Çin, Lenovo'ya karşı kampanya yürüten anti-Amerikancı blog yazarının sosyal medya hesaplarını dondurdu

Sima Nan'ın sosyal medyada toplam 44 milyondan fazla takipçisi vardı

Arşiv fotoğrafı: Toplumsal konuların önde gelen yorumcularından Sima Nan, Pekin'de verdiği bir röportajda gülüyor (AFP)

Çinli teknoloji devi Lenovo'yla tartışmaya giren bir blog yazarının sosyal medya hesapları Çin tarafından yasaklandı.

ABD karşıtı yorumlar yazan, milyonlarca takipçiye sahip tanınmış Çinli televizyon yorumcusu, eleştirmen ve vlogger Sima Nan, bir dizi sosyal medya ağından engellendi.

Bunlar arasında Twitter benzeri mikro blog platformu Weibo, mesajlaşma uygulaması WeChat, video paylaşım sitesi Bilibili ve Douyin (TikTok'un Çince adı) var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Platformların yayımladığı duyurulara göre, Sima Nan "ilgili yasa ve yönetmelikleri ihlal ettiği" için engellenmiş.

Sosyal medya devlerinin ortak kararı gibi görünen bu adımın hiçbir detayı veya nedeni açıklanmadı.

Ancak bu, gerçek adı Yu Li olan Sima'nın Lenovo grubuna karşı yeni bir kampanya başlatması ve cuma günü Weibo'da yayımlanan bir videoda şirketi kamuoyunu kendisine karşı manipüle etmekle suçlamasının ardından geldi.

Lenovo'yla sert bir ihtilaf geçmişi olan Sima, 2020'de Kaliforniya'da bir ev aldığı haberlerinin arkasında iddialara göre şirketin olduğunu öne sürmüş ve bu da hemen sosyal medyada kendisine karşı eleştiri trendi başlamasına yol açmıştı.

Sima, ABD karşıtı söylemleriyle tanındığı ama düzenli olarak entelektüelleri, girişimcileri ve hatta bazı Çin devlet dairelerini ulusal çıkarlara ihanet etmekle suçlayarak milyonlarca takipçi kazandığı için ikiyüzlülükle suçlanmıştı.

Televizyon yorumcusu, platformlardaki 44 milyondan fazla takipçisiyle Çin'de "anti-Amerikancı mücadele insanı" lakabını kazandı.

Sima'nın Lenovo'yla ihtilafı, 2021'de Sima'nın teknoloji devini devlete ait varlıkları iddiaya göre değerlerinden daha düşük fiyata satmakla suçlayıp, paranın üst düzey yöneticilere iddiaya göre makul olmayan yüksek maaşlar ödemek için kullanıldığını söylemesiyle başlamıştı.

Lenovo'nun ana şirketi, firmanın 2009'da Çin'in önde gelen bilim akademisine ait öz sermaye hissesini satmasının yasal olduğunu söyleyerek varlık satışını savunmuştu.

Ancak Sima'nın bu satışla ilgili 50'den fazla video ve makale paylaştığı kampanyası sosyal medyada kullanıcıların ilgisini çekti.

Çin'deki sosyal medya şirketlerinin, istikrarlarını ya da iktidardaki Komünist Parti'yi tehdit ettiği düşünülen kişileri engellemesi veya içerikleri kaldırması yaygın.

Parti çizgisini aşan ve partiye zarar verdiği düşünülen milliyetçi sesleri dizginlemek için zaman zaman sansür de kullanılmakta.

South China Morning Post, Çin Siber Uzay İdaresi'nin cuma günü yayımladığı verilere göre sadece 2021'de yaklaşık 1,3 milyar hesabın silindiğini ve 3 bin 200 internet sitesinin kapatıldığını aktardı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU