NASA'nın Ay'a yolladığı uzay aracı güvenli modda sıkışıp kaldı

CAPSTONE, Artemis görevinde büyük rol oynuyor

küp şeklindeki uydu sadece 25 kilogram (NASA)

NASA'nın Artemis Ay görevlerinde önemli rol oynayacak Otonom Konumlandırma Sistemi Teknolojisi İşlemleri ve Navigasyon Deneyi (CAPSTONE) adlı uydu güvenli modda sıkışıp kaldı.

Uzay ajansının 28 Haziran'da fırlattığı uydu, gelecekte Ay yörüngesinde uzay istasyonu kurulabilmesi için veri topluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2024'te Ay'a astronotları indirmeyi hedefleyen NASA, bu istasyonu uzayda kalıcı bir varlığa sahip olmak ve Ay görevlerini kolaylaştırmak için kurmak istiyor.

CAPSTONE bu hedef doğrultusunda Ay yörüngesinde 4 aylık bir yolculuğa çıktı. Ancak 8 Eylül'de bir yörünge düzeltme manevrası sırasında güvenli moda girdi ve henüz düzelmedi.

NASA ise konuyla ilgili kısa açıklamasında "CAPSTONE görev ekibinin uzay aracının durumuna dair yeterli bilgiye sahip olduğunu" belirtti:

Görev operasyon ekibi uzay aracıyla temas halinde ve Deep Space Network (uzay araçlarıyla iletişim kurulmasını sağlayan yer tabanlı ağ) desteğiyle çözüm için çalışıyor.

Uzay ajansı 10 Eylül'de yapılan bu açıklamanın ardından dün bir güncelleme daha yayımladı ve sorunun çözümü için çalıştıklarını tekrarladı.

NASA'nın finansal desteğiyle uyduyu geliştiren uzay firması Advanced Space'in açıklamasında ise, "Görev operasyon ekibi araçla temas halinde ve anomaliyi çözmek için çalışıyor" ifadeleri yer aldı:

Çözüme yönelik çabalar ilerledikçe daha fazla güncelleme sağlanacaktır. Uzay aracı, Ay'a doğru planlanan rotasında kalmaya devam ediyor.

CAPSTONE'un Ay yörüngesinde kütleçekim kuvveti açısından kararlı bir noktaya yerleşmesi hedefleniyor. Bu noktada Dünya ve Ay'ın kütle çekim kuvveti uzay aracı üzerinde nötr bir durum yaratmış olacak.

NASA, gelecekte kuracağı uzay istasyonunu da bu noktaya konuşlandırmayı planlıyor. 

CAPSTONE, bu bölgeyle ilgili teorik modelleri doğrulamak için bir keşif aracı olarak hizmet ediyor.

Öte yandan bu son gelişme, uzay aracında ortaya çıkan ilk sorun değil.

NASA, uydunun fırlatılmasından hemen sonra iletişimi kaybettiklerini duyurmuştu.

İletişimin neden kesildiği belirlenemese de bilim insanları kısa süre içinde uyduya erişmeyi başarmıştı.

 

Independent Türkçe, Gizmodo, NASA

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU