 

tahran gosteri (afp).jpg

İranlı göstericiler, Mahsa Emini'nin polis gözetiminde ölmesinden birkaç gün sonra düzenlenen protestoda başkent Tahran sokaklarına döküldü (AFP)

İran'da protestolar şiddetlenirken, kendimi, özgürlüğü yok eden ve bir bireyin benlik duygusunu elinden alan politikaların sorumluları tarafından göz ardı edilen bir sözcüğü tüketirken buluyorum. Bu sözcük, tercih: Çoğu kişinin kolayca gelebileceğine inandığı bir özgürlük ancak gerçekte, bir kadın tercih sürekli olarak denetlenir, eleştirilir ve izlenir.

Mahsa Emini adı bilinsin; biz adalet ve özgürlük için gürlerken onun adı hatırlansın ve yankılansın. Mahsa'nın ölümü birçok hikayeden sadece biri. O, kör politikanın ve kadın düşmanlığının elinde acı çeken birçok kadından biri.

Mahsa, ailesini ziyarete gittiğinde İran'ın "İrşad Devriyesi" tarafından uygunsuz başörtüsü taktığı iddiasıyla durdurulan 22 yaşında başarılı bir kadındı. Bir gözaltı merkezine götürüldü ve daha sonra serbest bırakıldı. Mahsa hastaneye kaldırıldı ve üç gün komada kaldıktan sonra öldüğü açıklandı. İddiaya göre Mahsa dövülmüştü, bu da yaralanmasına ve ne yazık ki ölümüne yol açmıştı. Adını söyleyin ki duyulsun.
 

 

Mahsa'nın hikayesini duyunca kederli hissetmekten kendimi alıkoyamadım. Onun hikayesi bana bir diğerini hatırlatıyor: İşlemediği bir suçtan dolayı acımasızca öldürülen ve suçlanan Afganistanlı bir kadının, Ferhunde Melikzade'nin hikayesini. Ferhunde işkence gördü, sokaklarda sürüklendi, ayıplandı ve aşağılandı; bunu birçok kişi izledi ama hiçbir şey yapmadı. Ferhunde Melikzade'nin, Mahsa Emini'ni adlarını söyleyin.

Merve Şerbini, 2009'da oğlunun gözleri önünde öldürülen Almanyalı Müslüman bir kadın (iğrenç bir nefret suçu); bütün bunlar Merve'nin başörtüsü takmayı seçmesi yüzünden. Ferhunde Melikzade, Mahsa Emini, Merve Şerbini: Adlarını söyleyin. Kıyafet tercihleri yüzünden zulüm gören ve aşağılanan kadınların listesi devam ediyor.

İslam, zorlayıcı eylemleri desteklemez. İslam bize tercih hakkı ve huzur verir ancak bu, demokratik özgürlük ve istikrar içinde yaşamamıza izin vermek yerine kadınları kontrol etmek isteyenler tarafından yanlış yorumlanmakta. Bu yüzden, devlete diyorum ki, incittiğiniz kadınların seslerini duyun, özgürlük için haykıranların seslerini duyun. Öfkeyle kükreyen İran halkının sesini duyun.

Başörtüsü takmayı seçen bir kadın olarak, o seçimi ellerinden alınmış kadınların yankıları ve acısı içinde kendimle baş başayım.

Hindistan'dan İran'a dek kadınların sesleri adalet, çözüm, cevap, seçim arayışında çınlıyor ve seslerimiz ve protestolarımız duyulana kadar durmayacağız. Başörtüsü bizim tercihimiz, bizim hakkımız ve bizim kararımızdır. Bedenlerimizi kontrol etmeyi kesin. İranlı kadınlarla dayanışma içindeyim: Tercih hakkını ve özgürlüğü savunuyorum.


https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU